Yumurta Üreticilerinden Tarım Bakanı’na Çağrı


4
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMELİDİR. YUMURTA ÜRETİCİLERİ İÇİN TEHLİKE ÇANLARININ ÇALDIĞINI DUYAR GİBİ OLUYORUZ…..
Sayın Bakan son birkaç haftadır Türkiyede özellikle yumurta üreticisi kan ağlıyor. Tavşanlıda bile mevcut tavuk tesislerinde kriz var. Yumurta üreticisi şaşkın. Kuru soyanın tonu 800 Amerikan Doları. Mısır 770 TL. ATK ayçiçeğin tonu 460 Amerikan Doları. Buğday 650 TL. Yağlı soya 810 Amerikan Doları. Yem maliyeti ise 950 TL ye ulaşmış durumda. Tavşanlı yumurta üreticisi çok değil bir iki haftaya kalmaz tesislerdeki tavuğunu araziye çıkartmaya başlayacak.
Yumurta pahalı üretiliyor. Ucuza elden çıkarılıyor. Bakanlar kurulunda konunun ivedilikle ele alınması  isteniliyor. Yarın bir gün TBMM tatile girecek. Eğer yumurta üreticisinin sorunları giderilmezse üreticinin ve dolayısıyla sektörün büyük yara alacağı kaçınılmaz olacaktır. Biz üretici olarak işin ne kadar ciddi olduğunu biliyoruz. Aynı hassasiyetin zatıaliniz tarafından da dikkate alınması en büyük arzumuzdur. Yumurta fiyatlarının Afyon’da başmakçı’da belirlenmesi soruna çözüm getirmeyecektir. Yumurtanın alınacak önlemlerle maliyetinin üzerinde satılmasının yolları mutlaka aranmalıdır. İhracat en büyük çıkış yolu olarak görülmektedir. Türkiyede yumurta üretimiher geçen yıl artmaktadır. Bu sevindiricidir. Ama üretici mevcut şartlarda bu durmdan endişelidir. Yumurtanın artması çözüm değildir. Yumurtanın maliyetinin üzerinde satılması, iç tüketimin genişletilmesi özellikle okullarave askere yumurta yedirilmesi gündeme gelmelidir. Devlet üreticinin sorunlarını hafifletmek için mutlaka ihracat kapılarını aralamalı ve hatta ihracatı teşvik etmelidir. Yumurtcılık sektöründe binlerce aile ekmek yemektedir. Yumurtlayan tavukların kesime verilmesi ekonomik açıdan büyük sorunları da beraberinde getirecektir. Küçük üretici yok olurken büyük üreticiyi de yok edecektir. Belki bugün market, süper market ve diğer alış-veriş mağazalarıbu tehlikenin farkında değildir. Ama görünen köy kılavuz istemez. Zatıalinizin konuya acilen el atması kaçınılmaz olacaktır. Sektör yara alırsa bunun tedavisi ülkeye çok pahalıya malolabilir. Bir kümes ne kadar büyük emekle meydana getiriliyor. Bir tavuk tesisi büyük bir yatırım gerektiriyor. Yumurta üreticisi nezle olmuş durumdadır. Netice itibariyle insanımız bu olumsuzluktan dolayı öksürecektir.
Bugün tesisindeki tavukları araziye çıkarmak zorunda kalan üretici yarın tavuğunu mecburen kesime verecektir. Doğacak yumurta açığı kolay kolay kapanamayacağından Türkiye yumurtasını dışardan ithal etme yoluna gidecektir. Tavuk üreticisine yazık etmeyelim. Rahmetli Kütahyanın Tavşanlılı milletvekili Ahmet DERİN hasta haliyle yumurta üreticisinin hak ve hukukunu savunmak için TBMM’ne tekerlekli sandalyesiyle girmiş ve üreticinin içinde bulunduğu acıklı manzarayı haykırmıştı. Yumurta üretici rahmetli Ahmet DERİN gibi güzel insanlar arıyor. Gelin bu güzel insan siz olun sayın Bakan.
Yumurta üreticisi kısa bir süre içinde meydanlara çıkmaya hazırlanıyor. Derdini anlatacak. Bu arada meydanlarda omlet yapacak. Başka türlü bir hareket de zaten beklenemez. Ben yine bu durumun sayın Başbakanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’in direktifleriyle çözüme kavuşturulacağını inanıyorum. Yumurta sektörünün içinde bulunduğu çaresizliğe Demokles’in Kılıcı çözüm olabilir. Bu kılıç ise sayın Başbakandır.

DİĞER HABERLER
COVID-19 gıda ve içecek sektöründe dış ticareti nasıl etkiledi?
7 Temmuz 2013. 11:13
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x