Yumurta nasıl pişirilmeli?


 

986593071_2af157de8e_b

 

 

 

 

 

Yumurtanın besin değerlerinden yararlanmak için böyle pişirin. Yumurtayı pişirirken süreyi iyi ayarlayın. Yumurta sarısının etrafında oluşan yeşil halka besin değerini düşürüyor…

 

 

Beslenme literatüründe bahsi geçen «kaliteli protein» bire bir yumurtanın kendisidir. Kolesterol içeriğinin kalp hastalıklarına neden gösterilemeyeceği, bilimsel deneylerle kanıtlanmış, yumurta aklanmıştır.

 

 

 

Yumurta yeme iznimiz onaylandığına göre en iyi yumurta pişirme yöntemini seçerek ondan en fazla fayda sağlamak da pişirenin görevi olsa gerek.

 

 

10380716_687126031370923_828070888482014820_o

 

 

Uzman Diyetisyen Işın Sayın yumurtanın Türk mutfağında sevildiğini, ancak doğru yöntemlerle pişirilmediği için elde edilebilecek besin değerinin eksik kaldığını söyledi.

 

 

 

Uzm. Dyt. Işın Sayın “Yumurta kolinden zengindir ki; kolin beyin sağlığı için vazgeçilmezdir. Sarı kısmındaki yüksek A vitamini sayesinde yumurtanın; görme fonksiyonlarını ve bağışıklığı güçlendirici, hücre yenileyici ve kanser önleyici etkisi de yüksektir. B vitamininden de zengindir ki; bu da «saç tırnak, beyin ve cilt için yumurta çok değerli demektir.

 

 

 

Ancak bir çok besinde olduğu gibi «pişirme tekniği» yumurtadan da ne kadar yararlanabileceğimizi etkiler. Yumurta toplam 10 dakika ocakta kalmalı ve kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılmalıdır. Böylece tam pişmiş yumurta elde edilir.  Bu yumurta, besin değeri en yüksek yumurtadır” dedi.

DİĞER HABERLER
Fipro Skandalı Büyüyor

 

 

 

NE RAFADAN NE DE KAYISI OLSUN…

 

“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada Biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir.

 

317367_247696735276322_1538332795_n

 

Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır. Böylece hem avidin adlı proteinden, hem de biotin adlı vitaminden yararlanabiliyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

 

YUMURTA SARISININ ETRAFINDAKİ YEŞİL-GRİ HALKAYA DİKKAT!

 

Uzman Diyetisyen Işın Sayın: “Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası» olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.

 

 

 

Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, ders/iş başarısının olumsuz etkilenmesi, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar.

 

 

 

Yumurta bunu önlemeye yardımcıdır. Yeterince pişmiş fakat gri halka oluşmamış yumurta tabi ki…”

 

 

 

İŞTE YUMURTANIN İDEAL TÜKETİM ŞEKLİ 

DİĞER HABERLER
Açlıkla mücadele kazanılabilecek mi?

 

Uzman Diyetisyen Işın Sayın “Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dk pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

 

 

 

 

Sizin koşullarınızda 10 dk da yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dk fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak  şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. Bilinen en iyi, en ucuz, en yaygın kullanılan demir ve protein kaynaklarından biridir. Tok tutar. Çocuklarınız için de günlük olarak vazgeçilmez besinlerin başında gelir. İhmal etmeyin, sağlıklı kalın” dedi..HaberTürk


25 Haziran 2016. 12:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x