Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ

Bitki Bazlı Etler Ne Derece Gerçek Etin Yerini Tutar

Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Bazı ülkelerde bitki bazlı et üretimi tüketici tarafından tahmin edilemeyecek ölçüde benimsenmiştir. Bunda refah düzeyi artan tüketicinin daha sağlıklı yaşam isteklerinin yanında, çevreye duyarlılık nedeniyle adeta hayvansal ürünlerden uzaklaşma yöneliminin etkisi büyük olsa gerek. Belirli oranda artan vejetaryen ve fleksiteryan sayısının yanında, bitkisel beslenmenin öne çıktığı Akdeniz diyeti de bitki bazlı […]

Corona-19 ve Bitki bazlı Et-Süt Pazarı

Toplumların refah düzeyi artarken (önümüzdeki on yılda bir milyar tüketici orta sınıfa geçiş yapacak!), daha sağlıklı yaşam isteklerinin yanında çevreye duyarlılık nedeniyle adeta hayvansal ürünlerden uzaklaşmaya yönelim görünüyor.

Tarımda Blockchain Kullanımı Başladı

Blockchain teknolojisini ilk aşamada bir aplikasyon-uygulama olarak kabullenelim. Yani bir bilgisayar yazılım ürünü. Söz konusu teknoloji, çok sayıda verinin yapay zekâ, görüntü işleme olanaklarından ve kendine özgü bir seri veri tabanı tekniğinden yararlanmaktadır.

Nobel Kimya Ödüllülerinin Bulgu Sonuçları Çoktan Market Raflarına Ulaştı

Kimya Nobel Ödüllülerinin Bulgu Sonuçları Çoktan Market Raflarına Ulaştı Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Nobel Komitesi, 2020 Nobel Kimya Ödülünü, gen düzenleme tekniklerini geliştiren mikrobiyolog Emmanuelle Charpentier ve biyokimyacı Jennifer A. Doudna’a verdi. Araştırıcıların geliştirdikleri devrim niteliğindeki CRISPR/Cas9 sistemi ile canlılarda, geçici DNA kesici enzimleri ile geni susturabilmekte, genin etkisini artırılıp azaltabilmekte yani gende mikro-mutasyon gerçekleştirebilmektedir. […]

AB’nin Pestisit Kullanım Kısıtlamaları Bitki Islahçılarını Birleştirdi

AB tarımsal ilaç kullanımında yeni kısıtlamalar için kolları sıvadı. 2030’dan itibaren kimyasal ilaçların kullanımının yarıya indirilmesi hedeflenmektedir.

Covid-19 döneminde Tohumculuğumuz

Covid-19 döneminde Tohumculuğumuz Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Koronavirüsün daha etkilerini henüz yeni yeni göstermeye başladığında, televizyon haber programlarında gösterilen boşalmış market rafları insanları gıda açısından endişelere sürükledi. Doğal olarak tarımsal üretim artısı eksisi ile sorgulanmaya başladı. Gıda maddeleri üretimi, stok durumu, nakliyesi ile öne çıkarırken, tarımla ilgili güncel yayınlar da artmaya devam ediyor. Bu bağlamda […]

Türkiye ve Komşularında Tohumculuk

Tarımın önemi, gıda krizine yol açan iklim değişimi ve salgın hastalık dönemlerinde daha da öne çıkar. Doğal olarak tarım ürünlerinde kendine yeterlilik akla gelir.