Yerli Anadolu Hayvanlarının Nesilleri Korunacak…


Türkhaygen-1 projesinde sona gelindi. Projeyle, Anadolu’da nesli tükenmekte olan 5 hayvan türünün 30 ırkından DNA alındı. Böylece hayvanlar, ileride klonlanabilecek

ANADOLU’da nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanların, gen örnekleri alınarak, ileride klonlayabilmek için 2007 yılında başlayan Türkhaygen-1 projesinde son adıma gelindi.

Tübitak Taral 1007 Programı kapsamında Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın müşterisi olduğu proje MAM (Marmara Araştırma Merkezi) önderliğinde 10 üniversitenin katkısıyla başladı. Çiftlik hayvanlarını kapsayan projede, 5 hayvan türünden 30 ırkın ileride klonlanabilmesi için DNA, hücre, sperm ve embriyo örneklerini toplandı. Toplanan materyaller Tübitak-Mam ve Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde oluşturulan gen bankalarına gönderilerek modern anlamda Nuh’un gemisi oluşturuldu. 

BİN 500 HAYVAN

Yaklaşık 9 milyon TL bütçeli projenin sorumlusu Doç. Dr. Sezen Arat her ırk için 25 dişi ve 25 erkek olmak üzere gen bankalarında bin 500 hayvanın saklandığını söyledi. Arat, bu materyallerin uygun şartlar sağlandığı sürece sonsuza kadar saklanabileceğini kaydetti. Arat, ‘Gen bankalarında 4 materyal saklayan tek ülke Türkiye gözüküyor’ dedi.

SIRA YABANDA

Nesli tehlike atında olan çiftlik hayvanlarının genetik çalışmasının ardından şimdi de Çevre ve Orman Bakanlığı ile Anadolu’da yaşayan yaban hayvanları için benzer bir çalışma başlatıldı. Yine TÜBİTAK-MAM’ın yürütücülüğünde sürdürülecek çalışmada Anadolu’da yaşayan yaban hayvanları için gen bankası oluşturulacak.(Akşam)

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimler Derneği Kuruluşunu Kutluyor

4 Mart 2011. 23:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x