Prof. Dr. Nazımi AÇIKGÖZ

Corona Virüsünün Tarımsal Ekonomilere Etkileri

Virüsün güncel izlenmeleri aşamasında insan onun tarımla ilişkisini hemen kavrayamayabiliyor. Gerçi günlük yiyecek arayışında hemen “ya yarın ne yiyeceğiz” sorusu aklımıza geliveriyor.

Tüsiad’ın Tarım ve Gıda 2020 Raporunda ARGE?

Tüsiad’ın Tarım ve Gıda 2020 Raporunda ARGE? Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Raporda[1] konu edilen “1: Piyasa Yapısı-Örgütlenme, 2: Katma Değerin Artırılması, İnovasyon ve Dijital Tarım, 3. İklim Değişikliği, 4: Lojistik ve 5: Destekler “ başlıklarından 2.si “Katma Değerin Artırılması, İnovasyon ve Dijital Tarım” dosyası ARGE açısından irdelendiğinde, bazı konulara değinmenin yararlı olacağı beklenebilir. Tüsiad’ın önceki raporlarının Türk tarımındaki yönlendirici […]

Dünyada Çiftçi İntiharlarının Nedeni Teknoloji mi?

eknoloji ile geliştirilen robotların, yapay zekânın, tarımda insan gücünü en aza indireceği beklenmektedir. AB’de de şimdiden tek bir kişi ile yüzlerce hayvanı barındıran işletmeler oluşmaya başlamışsa da tarımda insan gücü en önemi unsurdur.

Türk Tohumculuğunu Nasıl Geliştirebiliriz

Türk Tohumculuğunu Nasıl Geliştirebiliriz Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Son Tarım Şurasında 300’den fazla hedef ve stratejinin belirlendi. Sonuç Bildirgesinde kararlar 60 maddede toplanmıştır. Tohumculuğu direkt ilgilendiren 28. madde “Ar-Ge ve inovasyonda kaynakların daha etkin kullanılması için kamu, özel sektör ve üniversiteleri de kapsayacak yeni bir kurumsal altyapının oluşturulması” şeklindedir. Hasattürk’ün Aralık 2019 sayısında bu konuda […]

Yeni Gıda Türleri Genç Girişimcilerle Yola Çıkıyor

“Yeni Gıda Türleri Genç Girişimcilerle Yola Çıkıyor“ Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz Bitkisel et, bitkisel yumurta, etsiz but (tavuk), bitki bazlı peynir, sodyumsuz tuz gibi henüz soframızda görmediğimiz gıda adaylarının bazıları yola çıktı, bazıları ise çıkmak üzere. Tüketiciyi yakından ilgilendiren bu yeniliklerin ana nedeni, salt müteşebbislerin ticari ilgisi değil. Önümüzdeki yıllarda bir milyara ulaşacak olan farklı-lüks […]

Tarımda ARGE Sorunu Çözülüyor

“Tohumculuğumuzun Ana Sorununa Nihayet El Atılıyor“ Prof. Dr. Nazımi Açıkgöz 3. Tarım Orman Şurası 18-21 Kasım 2019 tarihler arasında Ankara’da gerçekleştirildi. 300’den fazla hedef ve stratejinin belirlendiği Şura’nın Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Bildirgede kararlar 60 maddede toplanmıştır. Bu yazıyı ilgilendiren 28. madde “Ar-Ge ve inovasyonda kaynakların daha etkin kullanılması için kamu, özel sektör ve üniversiteleri de […]

İklim Değişimine Karşı Savaşta Tarım

Küresel ısınma, yarınların gıda yeterliliğinde ciddi bir sorun olarak karşımızdadır. Çözüm arayışları, hükümetler üstü organizasyonlarca ciddi ölçüde ele alınmakta.