Giresun’un Çavuşlu Ekmeği Coğrafi İşaret Aldı


İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve DOKAP tarafından finanse edilen Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi (GİRKAP) çerçevesinde 2017 yılında çalışmaları başlatılan Görele İlçemizin Çavuşlu Beldesi ile özdeşleşmiş ve gurbetçilerin sıla özlemini giderdikleri “Çavuşlu Ekmeği” Türk Patent ve Marka Kurumunun 16 Kasım 2020 tarih ve 89 sayılı Resmi Bülteni’nde yayınlanarak tescil edildi.

Bu kapsamda Çavuşlu Ekmeği;  İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Görele Belediyesi ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yapılan çalışmalar ve ODÜ. Ziraat Fakültesi uzmanlarının teknik desteği sonucunda düzenlenen rapor, Türk Patent ve Marka Kurumuna sunuldu. Çavuşlu Ekmeği için yapılan bu coğrafi işaret başvurusu  kurum tarafından onaylanarak, 16 Kasım 2020 tarihinde Görele Belediyesi adına tescili gerçekleştirildi.

Çavuşlu Ekmeği, ekmeklik buğday unu, su ve ekşi hamurun 10:1 oranında karıştırılarak yoğrulmasıyla yapılan ve fırından çıktıktan sonra üzerine bulamaç sürülen bir ekmektir. Ekmeğin üzerine sürülen bulamaç, ekmeğe parlak bir görünüm kazandırırken, üzerinde oluşturduğu tabaka ile de raf ömrünün uzamasına katkı sağlar. Çavuşlu Ekmeğinin dış kabuğu sert ve üst kabuk kalınlığı 2-4 mm, taban kabuk kalınlığı 4-6 mm olup ağızda dağılan gevrek bir yapıdadır. Ekmeğin iç kısmı süngerimsi, pişkin ve gözeneklidir. Çavuşlu Ekmeği, asitlik oranının yüksek olması nedeniyle oda şartlarında 7-10 gün kadar saklanabilir.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada: “Coğrafi işaret tescilinin yapılması ile birlikte “Çavuşlu Ekmeği” hak ettiği marka değerine kavuşmuş olacaktır.  Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından yine GİRKAP projesi kapsamında ilimize özgü Şebinkarahisar Karadutu, Giresun Simidi, Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı ve Giresun Isırganı için coğrafi işaret almaya yönelik çalışmalar halen devam etmektedir.” dedi.

Diğer Haberler:
Kurbanlık Hayvan Nakillerinde Uyulması Gereken Kurallar

Yazan - 19 Kasım 2020. Kategori MANŞET, GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazıya yorum yapabilir ve geri izlemede bulunabilirsiniz
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x