Yeterli yemlik uzunluğu daha iyi tüyler demektir


Dr. Kaya DEMİRÖZÜ
Kanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Araştırmalar,% 50’si tüyü dökülmüş sürülerin, düzgün tüylü yumurtacı sürülere kıyasla neredeyse % 20 daha fazla yem tükettiği gösteriyor.

Damızlık sürünün tüylerinin durumu onun iç termal düzenlemesi için önemlidir. Kötü tüylü tavuklar iyi yalıtılmamıştır, bu da onların daha fazla yem tüketmesine neden olur. Yetersiz yem dönüşümü nedenlerinden biridir.

Kanatlılar daha uzun bir yemlik uzunluğuna sahip olduğunda, rekabet daha az olur ve tüyler daha kalitelidir.

Kaliteli tüylerin üremeye katkısı

İyi tüyler ayrıca daha iyi hayvan refahına ve üremesine katkıda bulunur. Tüyü dökülmüş tavukların beslenme sırasında diğer tavuklar tarafından ve çiftleşme sırasında horozlarca yaralanma şansı daha yüksektir. Özellikle damızlık tavuklar için, kötü tüyler döllenmede düşüşe neden olur. Çiftleşme tüy sorunu yaşayan tavukta ağrıya neden olur ve deride hasar riski artar. Bu durumda, çiftleşmek istemediklerinden kaçınma davranışına yol açabilir. Daha önceki araştırmalar gösterdi ki; kötü tüylere, diğer şeylerin yanı sıra, yumurtlama döneminin başlangıcında damızlık horozların yüksek bir yüzdesinin, çok erken olgunlaşması, çok küçük kümes alanını (<% 40) ve yemliklerin çok kalabalığı neden olmaktadır.

Deneme çiftliği

Araştırmanın gerçekleştirildiği çiftlikte 4 kümeste 21.000 dişi ve 2.000 erkek (Ross 308) olmak üzere toplam 23.000 hayvanı bulunmaktaydı. Kümeslerden 1 ve 2 14 × 50 metre,3 ve 4 ise 15 × 60 metre ölçülerindeydi. Yumurtlama dönemi başlamadan önce, 1. ve 2. kümeslere 4.500 piliç (+% 9 horoz), 3. ve 4. kümeslere 6.000 piliç (+% 9 horoz) yerleştirildi. 1. ve 2. Kümeslerde yemlik uzunluğu 13.6 cm/ tavuk, 3. ve 4. Kümeslerde 15.9 cm/ tavuk idi.

DİĞER HABERLER
Kaya Demirözü: Tavuk Kolerası

Bulgular Her kümesten rastgele seçilen 30 hayvan 35, 45, 51 ve 58 haftalar harici olarak değerlendirildi. 35. ve 45. haftalarda, tam bir tüy skoru sap tanırken, 51 ve 58. haftalarda, her hayvan 7 bölge (boyun, göğüs, karın, sırt, kanatlar, kuyruk ve yan kısmlar) olarak puanlandılar. 0 (tüyleri tamamen bozulmamış) ile 5 (kelleşme) arasında puanlar verildi. 58. haftadaki son değerlendirme sırasında, 3. ve 4. kümeslerdeki (yemlik uzunluğu daha uzun olan) tavukların tüyleri daha iyi olduğu görülmüştür. Veriler incelen dikten sonra, bu etki 35 ve 51 haftalıkken de gözlemlendi.

Daha uzun yemlikle tüy skoru
# Tüy skoru (0):  mükemmel, (5):  Tüysüz

Kümes% ErkekYemlik uzunluğu35. Hafta 45. Hafta51. Hafta58. Hafta
19.113.61.73.03.74.4
29.313.61.73.03.94.4
39.015.91.32.93.53.7
48.915.91.43.23.63.8
1+29.213.61.73.03.84.4
3+49.015.91.43.03.63.8

Genel olarak, damızlık broiler tavuklarının tüyleri 2 faktöre bağlıdır:

  1. Horoz yüzdesi 
  2. Tavuk başına yemlik uzunluğu(cm)

Tablo, yumurtlama dönemi boyunca erkeklerin ortalama yüzdesi kümesler arasındaki minimum farkı göstermektedir. Bununla birlikte, 3. ve 4. Kümeslerde yemlik uzunluğu % 17 daha fazlaydı (13.6 cm’ye karşı 15.9 cm). Bu nedenle, erkeklerin yüzdesinin tavukların tüylerini çok az etkilemesini, yemlik uzunluğunun ise tüy kalitesinde önemli bir etki göstermesini beklenmektedir. Bu, daha yüksek yemlikteki kalabalıklığın daha kötü tüylerine yol açtığı önceki gözlemlere benzerlik gösterir.

DİĞER HABERLER
Yumurta kabuğu rengi kimi sorunları

Beslenme sırasındaki davranış

Kötü tüyler muhtemelen besleme sırasında itme, birbiri üzerine tırmanma ve agresif davranışlarla açıklanabilir. Yetiştirme aşamasındaki kontrolü yemleme nedeniyle, tavuklar olabildiğince hızlı yemeye alışmaktadır. Yumurtlama döneminin başlangıcında, yemliklerde sürekli yem bulunsa bile hızlı yemeye odaklanırlar. Bu dönemde, tavuklar yemlerine ulaşmak için tırmanıp birbirlerinin üzerinden atlayarak yemlik önlerinde hala çok fazla aktivite vardır. Bu itme davranışı, tavukların tüyleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Daha uzun yemlik olduğunda, nispeten daha az itişme ve rekabet olacaktır ve sonuçta tüyler daha iyi olacaktır. Mevcut sonuçlar bu gözlemi doğrulamaktadır: 35 haftalıkken, daha kısa yemlik uzunluğuna sahip kümes 1 ve 2’de kötü tüyler saptanmıştır (1,7’ye karşı 1,4 puan).

Tüy farklılığı yemlik  uzunluğu ile artar

Farklı yemlik uzunluklarına sahip kümeslerdeki tüy farkı, 35 ila 58 haftalıkken 0,35 ila 0,65 artmıştır. Bunun nedeni, daha kısa yemlik uzunluğunun yemleme süresi boyunca daha fazla itme ve rekabete yol açmaya devam etmesi olabilir. Araştırma sonuçları, daha fazla yemlik uzunluğunun tavukların tüyleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceğini göstermek tedir.

(*): Rick van Emous and Annemarie Mens,
Longer feeders lead to better plumage

DİĞER HABERLER
“Biz Bize Gastronomi”

21 Haziran 2023. 07:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x