Kirlenmiş gıda her yıl yüzbinleri öldürüyor


Margaret Chan, Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü

 

 

 

Kirlenmiş gıda maddelerinin tüketimi ile ortaya çıkan hastalıklar sonucu her yıl 420 bin
kişi hayatını kaybediyor ve bunun 125 binini beş yaş altı çocuklar oluşturuyor
Kirlenmiş gıda her yıl yüzbinleri öldürüyor

 

 

 
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “kirlenmiş gıda”ların neden olduğu hastalıklardan, her yıl
125 bini çocuklar olmak üzere 420 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

 

 

 

DSÖ, gıda kaynaklı hastalıkların küresel yüküne ilişkin rapor yayımlandı.

 

 

 

Rapora göre, kimyasallar, bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle kirlenen
gıdaların tüketilmesi sonucu, her yıl 600 milyon kişi hastalanıyor. Bu da dünyada her
10 kişiden birinin “kirlenmiş gıda” tüketimi nedeniyle hastalandığı anlamına geliyor.

 

 

 

Rapor, “Kirlenmiş gıda”ların yol açtığı ölümleri de ortaya koydu. Bu tür gıdaların
yarattığı hastalıklarda her yıl 420 bin kişinin hayatını kaybettiği aktarılan rapor,
“kirlenmiş gıdalar”dan özelikle de dünya nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan 5 yaş altı
çocukların etkilendiğini gösterdi.

 

 

 

Buna göre, “kirlenmiş gıda”lardan ölen 420 bin kişinin 125 binini beş yaş altı çocuklar
oluşturuyor.

 

 

 

İshalli hastalıklar her yıl 230 bin ölüme neden oluyor

 

 

 

Rapora göre, “kirlenmiş gıda” tüketimi sonucu her yıl 550 milyon kişide ishal vakaları
görülüyor. Bunlar sonucunda da 96 bini çocuklar olmak üzere 230 bin kişi ishal
nedeniyle hayatını kaybediyor.

 

 

 

Gıda kaynaklı hastalıklar ve ölümler, en çok Afrika ve Güneydoğu Asya’da
gözlemleniyor.

 

 

 

Tifo, Hepatit A ve halk arasında “şerit” olarak bilinen tenya gibi hastalıklar da
“kirlenmiş gıda” tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda kaynaklı hastalıklar arasında yer
alıyor.

 

 

 

Rapora ilişkin açıklamada bulunan DSÖ Genel Müdürü Margaret Chan, şimdiye
kadar gıda kaynaklı hastalıkların kesin şekilde belirlenmediğini ancak şimdi dünyanın
herhangi bir yerinde gıda kaynaklı hastalıklara neyin sebep olduğunu anlamanın
mümkün olduğunu ve bu doğrultuda önlemler alınması gerektiğini söyledi.

AA


Yazan - 4 Aralık 2015. Kategori MANŞET, GIDA, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x