Zeytindeki bolluk hasad süresini uzattı


Marmarabirlik’in ürün aldığı bölgedeki zeytin rekoltesinin 180 bin tonla tarihinin en yüksek rakamına ulaşacağı bildirildi.

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Başkanı Hidamet Asa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birlik olarak kendilerine bağlı Bursa’dan İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya; Balıkesir’den Erdek, Edincik ve Marmara ile Tekirdağ’daki bir kooperatiften zeytin aldıklarını söyledi.

Bu bölgenin kaliteli sofralık zeytin üretiminde önde geldiğini dile getiren Asa, söz konusu bölgede yaklaşık 30 bin üreticinin Marmarbirlik’e zeytin verdiğini anlattı.

Asa, bu yıl zeytinde bolluk yaşandığını ve rekor üretim beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

”Bu yıl bölgede, tarihinin en yüksek rekoltesi bekleniyor. Geçen yıl da iyi bir üretim vardı ve 135 bin ton alındı. Bunun 110 bin tonu sofralık, geri kalanı kısmı yağlıktı. Bu yıl ise 155 bin sofralık ve 25 bini yağlık olmak üzere yaklaşık 180 bin tonluk rekolte tahminimiz var. Kayıtlı üreticilerimizin üretimi ise verdiği beyanlara göre ise 75-80 bin ton civarında. Yaklaşık 3 yıldır piyasada ince kalibre ürüne ihtiyaç vardı ve kısıtlıydı. Bu yıl hepsi var. İri, orta ve ince kalibre ürün sıkıntımız olmayacak.”

Geçmiş yıllara bakıldığında birliğin alım miktarlarının 30 ile 39 bin ton arasında olduğunu belirten Asa, bu yıl itibarıyla bölge rekoltesinin yüksek olması nedeniyle ve üreticinin mağdur edilmemesi için alım miktarını artırdıklarını anlattı.

Asa, bölgedeki zeytin rekoltesi kadar Marmarabirlik’in de tarihinin en yüksek alım miktarını gerçekleştireceğine dikkati çekerek, 55 bin 500 tonluk alım yapmayı planladıklarını bildirdi.

-Zeytinin havuzlarda dayanma süresi de kısaldı-

Üründeki bolluk nedeniyle zeytindeki kararmanın bu yıl geciktiğini vurgulayan Asa, şunları kaydetti:

”Ürünün baskın olması ve aynı zamanda ağaç üzerindeki miktarın fazla olması nedeniyle ürünün geç kararması, hasadın başlangıcını kasım ayı ortalarına uzattı. Önceden ekim ayı sonlarına doğru başlayan hasat, kasımın son haftasına bile kalmazdı. Bu yıl kasım ortalarında başlayan hasat ve kampanya döneminin, şubat ayına kadar sürmesini bekliyoruz. Bu, zeytinin geç kararmasından kaynaklanıyor. Daha önce İznik bölgesinde çok geniş alanda zeytin, kırağı ve don nedeniyle hasar görmüştü. Sofralık olan zeytin yağlığa dönüşmüştü. Hasadın uzamasının bu tür olumsuz sonuçları da yaşanabiliyor.”

Asa, fazla ürün alımının Marmarabirlik açısından risk oluşturduğunu ifade ederek, ”Satamayacağınız ürünü aldığınızda o ürünün dayanma süresi 2 yıldı. Son yıllarda havuzlardaki ürün 2 yıl dayanmıyor. Üreticimizin ilaçlama ve gübrelemedeki bilinçsiz hareketleri, ürünün havuzlardaki dayanma süresini kısalttı. Bu yüzden çok iyi planla hareket etmeliyiz” dedi.

Marmarabirlik’in yıllık satışlarının 28-30 bin ton arasında kaldığını dile getiren Asa, bu yıl birlik olarak alım kadar tarihinin en yüksek satışını da gerçekleştireceklerini söyledi.

Yağlık Zeytine Kiloda 35 Kuruş Destekleme

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), hava koşulları yüzünden kararmadan buruşan ve yağlık vasfına dönüşen zeytine 35 kuruş destek vereceğini açıkladı.

Marmarabirlik Ortak Yardımlaşma Fonu’ndan karşılanmak üzere kiloda 35 kuruşluk destekleme kararıyla, daha önce 90 kuruş olarak belirlenen yağlık zeytinin fiyatı 1,25 liraya çıkarıldı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yazılı açıklamasında, iklim koşulları sebebiyle hasat süresi geciken ürünün sofralık vasfını yitirdiğini ve kalite kaybına uğradığını, dolayısıyla yağlık olarak değerlendirilmesinden başka çare kalmadığını belirtti.

Asa, yağlık grubuna giren zeytine 35 kuruş destekleme yapacaklarını kaydetti

 


Yazan - 24 Kasım 2011. Kategori TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x