KÜMES HAYVANCILIĞI

Keskinoğlu’nda yeni dönem

Türk tavukçuluğunun köklü markalarından Keskinoğlu’nda yeni bir dönem başladı. Ziraat Bankası ve Halkbank’ın, Keskinoğlu A.Ş. nezdindeki hisselerinin %20’lik payı  Tiryaki Holding ve Matlı Holding ortaklığında kurulan Tima Yem ve Gıda Tic. A.Ş.’ye devredildi. Akhisar/Manisa’da 2200 personeli bulunan 338.500 m2 arazi üzerine kurulu 57.615 m2 kapalı alana sahip entegre tesislerde piliç eti, yumurta, yem ve viol üretimi konusunda faaliyet gösteren […]

Başlangıçta doğru iklim nasıl sağlanır?

Başlangıçta doğru iklim nasıl sağlanır?(*) Dr. Kaya DEMİRÖZÜKanatlı Sağ‎ً‎lığı ve Hastalıkları‎ Uzmanı Etlik piliç kümes çevresindeki iklim, kümesin neye benzediğini ve hangi olanakların sağlandığını belirler, ancak iç ortam iklimi broiler performansı için çok önemlidir. Kümes içindeki mikroklima, civcivin ilk günlerindeki en önemli gereksinimidir. Günlük civcivler henüz vücut sıcaklıklarını kontrol edemediklerin den, onları ideal ısıda tutmak […]

Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Yetiştirmede Antibiyotik Kullanımının Azaltılması

Bağırsak Sağlığı: Kanatlı Yetiştirmede Antibiyotik Kullanımının Azaltılması(*) Dr. Kaya DEMİRÖZÜKanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Son yıllarda, market ve tüketicilerin yetiştiricilerin performansını izlemeleri AB’de antibiyotik büyütme faktörlerinin yasaklanmasıyla birlikte çiftlik antibiyotik kullanımını azaltması baskısı giderek artıyor. Hayvancılıkta antibiyotiklerin azaltılmasına doğru ilerlerken, bağırsak sağlığını korumak ve hastalık baskısını başka yollarla giderme daha önemli hale geliyor. Broiler üretimi, […]

Böcekler ve Mikro Algler geleceğin broiler beslemesi midir?

Broyler

Böcekler ve Mikro Algler geleceğin broiler beslemesi midir?(*) Dr. Kaya DEMİRÖZÜKanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Böceklerin ve mikro alglerin Broiler beslenmesinde yönelik araştırmalarda, soyaya alternatif ve sürdürülebilir bir protein kaynağı oldukları ortaya koymuştur. Almanya Göttingen Üniversitesi’nde yapılanı çalışma; kimi böcek veya mikroalg katkılı yemle beslenen broilerlerin et kalitesinin insan tüketimi için uygun olduğunu saptanmıştır. Vegan […]

IBDV’de Yüksek Mortalite Oranları

IBDV’de Yüksek Mortalite OranlarıÖzetlenerek Çeviri Dr. Kaya DemirözüKanatlı Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Birleşik Krallıktaki araştırmacılara göre, İnfeksiyöz Bursal Hastalığı Virusu (IBDV) suşları arasındaki virulanstaki farklılıklar kısmen viral bir proteindeki değişikliklerden kaynaklanabilir.  Purbright Enstitüsü, Surrey’deki bilim adamları, araştırmalarının sonuçlarının çok virulant (vv) suşların bazı ticari sürülerde neden yüksek ölüm oranlarına yol açtığının anlaşılmasına yardımcı olabileceğine görüşün. […]

BESD-BİR’de Başkan Değişikliği

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) 31 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirdiği 16. Olağan Genel Kurul toplantısında başkanlık görevini üstlenen Beypi A.Ş.  Genel Müdürü Dr. Sait Koca  3. defa yürüttüğü dernek yönetim kurulu başkanlık görevinden sağlık sorunları nedeni ile istifa etti. BESD-BİR Dernek Başkanlığı’na Aspiliç Fabrika Yönetim Kurulu Üyesi ve Aspiliç ortaklarından Furkan Naci Kaplan seçildi. […]

Broiler yetiştiriciliğinde kaliteli suyun önemi ve su sorunlarının 8 işareti

Broyler

Broiler yetiştiriciliğinde kaliteli suyun önemi ve su sorunlarının 8 işareti(*) Dr. Kaya DemirözüKanatlı Sağlığı Uzmanı Broiler yetiştiriciliğinde su genellikle “unutulmuş” besin olarak adlandırılır. Çünkü güveli su tüketimi en az kanatlıların mümkün olan en kısa sürede yemle beslenmesi kadar önemlidir. Bu nedenle, içme suyunun tadı rahatsız ediciolmamalı ve herhangi bir tehlikeli madde veya kirlilik içermemelidir. İçme […]