YUM-BİR: Herkes için yumurta: “Doğanın mükemmel hediyesi…”


YUM-BİR: Herkes için yumurta: “Doğanın mükemmel hediyesi…”

Dünya Yumurta Günü, yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek ve her yaştan insanın tüketmesini teşvik etmek için, her yıl Ekim ayının ikinci cuma günü kutlanıyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) olarak üyesi olduğumuz Uluslararası Yumurta Komisyonu tarafından organize edilen ve 1996 yılından bu yana tüm dünyada 70’in üzerinde ülkede kutlanan Dünya Yumurta Günü, bu yıl 25. yılını kutluyor.

Dünya Yumurta Günü Türkiye’de ise Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) öncülüğünde 2008 yılından beri kutlanıyor.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM- BİR) Başkanı İbrahim Afyon Dünya Yumurta Günü mesajında; yumurtanın anne sütünden sonra besleyici değeri en yüksek olan besin olduğu, yumurta proteinin vücutta %100’ünün kullanılabildiği besleyici özelliğinin yüksek olduğunu ve bu özelliği ile büyüme çağında olan çocuklarda önemli yer tuttuğunu ifade etti.

Afyon, “Dünya Yumurta Günü’nün bu yılki teması ile yumurtanın, insan yaşamının tüm evrelerinde tüketilebilecek değerli bir protein kaynağı olduğunu ve yumurtanın farklı yaşam evrelerinde (doğum öncesi, ilk gelişim yılları, yetişkinlik dönemi ve yaşlılık) sağladığı yararları topluma anlatmak istiyoruz. Yumurtada hayat var, yumurta hayatınızda olsun” dedi.

DİĞER HABERLER
Yumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD), TGDF'ye katıldı

Ayrıca ülkemizde 2020 yılında yaklaşık 20 milyar yumurta üretimi yapıldığı üretilen yumurtanın 4.38 milyar adetinin ihraç edilerek 430 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını yine 2020 yılında kişi başı tüketimim 240 adet’e yükseldiğini sözlerine ekledi.

Dünya Yumurta Günü 2021 yılı teması, Uluslararası Yumurta Komisyonu tarafından “Herkes için yumurta: Doğanın mükemmel hediyesi” olarak belirlendi.

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağı ve protein deposudur. Bununla birlikte, yumurta yemenin faydaları, tek başına proteinden çok daha geniş kapsamlıdır ve yumurta, yaşamın tüm aşamaları için gerekli olan sağlıklı ve sürdürülebilir bir temel besin kaynağı sunar.

Yoksulluk, çarpık kentleşme, iklim değişikliği ve artan dünya nüfusunun yarattığı beslenme yetersizliğine karşı yumurta en önemli besin kaynağımızdır. Uluslararası Yumurta Komisyonu’na üye yumurta üreticileri bu amaçla 8 Ekim Dünya Yumurta Günü’nü farklı etkinliklerle kutlarken, deprem ve sel gibi felaket bölgeler başta olmak üzere, beslenme sorunu çekilen bölgelere yumurta yardımı da yapmaktadır. YUM-BİR olarak bizler de bu yaklaşımı benimseyip kurulduğumuz günden bu yana ülkemizdeki yardım organizasyonlarında aktif rol almayı sürdürmekteyiz.

Yumurta üreticileri olarak bizler en kolay, en lezzetli ve en ucuz ve kolay ulaşılabilir, besin deposu olan yumurtayı “TARLADAN TAVAYA” 365 gün 24 saat esasına göre çalışarak üretmekten onur duyuyoruz.

DİĞER HABERLER
Aydın Veteriner Hekimleri Odası Genel Kurulu

Yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyin, yumurta hayatınızdan eksik olmasın.
Dünya Yumurta Günü’nüz kutlu olsun!

İçinde bulundurduğu 12 çeşit besin öğesiyle yumurta sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.

Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelisidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlılığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74’te kalmaktadır.

Yumurta besleyici, lezzetli ve ucuz bir besin maddesi olmasının yanında, bir insanın yaşamı boyunca gereksinim duyduğu tüm temel vitamin ve mineralleri içerin tek gıdadır.

A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.

Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

Yumurta, değerli bir demir kaynağıdır.

Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır.

Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle hiç bir şekilde hile yapılmayan tek gıdadır.

Yumurta göz sağlığını korur, ileri yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır.

Yumurta, yüksek besin öğesi içeriğine rağmen, düşük kalorilidir.

DİĞER HABERLER
TVHB 47. Dönem Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet'in Veda Mesajı

YUM-BİR (Yumurta Üreticileri Merkez Birliği)
Yumurta üreticileri tarafından 2006 yılında, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu hükümlerine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayı ile kurulmuş, Türk Yumurta Sektörünün sorunlarına çözüm aramak ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla çalışan bir üretici örgütüdür.

Bünyesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu il ve ilçelerde kurulmuş 11 Birlik ve 380 civarında üyesi bulunmaktadır. Bunlar; Bolu, Balıkesir, Bandırma, Başmakçı, Çorum, Gaziantep, İzmir, Karaman, Kayseri, Konya, Manisa, Tavşanlı, Yumurta Üretici Birlikleridir.

YUM-BİR, bir üretici örgüt olarak, sağlıklı sürülerden sağlıklı yumurta üretilmesi yönünde çaba sarf eder; üyelerinin rekabet gücünün ve refahının artırılmasını, işletmelerde verimliliğin yükseltilmesini esas alır. YUM-BİR yumurtanın besleyici değerinin topluma anlatılması ve yumurta tüketiminin artırılması yönünde basın ve sosyal medya aracılığı ile tanıtım faaliyetleri yürütür.


8 Ekim 2021. 12:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x