BİM teşhir edilen sosisi için konuştu!


BİM Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yabancı doku ve iç organ bulunduğu gerekçesiyle teşhir edilen Private Label ürünü Uludağ Sosis hakkında sadece Retail News’e konuştu!

BİM A.Ş. tarafından Retail News’e gönderilen yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Mağazalarımızda satışa sunulan ve kendi özel markamız olan Uludağ soyulmuş sosis ürünü ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıkladığı laboratuvar sonuçları ile ilgili görüşlerimizi aşağıda dikkatinize sunarız.

Öncelikle BİM mağazalarında satışa sunulan bütün özel markalı ürünlerimizin, sektörün güvenilir ve kurumsallaşma düzeyi yüksek firmalarında üretildiğini, asla “merdiven altı “ olarak bilinen sağlıksız tesislerde üretilmediğini vurgulamak istiyoruz. Özel ürünlerimizin üretildiği tüm tesisler bakanlık yetkililerinin yanı sıra, BİM görevlileri tarafından da düzenli olarak denetlenmektedir. Üretilen ürünler de insan sağlığı ve hijyen açısından ayrıntılı olarak laboratuvar koşularında analiz ettirilmektedir.

Uludağ markalı soyulmuş sosis ürünümüz, formülü itibariyle %70 dana eti %30 tavuk etinden imal edilmektedir. Üretiminde kullanılan dana ve tavuk etleri piyasada marka olmuş, üretimin kalitesinden her bakımdan emin olunan üreticilerden alınmaktadır.

Üründe tavuğun göğüs eti kullanılmaktadır. Göğüs eti kemikten ayrılırken bazen bıçak iç organlara da değebilmekte, dolayısıyla ete bulaşabilmektedir. Bu durumda bazı sinir ve kıkırdak dokular da göğüs etine yapışık vaziyette gelebilmektedir. Üretim sürecinde bu bulaşmanın mutlak olarak önüne geçmek imkânı yoktur. Bu maddeler tavuğun kendi yapısında doğal olarak bulunan maddelerdir ve hiçbir şekilde insan sağlığına zararlı değildir.

Bakanlıkça yapılan laboratuar testlerinde tespit edilen bu bulaşmadır. Ancak söz konusu bulaşma durumu, görevli histolog (doku bilimci) tarafından yabancı doku (kıkırdak ve sinir) ve iç organ tağşişi olarak tanımlanmıştır.

Bilindiği gibi tağşiş, herhangi bir maddenin ve/veya gıda maddelerinin üretiminde kullanılan madde ve malzemelerin içerisine o maddeden değersiz veya daha düşük değerli malzemelerin katılması sonucunda, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretim yapılması halidir. Oysa Uludağ soyulmuş sosis ürünümüzde bu söz konusu değildir. Sadece, insan sağlığına zararlı olmayan bir bulaşma söz konusudur. Ayrıca bir üründe tağşiş olduğunu söyleyebilmek için bu tağşişten ekonomik anlamda kâr ediliyor olması gerekmektedir. Söz konusu üründe böyle bir durum da bulunmamaktadır.

Ürünümüzün kalitesine olan inancımız tam olmakla birlikte, müşteri memnuniyeti ve halk sağlığını en yüksek önceliklerinden biri olarak kabul eden bir kuruluş olarak; tekrar inceleme yapabilmek amacı ile Uludağ markalı soyulmuş sosis ürünümüzü şu an için satıştan kaldırmış bulunuyoruz.

Öte yandan, son dönemde şirketimiz yetkililerince hem kırmızı hem de beyaz et içeren “karışık” ürünlerde oran tespiti gibi bazı sorunların yaşanması ihtimali bulunduğu; bu tür ürünlerin piyasada satılmamasının yerinde bir uygulama olacağı yönünde bakanlık yetkililerine sözlü değerlendirmeler yapıldığını da vurgulamak isteriz.

Kamu yetkilileri nezdinde bu görüşümüzün kabul görmekte olduğunu öğrenmiş olup, bu husustan memnuniyet duymaktayız. Halen şirketimizde karışık ürünlerin satışının durdurulması sürecine başlanmıştır. ”

Retail News/ Özel Haber

 


Yazan - 9 Mayıs 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x