Gıdaya Erişim Çalışmaları Gıda Güvenliğiyle Bir Bütün Olmalı…

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün bu yılki teması “Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın.” olarak belirlendi. Bir ülke içerisinde veya uluslararası düzeyde göçün tarım ve gıdanın geleceğini tehlikeye sokması nedeniyle ekonomik ve sosyal tedbirlerle göçün durdurulması ve sürdürülebilir tarımın sağlanması çerçevesinde dünya popülasyonunun gıda ihtiyacının karşılanması bu yılki temanın omurgasını oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim bir tema belirlenerek kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki konusu “Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın.” başlığıyla belirlendi. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre günümüzde 244 milyon uluslararası, 763 milyon ise kendi ülkeleri içerisinde yaşadığı toprakları terk ederek kırsaldan kentlere bir hareketlilik gerçekleştiren göçmen bulunuyor. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda “2030 yılında Sıfır Açlık” küresel hedefine, gıdaya erişim güvencesi, tarım, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele almadan ulaşabilmenin mümkün olmadığı görünüyor.

Bu yıl dünya gıda günü çerçevesinde göçün sebepleri ve etkileri, açlıkla mücadele ve gıdaya erişim güvencesi sağlama, kırsal yoksulluğu azaltma ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik etme konuları, gerek kırsaldan kentlere göçlerin önüne geçilebilmesi, kırsalda yerinde kalkınmayla sürdürülebilir tarım üretiminin sağlanabilmesi, gerekse uluslararası göçün düzenli ve insani bir şekilde yönetilmesiyle uluslararası göçmenlerin geldikleri ülkelerde üretime katılabilme önlemleri tartışılacak.

Göçün önlenmesi için polisiye ya da baskıcı tedbirlerin, çağımız dünyasında bir karşılığı olmadığı temel kabulü çerçevesinde ele alınacak çözüm önerileri, ekonomik ve sosyal düzenlemelerle, tarım üretiminin cazibesinin arttırılması, kırsalda yaşayan kişilerin yaşam kalitelerinin ve mutluluklarının yerinde yükseltilerek, kırsalda yaşayan tarım üreticilerinin gelecek endişelerinin tatminkar argümanlarla ortadan kaldırılması esaslarında şekillenecek.

Dünya Gıda Günü ve bu yılki teması konusunda bir açıklama yapan Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, göçün önüne geçilebilmesinin açlıkla mücadele ve sürdürülebilir tarım için çok önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını belirterek, “Hem tarımda hem de tarımın hammadde sağladığı gıda sektöründe gıda güvenliğinin sağlanmadığı bir ürünün ne ülkede ne de ülkeler arası ticarette bir yeri yoktur.” dedi. Kırsal kalkınmayı, bölgesel kalkınmayı tarım ve gıda üzerinden başarmamızın en stratejik adımlarından bir tanesinin gıda güvenliğinin sağlanması olduğunu ifade eden Samim Saner, göçün önlenmesinin yanı sıra tarım üretimi yapan kişilerin mutlaka gıda güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu.

Tarımda hangi ilaçların ne ölçüde ve periyotla kullanılabileceğinin, hasattan ne kadar önce ilaç kullanımının kesilmesi gerektiğinin, tarım ürünlerine kimyasal ve biyolojik bulaşmanın önüne nasıl geçilebileceğinin mutlaka bilinmesi gerektiğine değinen Samim Saner, Gıda Güvenliği Derneği olarak bölgemizde konusu salt gıda güvenliği odaklı tek kongre olma özelliği taşıyan Gıda Güvenliği Kongresi’ni iki yılda bir düzenlediklerini, 6.’sı 3-4 Mayıs 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan kongrede de gıda güvenliği konusunda bu ve buna benzer bir çok konunun ulusal ve uluslararası katılımcılar tarafından ele alınacağını, kongreye online kayıtların başladığını bildirdi. http://www.gidaguvenligikongresi.org

6. Gıda Güvenliği Kongresine Kayıt: http://www.gidaguvenligikongresi.org

Gıda Güvenliği Derneği Hakkında:
Ülkemizde gıda güvenliği bilincinin geliştirilmesinde üretimden tüketime yön verici, organize edici, yaygınlaştırıcı faaliyetlerde bulunan Gıda Güvenliği Derneği, 2003 tarihinde Türkiye Kalite Derneği (KalDer)’nin gıda sektöründeki üyelerinin ‘Temiz Mutfak’ projesi çalışmaları sırasında şekillenmiş; KalDer’in sürekli desteği, değerli bilgi ve deneyimlerini paylaşması, yapıcı ve destekleyici yaklaşımı ile gıda sektöründeki üyelerinin de özverili ve duyarlı çabaları sonucunda ayrı bir dernek olarak hayata geçirilebilmiştir.

Gıda güvenliği Derneği;

– Gıda sektöründe çalışan büyük küçük tüm şirket, kişi ve kurumları gıda güvenliği ortak paydası altında toplamak,
– Gıda Güvenliği kavramının, tüm toplumda benimsenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak,
– Kendini geliştirmek isteyen kuruluşlar için bir başvuru merkezi olmak,
– Tüketicinin en etkin ve itici güç olduğunun bilincinde olarak, tüketicinin eğitilmesini ve bu yolla güvenli gıdayı talep etmesini sağlamak,
– Devlet, Üretici, Tüketici üçgeninde taraflar arası bir kurum olarak benimsenmek,
– Ülke çapında iyi uygulama örneklerinin ortaya çıkmasını çeşitli yollarla teşvik etmek,
– Ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili taraflarla işbirliğini geliştirici faaliyetlerde bulunmak, projeler geliştirmek,
– Ülkemizde standart dışı ve kayıt dışı üretimin yarattığı haksız rekabeti önleyici çalışmalar yaparak ulusal rekabet gücümüzün gelişmesine katkıda bulunmak,misyonuyla çalışmalarını yürütmektedir.

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=121884

Yazan - Eki 12 2017. Kategori GIDA, MANŞET. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |