“Geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir”


499178

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Japonya ile gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir’ dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inandığını belirterek, “Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, şu anda hakikaten geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir. İnşallah Çanakkale Geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da -hedefimiz 2023 – 2023’e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

 

Mabeyn Köşkü’nde Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yi kabul eden Erdoğan, ikili ve heyetlerarası görüşmenin ardından Abe ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Erdoğan, 7-8 Ekim’de Japonya’yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, ziyarette Japon İmparatoru Akihito ve Başbakan Abe ile bir araya gelerek, Türkiye-Japonya ikili ilişkilerini tüm yönleriyle ele aldıklarını ve mevcut iş birliğinin her alanda daha da ilerletilmesine yönelik siyasi iradelerin en üst düzeyde teyit edildiğini dile getirdi.

 

Abe’nin ziyaretini “söz konusu iradenin en somut ve güçlü tezahürü” olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

 

“Bugün dostum Başbakan Abe ile yine kapsamlı bir görüşmede bulunduk. Gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmeleri yapmak suretiyle Türkiye – Japonya arasındaki ekonomik, ticari, bunun yanında özellikle enerjiye dayalı neler yapabiliriz bunları görüşme fırsatımız oldu. Bölgesel sorunları ele alma, değerlendirme fırsatımız oldu. Bunun yanında yarın başlayacak olan G20 Antalya Zirvesini de değerlendirme imkanımız oldu. Ticaret ve ekonomi, enerji başta olmak üzere ikili ilişkilerimizi tüm yönleriyle istişare ettik.”

 

“Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Fırkateyni’nin özel yeri var”

 

Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinde Ertuğrul Fırkateyni’nin özel bir yer tuttuğuna işaret ederek, şunları anlattı:

 

“Şu anda içinde bulunduğumuz mekan bu bakımdan çok çok anlamlı. Az önce gelirken dostum Abe’ye onu da hatırlattım, zira şu mekan bildiğiniz gibi Sultan II. Abdülhamit’in bize bir mirasıdır. 125 yıl önce II. Abdülhamit Han’ın Japon İmparatoru Meici’ye hediyelerini ve iyi dilek mesajlarını götüren Ertuğrul Fırkateyni dönüş yolunda geçirdiği bir kaza sonucu Kuşimoto açıklarında battı. Eğer içeri girdiğinizde hazırlanan sergiyi de gördüyseniz o sergide de bunlar zaten resmedilmiş, ifade ediliyor. Bölge halkı denizcilerimiz kurtarmak için hayatlarını hiçe sayarak büyük çaba sarf ettiler. Zaten özet filmde de bunu izledik. Tamamı sunuma arz edildiğinde bunun çok daha farklı olduğunu göreceğiz ve Türk-Japon ilişkilerinin nereye dayandığını görme anlamında inanıyorum ki yeni bir tarihi birlikte yazacağız. 125 yıldır şehitlerimizi aziz hatıralarına sahip çıkarak gerçekten çok farklı, çok müstesna bir duruş sergilediler. Bunu çok önemsiyoruz. Bu vesileyle bir kez daha tüm Japon halkına şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.”

DİĞER HABERLER
Sıcaklık düşüyor, yağmur geliyor

 

Türk-Japon dostluğunu perçinleyen bir diğer olaya değinen Erdoğan, THY’nin 1985’te İran-Irak Savaşı’nın en sıkıntılı günlerinde Tahran’da mahsur kalan 215 Japonya vatandaşını tahliye ederek, Japon halkına “adeta” vefa borcunu ödemeye çalıştığını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe ile söz konusu iki dramatik olayı işleyen ve ana tema olarak Türk-Japon dostluğunu konu alan “Ertuğrul 1890” filmiyle ilgili hazırlanan 30 dakikalık tanıtımı izlediklerini ifade ederek, projenin hayata geçmesi için çaba sarfeden, filmin çekilmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

 

“Önemli bir projeye Türk-Japon işbirliğiyle mührü vurduk”

 

Shinzo Abe’yi G20 için Antalya’da konuk etmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Erdoğan, “Başbakan Abe’nin bu ziyaretinin iki halk arasındaki kadim dostluk ve dayanışma bağlarını daha da pekiştireceğine inanıyorum. Özellikle Japonya ile aramızda gerek Marmaray projesi gerekse İstanbul-İzmir arasındaki İzmit Körfez Geçişi, şu anda hakikaten geleceğe ve bugüne vurulmuş mühürlerimizdir. Sadece Marmaray’da şu ana kadar taşınan yolcu miktarı 100 milyona yaklaşmıştır. Bu kadar önemli bir projeye Türk-Japon işbirliğiyle mührü vurduk. Bu dostluğumuzun, büyük önem verdiğimiz stratejik ortaklığımıza da yeni bir ivme ve derinlik kazandırmasını ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Uydu destekli tarım yapılacak

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abe’nin Türkiye ziyaretinin Türkiye ve Japonya için hayırlara vesile olmasını temenni ederek, “İnşallah Çanakkale Geçişinde de Japonya ile beraber olmayı arzu ediyorum. İnşallah şu anda beraber adımını atmakta olduğumuz Sinop Nükleer Enerji olayının da – hedefimiz 2023 – 2023’e kadar bitmesini arzu ediyorum. Bunlar da geleceğin işaret fişekleri olacaktır diye düşünüyorum”

 

“G20 liderlerinin güçlü mesajlar vermesi konusunda görüş birliğine vardık”

 

Öte yandan Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise terör ve mülteci sorunu konusunda G20 liderlerinin güçlü mesajlar vermesi konusunda Türkiye ile görüş birliğine vardıklarını bildirdi.

 

Abe, Mabeyn Köşkü’nde ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuştu.

 

Shinzo Abe, daha önce Marmaray’ın açılışı dolayısıyla geldiği İstanbul’u ve Türkiye’yi yeniden görmenin mutluluğunu yaşadığını, Türkiye’de 150 yıldır düşlenen Asya ve Avrupa yakalarını birleştiren demiryolu projesini Recep Tayyip Erdoğan ile hayata geçirmiş olduklarını gururla, sevinçle yeniden hatırladığını anlattı.

 

Abe, “Bu yıl Ertuğrul Fırkateyni faciasının 125. yıl dönümü. Aynı zamanda İran-Irak Savaşı’nda Japonlar’ın Türkiye tarafından kurtarılmasının 30. yıl dönümü. Biz kısa süre içerisinde 2. zirve görüşmemizi gerçekleştirdik. Türkiye-Japonya arasındaki dostluk ilişkileri ile benimle Sayın Erdoğan arasındaki dostluk ilişkilerini güçlendirdiğimizi düşünüyorum. Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığı derinleştirmek, güçlendirmek amacıyla güzel bir görüşme gerçekleştirdik” diye konuştu.

 

G20 Zirvesi’ne destek olacaklarını aktaran Başbakan Abe, “Türkiye’nin sağlıklı gelişmesi, kalkınması ve uluslararası toplumun önemli bir sorunu olan terör ve aynı zamanda mülteciler sorunlarında G20 liderlerinin güçlü mesajlar vermesi konusunda görüş birliğine vardık” dedi.

 

Başbakan Abe, “Ertuğrul 1890” filminin gösterimi ve Balta Limanı Japon Bahçesi’nin yenilenmiş halinin halka açılması gibi düzenlemelerin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini geliştireceğini kaydetti.

DİĞER HABERLER
Tarımsal kalkınmanın anahtarı planlı ve sürdürülebilir bir üretim politikası

 

“Ortadoğu’da yaşanan sorunlarla ilgili Türkiye’nin ortaya koyduğu role saygı duyuyoruz” diyen Abe, Japonya’nın barış ve istikrara katkıda bulunmak istediğini ifade etti.

 

Ertuğrul 1890 filmini Erdoğan ile birlikte izlediklerini kaydeden Abe, “Bu film, insanlığın evrensel cesaret, merhamet duygularının anlatıldığı bir hikayeyi bize gösteriyor” dedi.

 

Ertuğrul Fırkateyni faciasında Japonlar’ın gösterdiği duyarlılığa Türkler’in de İran-Irak Savaşı’nda Japonlar’ın tahliyesini sağlayarak cevap verdiğini aktaran Abe, konuşmasını, “Japonlar ve Türkler sıcak duygularla birbirlerine yaklaşıyorlar ve güçlü bağlarla bağlıdırlar. Büyük Asya kıtasını doğudan ve batıdan destekleyen iki kanattırlar. Japonya ve Türkiye olarak el ele kuvvetle bu kanatları çırptırmak istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Konuşmasının ardından Başbakan Abe ile Cumhurbaşkanı Erdoğan kucaklaştı.

 

Buluşmadan notlar ise şöyle:

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, film öncesi Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile film gösteriminin yapılacağı alandaki “Tarihi Fotoğraflarla Asırlık Türk-Japon Dostluğu Sergisi”ni gezdi. Sergide Erdoğan, konuk Başbakan Abe’ye Türk ve Japon ilişkilerini anlatan fotoğraflara ilişkin bilgi verdi.

 

İki ülkenin dostluğunu anlatan Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1890 filminin 30 dakikalık tanıtım gösteriminin ardından bir konuşma yapan filmin yönetmeni Mitsutoshi Tanaka filmin bir çok Japon-Türk vatandaşının ve şirketinin işbirliği ve desteğiyle proje haline geldiğini söyledi.

 

Projeye destek olan herkese teşekkür eden Tanaka, “Birleşen güçler mucizeler yaratır. Projenin iki ülkenin güçlü iş birliğiyle ortaya çıktığını düşünüyorum. 125 yıllık Türk-Japon dostluğundan ders alarak Türk ve Japon sinemacılar arasında da bir dostluk köprüsü kuruldu. Filmin 2 ülkenin dostluğunu daha da geliştirmesini ve bütün dünyaya yaygınlaştırmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Tanaka, ayrıca desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’ya teşekkür etti.

 

Film gösterimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Abe filmin afişlerini imzalayarak karşılıklı olarak birbirlerine takdim etti.

 

Heyet daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Mabeyn Köşkü’nde konuk başbakan Abe onuruna verilen akşam yemeğine katıldı.

AA


14 Kasım 2015. 10:14
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x