Yerli et fiyatı düşürülemiyor


Angus etin kilosu 15-16 lira iken yerli etin kilosu 20-25 lira..

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkan Vekili ve Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan yaptığı açıklamada, Türkiye’nin hayvancılıkla ilgili yaşadığı sıkıntıların yeni  olmadığını, yılların birikiminin bulunduğunu ancak, son dönemlerde  kırsal  destekleme planları kapsamında hayvancılığa  destek sağlanmasının  gelecek  için ümit verici olduğunu bildirdi.

Hükümetin, piyasada yükselen yerli et  fiyatlarını  frenlemek ve et ihtiyacını karşılamak amacıyla ithalatına izin verdiği angus etinin piyasada dengeyi kurduğunu anlatan Aslan, ”Başlangıçta yadırganan bu etin tadına Türk halkı artık alıştı. Şimdi bazı marketler yerli et diye angus eti satsa bile kimse farkına varmıyor” dedi.Aslan, ”angus” etinin Et Balık Kurumu’nda 16-17 TL’den satıldığını, buna karşın yerli etin kilosunun 20-25 TL civarında olduğunu belirterek, ”Her zaman yerli üreticinin  desteklenmesinden  yanayız ancak, şu da bir gerçek ki; angus eti gelmeseydi etin kilo fiyatı  50 TL’yi geçerdi. Şu anda ithalat, gümrük vergileri yükseltilerek frenlendi. Böyle devam ederse et  fiyatları  yükselişe geçer” dedi.Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ve yoğun nüfusuyla hayvancılık için en elverişli ülkeler arasında olduğuna da dikkati çeken Aslan, şöyle devam etti:”Et  fiyatları  sadece sıradan bir vatandaşı değil, kasabından lokantacısına kadar herkesi etkiliyor. Lokantacı, eti yüksek  fiyattan  aldığında elbette bunu sattığı yemeğe de yansıtacaktır. Bu durumda doğal olarak  fiyatlar  yükseldiğinde  satışlar da azalacaktır. Bu nedenle dileğimiz kendi etimizi kendimiz  ucuza  mal ederek,ucuza  satılmasının sağlanmasıdır. Bu durumda angus etine de ihtiyaç duymaz, döviz kaybına uğramayız.”

KASAPLARIN DURUMU

Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları, Et ve Et  Ürünleri  Şarkütericileri Esnaf Odası Başkanı Murat Yağmur ise, bin 770 üyelerinin bulunduğunu, ithal etle birlikte kasap esnafının çok zor günler yaşadığını vurguladı.
Kasapların Et ve Balık Kurumu (EBK) ve büyük marketler ile rekabet edecek güce  sahip olmadığını  anlatan Yağmur, ”EBK, ithal ettiği angus etini 16-17 liraya satıyor. Kasaplarımız yerli hayvanları değerlendiriyor. Kasaplarda kemiksiz kırmızı et 25 lira, kemikli 20 liraya satılıyor. Bu durumda vatandaş tabii ki  ucuz  ete gidecektir” diye  konuştu .

Yağmur, marketlerin şehir  dışına çıkarılması sözünün olduğunu ancak, henüz bunun da gerçekleşmediğini belirterek, şunları kaydetti:”Küçük esnaf marketle mi, EBK ile mi rekabet etsin? EBK elektrik, su, vergi ödemiyor. Küçük esnaf nasıl rekabet edecek? Anayasa’da ‘devlet küçük esnafı kollayıcı tedbirler alır’ deniyor. Bir an önce bu konuda kasapların hakları korunmalı.”Yağmur, ”Eskiden kırmızı et satamasak da, sakatatın alıcısı olurdu. Düşük gelirli ailelerin tercih ettiği sakatat da  fiyatlarının  yüksek olması nedeniyle ilgi görmüyor” dedi.

Bu arada, Kasaplar Çarşısı’nda daha önce 15 TL’den satılan takım ciğerin  fiyatı 30 TL’ye, 1,5 TL olan bağırsağın tane  fiyatı  5 TL’ye, ütülenmiş koyun başı (kelle) 4-5 liradan 10- 11  TL’ye çıktı. Daha önce ücretsiz  verilen ayağın tanesi ise 1 TL oldu. İşkembenin tane  fiyatı  2 TL’den 5 TL’ye liraya yükselirken, yine daha önce 50 kuruş olan dalak da 1 TL’den satılmaya başlandı.

MUMBAR ZAMLANDI

Yörenin geleneksel yemeklerinden olan ve sığır, koyun, keçi gibi hayvanların kalın bağırsağının kıyma, ciğer, pirinç ve soğan doldurarak yapılan mumbarın tane fiyatı  da 75 kuruş yerine 3 liradan satılmaya başlandı.
 

 

 


Yazan - 19 Ağustos 2011. Kategori GIDA, ET VE ET ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x