Yumurta zirvesi


 

toplu

 

1Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) tarafından sektördeki yeniliklerin paylaşılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi, paydaşlar arası iletişimin güçlendirilmesi ve yumurta tüketiminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Yumurta Zirvesi”nin ilki açılış konuşmaları ile başladı.

 

 

 

 

 

 

31 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında Akka Hotel Antedon, Kemer – Antalya’da gerçekleşecek Zirve’de Türkiye’nin değişik yöresinden 400 civarında yumurta üreticisinin yanı sıra sektöre girdi sağlayan firma temsilcileri de yer alıyor.

 

 

 

Zirve’nin ilk günkü açılış konuşmacıları Yum-Bir Başkanı Derya Pala, Bursa Milletvekili-TBMM Tarım Orman Köy İşleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan Hacı ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet oldu.

 

Yumbir Başkanı Derya PALA

Yumbir Başkanı Derya PALA

Yum-Bir Başkanı Derya Pala: “Türkiye, dünyada üretimde 10. ihracatta ise 2. sırada”

 

 

 


Zirve açılışında konuşma yapan Yum-Bir Başkanı Derya Pala, kamu ve özel sektör temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve üreticilerin Türkiye’de bir ilk olan Yumurta Zirvesi’nde bir araya geldiğini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı.

 

 

 

4Birlik olarak kurumsal yapının güçlendirilmesi, yumurta hakkında kamuoyunda yanlış bilinenlerin düzeltilmesi, yumurta tüketiminin ve ihracatının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar dünya yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa’da olduğunu; ancak bugün yerini Asya’ya bıraktığını dile getiren Pala, Türkiye’nin üretimde 10. ihracatta ise 2. sıraya yükseldiğini vurguladı.

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil: “Yumurta ve tavukçuluk sektörü, hayvansal ürünler sektörü içerisinde gelişmiş ülkeler seviyesine en yakın olduğumuz sektör”

 

 

 

Açılış konuşmalarında söz alan Bursa Milletvekili-TBMM Tarım Orman Köy İşleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, yumurta sektörünün son dönemde üretim ve ihracat rakamlarına bakıldığında önemli mesafeler kaydettiğini ve sektörün 2023 yılının hedeflerini şimdiden gerçekleştirmiş olduğunu söylerken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, yumurta ve tavukçuluk sektörü, hayvansal ürünler sektörü içerisinde gelişmiş ülkeler seviyesine en yakın olduğumuz sektör

 

 

b

 

 

TBMM Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise son yıllarda kanatlı sektörünün ülkemizde ve dünyada büyük gelişmeler kaydettiğini ve ekonomik anlamda da ön plana çıktığını belirterek sektörün, ülke ekonomisine ciddi katkılar yaptığını ve Avrupa Birliği üyeleri rekabet edecek birkaç sektörden biri olduğunu dile getirdi.

 

 

 

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen ise tavukçuluk sektörünün 2002 yılında ÇED kapsamına alındığını hatırlatarak “Çevre mevzuatı gerçekten ağır bir mevzuat. Gereklilikleri yerine getirilmesi zorunlu. İdari yaptırımları ağır. Bu anlamda yeni yapılacak yatırımlarda başlangıçta ÇED için başvuruda bulunulması ve izin lisanların alınmasının sektör temsilcileri tarafından dikkate alınmasını önemle belirtmek isterim.” dedi.

Şahin Aydemir

 

Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir: “Tavukçuluk sektörü, 2023 ihracat hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör”

 

 

 

Sektörün şu anki durumunu gördüğünde gururlandığını ifade ederek sözlerine başlayan Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir “Bugün ulaşılan noktaya kolay gelinmedi. Emeği geçen herkese çok minnet borçlu olduğumuz bir sektörüz. Bugün tavukçuluk sektörü nerede, biz ne yapıyoruz? Türk halkının ihtiyacı olan sağlıklı hayvansal proteini üretiyoruz. Ve insanları doğruya yönlendirme, doğruyu aktarmak için çok mücadele ettik, Yum-Bir bunun için çok önemli çalışmalar yürüttü. Ve bugün nereye geldik? Bugün tavukçuluk sektörü, dünya ile rekabet edebilecek, Türkiye’nin en güçlü sektörü. Bugün tavukçuluk sektörü TİM’in koyduğu ve devlet politikası olarak kabul edilen 500 milyar dolar hedefi belirlenmiş 2023 hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör olarak karşımızda. Bugün Tavukçuluk Sektörü çiftlikten sofraya gıda güvenliği izlenebilen tek sektör. Bugün tavukçuluk sektörü gerek sivil toplum kuruluşlarıyla gerek örgüt yapısıyla gerekse paydaşlarının organizasyonuyla haklı bir gururu elde etmiş durumda. Yum-Bir yönetimine ve emeği geçen tüm üreticilerimize teşekkür ediyorum. Ama mücadelemiz bitmedi, yumurtayı sevdirme heyecanına devam edeceğiz.” dedi.

 

 

 

Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan: “Yum-Bir yumurtayı ve kendisini markalaştırdı”

 

 

 

1Yum-Bir ile iletişim içerisinde ve yeni projelerde iş birliği içerisinde olduklarını dile getiren Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan Hacı ise “Bu toplantının en önemli noktalarından bir tanesi aslında yumurtayı markalaştırmak. Yum-Bir de yaptığı çalışmalarla kendisini ve yumurtayı markalaştırdı. Burada gerçekten çok paydaş var, biz o zincirin ayrılmaz bir parçasıyız. Hayvansal üretimin içerisindeki paydaşların birbirini anlaması ve iş birliği içinde çalışması sonuçta birbirimizin nihai amacı olan hayvan sağlığı ve hayvansal gıda güvenliğini dolayısıyla da insan sağlığına hizmet etmemize imkan veriyor.” dedi.

 

 

 

Prof.Dr.Bingür Sönmez

Prof.Dr.Bingür Sönmez

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet, veteriner hekimler olarak tavukçuluk sektörüyle sıkı ilişki içerisinde olan bir meslek grubu olduklarını belirterek “Ülkemizde kişi başına tüketilen yumurta sayısının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılacağına inanıyorum, Yum-Bir’in düzenlediği bu önemli faaliyet de bunu destekleyecek önemli bir çalışmadır.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yumurta Zirvesi’nin ilk günü, açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen “Yumurta Üretimi ve Ticareti”, “Sürdürülebilir Üretim” ve “Yumurtada Marke Değeri Oluşturma” başlıklı oturumlarla devam etti.

 

 

KANATLI ÜRÜNLERİ TANITIM GRUBU (KTG) YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞAHİN AYDEMİR'E(SAĞDA) PLAKETİ AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ÖNDER MATLI (SOLDA)VERDİ.

KANATLI ÜRÜNLERİ TANITIM GRUBU (KTG) YÖNETİM KURULU BAŞKANI ŞAHİN AYDEMİR’E(SAĞDA) PLAKETİ AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ ÖNDER MATLI (SOLDA)VERDİ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Kasım 2013

 

 

 

 

 

 

I. OTURUM: KÜMES ATIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

 

 

Moderatör: Dr. Çağatay Dikmen – T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü

 

 

 

organik gübre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09:00-09:30

 

Yumurta Tavuğu Dışkıları Sorununun Çözümünde Akılcı Bir Yaklaşım: Organik Gübre Elde Edilmesi

Prof. Dr. Cihat Kütük- A. Ü. Ziraat Fakültesi

 

09:30-10:00

 

Tavuk Dışkılarından Enerji ve Organik Gübre Üretimi

Prof.Dr. Sacit Başol- ODTÜ

 

 

10:00-10:30

 

Yumurta Tavukçuluğunun Çevresel Etkilerinin Değerlendirilmesi

 

Ayla Küçük – T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gıda Tarım Yatırımları Şube Müdürü

 

 

10:30-10:45  Soru-Cevap

 

 

II. OTURUM: ÜRETİMDEN TÜKETİME YUMURTA MEVZUATI

 

 

Moderatör: Metin Akman

 

 

11:00-12:20

 

Genç Hukukçuların Ulusal ve Diğer Ülke Mevzuatına Bakışı – Bilkent Üniversitesi

Saklama Koşulları ve Tedarik Zinciri, Bütüncül Gıda Güvenliği Yaklaşımı, Hayvan Refahı / Salmonella’ya Karşı Önlemler / Denetim ve Etkinlik

*Ali Uygur Selçuk

*Doruk Çerçiler

*Nazlıcan Gül

 

 

12:20-12:30  Soru-Cevap

 

12:30-13:30  Öğle Yemeği

 

 

III. OTURUM: YUMURTA VE SAĞLIK

 

 

Dilara koçak mustafa tayar

Dilara koçak mustafa tayar

 

 

Moderatör: Prof. Dr. Mustafa Tayar

 

13:30-14:00  Prof. Dr. Mustafa Tayar

 

14:00-14:30 Yumurtanın Beslenmedeki Yeri

 

Dilara Koçak

 

 

14:30-15:00 Bu Yumurtayı Nasıl Kırmalı?

 

Metin Akman – Anako Yumurta ve Ürünleri Gıda San. A.Ş.

 

 

15:00-15:10  Soru-Cevap

 

 

 

KİŞİSEL GELİŞİM

 

15:30-16:15  Etkili İletişim Yönetimi ve Liderlik

 

Prof. Dr. Sebahat Bayrak Kök- Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü

 

20.00-23.00 Gala Yemeği

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yazan - 1 Kasım 2013. Kategori MANŞET, KÜMES HAYVANCILIĞI, HAYVANCILIK, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x