Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ

Köy Çeşitleri Tohum Pazarına Kazandırılabilir mi?

Köy Çeşitleri Tohum Pazarına Kazandırılabilir mi? Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Bitkisel üretimde tohum, fide veya fidanla yola çıkılır. Tabiiki bunların genetiği, hedeflenen, adı belirlenmiş çeşide ait olmalıdır. Ekilen çeşidin farklı verim ve kalitede ürün vermesi halinde doğacak zararı tohumu satan firma karşılamak durumundadır. Yani tohumculuk bir sorumluluk gerektirir ve tohum satışını yetkilendirilmiş tohumculuk firmaları dışında […]

Yeni Bitki Islah Tekniklerinin Erken Sonuçları

Yeni Bitki Islah Tekniklerinin Erken Sonuçları Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Günümüze kadardeğişen çevre koşullarına uyumlu yeni çeşitlerin–genotiplerin ıslahı için birçok yöntem uygulanageldi. Seleksiyon, melezleme ve mutasyon gibi yöntemleri klasik ıslah teknikleri olarak tanımlayabiliriz. Son zamanlarda doku kültürü, gen aktarımı ve gen-genom düzenlemeleri gibi diğer moleküler biyolojik gelişmeler devreye girdi. Fakat son beş yıl içinde karşımıza, […]

Şeker Pancarı Tohumculuğumuz ve Düşündürdükleri

Şeker Pancarı Tohumculuğumuzun Düşündürdükleri Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Türkiye’de şeker %97,5 şeker pancarından, %2,5 mısırdan (nişasta şekeri) elde edilir. 320 bin hektar ekim alanı ve 19 milyon ton civarında pancar üretimi ile ülkemiz, dünyanın önde gelen pancar üreticileri arasında yer alır. 33 şeker fabrikasında işlenen pancar, şeker fabrikalarımızın özelleştirilmeleri ile ilgili olarak, uzun süre gündem […]

Üniversiteler Tarımın Neresinde?

Üniversiteler Tarımın Neresinde? Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Koronavirüsün etkilerinin tartışıldığı ortamlarda hemen “yarın ne yiyeceğiz?” konusu akla geliyor. Tarımın insansız gerçekleşmeyeceği görüşünden hareketle, tarlada çalışan işçiden, nakliyeci, toptancı, pazarcı zincirindeki hiçbir halkanın çökmesi düşünülemez. Peki yaşam için sürekli öne çıkan tarım için, kimler elini taşın altına koyuyor? Üniversitelerimiz bu konuda ne yapıyor? Önceki YÖK başkanlarından […]

Corona Virüsünün Tarımsal Ekonomilere Etkileri

Virüsün güncel izlenmeleri aşamasında insan onun tarımla ilişkisini hemen kavrayamayabiliyor. Gerçi günlük yiyecek arayışında hemen “ya yarın ne yiyeceğiz” sorusu aklımıza geliveriyor.

Tüsiad’ın Tarım ve Gıda 2020 Raporunda ARGE?

Tüsiad’ın Tarım ve Gıda 2020 Raporunda ARGE? Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Raporda[1] konu edilen “1: Piyasa Yapısı-Örgütlenme, 2: Katma Değerin Artırılması, İnovasyon ve Dijital Tarım, 3. İklim Değişikliği, 4: Lojistik ve 5: Destekler “ başlıklarından 2.si “Katma Değerin Artırılması, İnovasyon ve Dijital Tarım” dosyası ARGE açısından irdelendiğinde, bazı konulara değinmenin yararlı olacağı beklenebilir. Tüsiad’ın önceki raporlarının Türk tarımındaki yönlendirici […]

Dünyada Çiftçi İntiharlarının Nedeni Teknoloji mi?

eknoloji ile geliştirilen robotların, yapay zekânın, tarımda insan gücünü en aza indireceği beklenmektedir. AB’de de şimdiden tek bir kişi ile yüzlerce hayvanı barındıran işletmeler oluşmaya başlamışsa da tarımda insan gücü en önemi unsurdur.