Veteriner Hekimler İsveç Ve İspanya’da Kurs Aldı


veteriner-hekimler-isvec-ve-ispanya-da-kurs-a-5724429_o
Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, keçi yetiştiriciliğinde suni tohumlamayı Malatya’da yaygınlaştırmak için İsveç ve İspanya’da 15 günlük bir eğitim aldıklarını açıkladı.
Malatya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Ertuğrul Özdemir, keçi yetiştiriciliğinde suni tohumlamayı Malatya’da yaygınlaştırmak için İsveç ve İspanya’da 15 günlük bir eğitim aldıklarını açıkladı.
Düzenlediği basın toplantısında konuşan Özdemir, “Daha önce Avrupa Birliği Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Projesi kapsamında koyun ve keçilerden laparoskopi yöntem ile suni tohumlama uygulama yöntemlerinin yerinde tetkik edilip görülüp, incelenmesi maksadı ile Malatya Veteriner Hekimler Odası’nda bilgi sahibi veteriner hekimlerin gruplar halinde İsveç ve İspanya’ya gidip ve orada gerekli teknik geziyi yapıp gerekli bilgi ve eğitimi alarak gelmişlerdir. Bu gezi çerçevesinde gerek İsveç’te gerek ispanya’da hayvancılık ile ilgili gerekli müesseseler gezilmiş, çiftlikler incelenmiş ve suni tohumlama yapılan merkezlerde bilgi alışverişi yapılarak, orada bilgi ve becerilerini geliştirmişlerdir” dedi.
Ertuğrul Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Koyun ve keçilerde laparoskopi yöntem ile yapılan suni tohumlama yeni bir metro tohum ülkemizde henüz tam uygulama faaliyetine geçmiş değildir. Bu kapsamda arkadaşlarımız gerek İsveç’te gerek İspanya’da bununla ilgili gerekli bilgi, donanım ve teçhizat ile ilgili kapasitelerini geliştirmiş ve eğitimlerini alarak ülkemize dönmüşlerdir. Bildiğiniz gibi suni tohumlama hayvan ırkının en önemli gelişme unsurlarından bir tanesidir. Hayvan sayısının artmasından ziyade hayvanların kalitesinin verimliliğinin yükseltilmesi esastır. Verimin yükseltilmesi içinde en uygun metod suni tohumlama metodudur. Eğer biz küçükbaş hayvanlarımızda koyun ve keçilerimizde birim başına verim aktarabilmek istiyorsak bunu ancak suni tohumlama yöntemi ile yapacağız. Bizler kendi bünyemizde suni tohumlama yapmaya hazır bir ekip oluşturduk. Bundan sonra yetkililere düşen görev ülkemizde ve bilhassa Malatya’da koyun ve keçilerde suni tohumlama yönteminin, uygulamasının başlatılması olmalıdır. Eğer suni tohumlama uygulaması başlatılırsa biz görev yapmaya, hizmet vermeye ve bu anlamda hayvancılığımızı kalkındırmaya adayız.”
İsveç ve İspanya’dan kursa katılıp kursu başarı ile tamamlayanlar veteriner hekimlere katılım belgeleri verildi.
İHA

DİĞER HABERLER
Miniklerin 'ilk nefes' heyecanı
28 Şubat 2014. 09:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x