Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ

Tohumculuğun Ana Sorunu Çeşit Geliştirme

İklim değişikliğine Pandemi de eklenince gıdanın-tarımın önemi oldukça öne çıktı. Önümüzdeki yıllarda yeterli gıda üretilemeyeceği, gıda fiyatlarının artacağı konusunda endişeler dile getirilmeye başlandı.  

Çin Gıda Yeterliliği İçin Genetik Mühendisliğini Devreye Sokarken

Çin Gıda Yeterliliği İçin Genetik Mühendisliğini Devreye Sokarken Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Dünyanın en büyük tarım ekonomisine sahip Çin global gıda üretiminin dörtte birini tek başına üslenmektedir. Diğer taraftan parasal açıdan dünyanın en çok tarım ürünü ithal eden ikinci ülkesidir. ABD ile başlayan ticari savaştan sonra Çin, birçok üründe kendi kendine yeterli olma çabasındadır. 9,5 […]

Tarımda Dahili İşlem Rejiminden Yeterince Yararlanabiliyor muyuz?

Tarımda Dahili İşlem Rejiminden Yeterince Yararlanabiliyor muyuz? Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ Gelişmiş ülkelerin tarımsal ürün ticareti yapan şirketleri, ürünü alıp gereğinde ülkelerine sokmadan dahi ihraç edebilmektedir. Reeksport veya antrepo ticareti de denilen bu sistemde üründe herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. İthal edilen üründe yapılan işlemlerle katma değer yaratılarak yapılacak ihracatın özel bir mevzuatı oluşmuştur. […]

Çiftçiye Daha Çok Nasıl Destek Olabiliriz?

Çiftçiye Daha Çok Nasıl Destek Olabiliriz? Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ Tarımsal üretimde ana öge ekilip biçilecek tarla-bahçe-arazidir.  Ülkemizde ekilmekte olan arazi varlığına bir göz attığımızda, 2000 yılındaki 18,1 milyon hektar arazinin 2020 yılına gelindiğinde 15,3 milyon hektara gerilemesi (Grafik), yani son 20 yılda ekim alanlarımızda %15’lik bir azalması düşündürücüdür. Bu olgunun ana nedeni çiftçi sayısındaki […]

Şeker Pancarı Tohumculuğumuz ve Düşündürdükleri

Şeker Pancarı Tohumculuğumuzun Düşündürdükleri Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Türkiye’de şeker %97,5 şeker pancarından, %2,5 mısırdan (nişasta şekeri) elde edilir. 320 bin hektar ekim alanı ve 19 milyon ton civarında pancar üretimi ile ülkemiz, dünyanın önde gelen pancar üreticileri arasında yer alır. 33 şeker fabrikasında işlenen pancar, şeker fabrikalarımızın özelleştirilmeleri ile ilgili olarak, uzun süre gündem […]

Transgenik Buğday da Çiftçinin Hizmetine Sunuluyor

Transgenik Buğday da Çiftçinin Hizmetine Sunuluyor Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Buğday, mısır ve çeltik dünyayı besleyen en önemli kültür bitkileridir. Birçok dönem ticari savaşlarda başrol oynayan buğdayın Pandemi döneminde önemi daha çok ortaya çıkmıştır. Son yıllarda öne çıkan küresel ısınma, her üründe olduğu gibi buğdayda da verimde düşmelere neden olmaktadır. Dünya buğday gereksinimi yıldan yıla […]

AB Organik Tarım Hedefini Genişletiyor

“Avrupa’nın Geleceği Konferansı” ve benzeri arayışlar, AB’ni 2050’lere ağırlıklı olarak çevre ve ekonomi konularında yeni stratejiler geliştirmeye yönlendirdi. İlk aşamada “Avrupa yeşil mutabakatı”, “Halkın hizmetinde bir ekonomi”, “Dijital çağ için bir Avrupa”, “Avrupa yaşam tarzının desteklenmesi, “Dünyada daha güçlü bir Avrupa”, “Avrupa’da demokrasi için yeni itici güç” gibi başlıklar öne çıktı.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.