150 lirayı vermezsen ne yediğini bilemezsin…!

Son günlerde uzman olsun, olmasın verdikleri demeçlerle gıda sektörünü büyük kayıplara uğratanlar gıda analız laboratuvarlarına hayat verdiler.

Türk tüketicisinin yediği tüm gıdaları karalama modasına uyan reyting yıldızı insanların bu hareketi üzerine gıda üreticileri soluğu gıda analız laboratuvarlarında aldılar.Bu böyle olunca da laboratuvarlarda analiz başvuru kuyruğu meydana geldi.

Gıda analizinde başvuru kuyruğu

Tarım Bakanlığı’nın gıda güvenliğini ihlal eden firmaları teşhir etmesi, bazı sebze ve meyvelerin ihraç edilen ülkelerden geri dönmesi, gıda laboratuvarlarında analiz kuyruğu oluşturdu.

Gıda analizi için laboratuvarlara başvuru oranı üç misli arttı. Çikolatadan ekmeğe, yağdan süte, dondurulmuş gıdadan meyve sebzeye kadar hemen her gıda ürününün analizinde artış var. Ama en çok en çok et ürünlerinin işlenmiş ve işlenmemiş ürünleri ile GDO’lu ürünlerde analiz yaptırlıyor.

Analiz başvuruları ise çoğunlukla şirketlerden geliyor. Tüketicinin ise, satın aldığı eti, kıymayı analiz ettirmesi mali açıdan kolay değil…

Peki tüketici nasıl ayırt edecek?

CNN Türk’ün haberine göre de,Tüketici aldığı etin içerisinde at eti mi eşek eti mi var öğrenmek için analiz yaptırmak isterse 150 lira ödemesi gerekiyor. Laboratuvara para vermek istemeyenler için en pratik yöntem, gıda alırken analiz sertifikasına bakmak… Tüketici ürünün ya da etin alındığı yerden analiz sertifikasını isteyerek ürününü ayırt edebilir.

Aralık ayında yayınlanan yeni gıda yönetmeliğiyle, tıpkı araç muayene istasyonları gibi, gıda denetiminden sorumlu laboratuvarlar devreye girecek…

 

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=27596

Yazan - Nis 28 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |