Şarköy’de Kurulmak İstenilen Termik Santrale Bilirkişi Olumsuz Görüş Bildirdi


1
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şarköy ilçesine bağlı Kızılcaterziköy’de, Sarp Elektrik A.Ş. tarafından kurulmak istenilen “Doğalgaz Kombine Çevrim Termik Santrali” Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı ile bu kararın dayanağı olan, ÇED Raporunun iptali istemiyle, Şarköy Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği vekili Av.Ongun Mızrak tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açılan davayla ilgili beş kişilik Bilirkişi Heyetinin hazırladığı rapor sonuçlandı. Bilirkişi Heyeti, ÇED raporunun, Olumlu Kararının iptal edilmesi ve kıyıdan 1,5-2 metre daha kuzeye çekilecek şekilde yeniden ÇED raporunun hazırlanmasını daha uygun olacağını belirttiler.

Kızılcaterziköy sınırları içinde kurulmak istenilen santral arazisinde; Çevresel, Jeolojik-Jeoteknik, Toprak, Flora-Fauna ve Orman alanı yönünden detaylı inceleme yapan Bilirkişi Heyetini oluşturan Bursa Uludağ Üniversitesi’nden; Prof.Dr. Kadir Kestioğlu (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü-Çevre Teknolojileri A.B.D. Uzmanı), Prof.Dr.Cumhur Aydınalp (Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü-Toprak ve Bitki Uzmanı), Yrd.Doç.Dr. Arzu Teksoy (Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü-Çevre Mikrobiyolojisi Uzmanı), Hüdaverdi Tosun (Orman Mühendisi), Ferit Koç ( Jeoloji Mühendisi) 30 sayfa tutan raporlarında, sakıncaları ortaya koyarak olumsuz görüş belirttiler.

Raporda, Şarköy’ün iki deprem fay hattı içinde yer aldığı, 30 yıl içerisinde deprem olasılığının % 62 olduğu belirtilerek, tarihsel gelişmelere göre, 1912, 1343 ve MS (Milattan Sonra) 991-1039 yılları arasında Şarköy civarında tsunami olduğuna dair kayıtların ve işaretlerin olduğu vurgulandı.

DİĞER HABERLER
Biyoekonomi Hibrit Tohumculukla Yola Çıktı

Bilirkişi Heyeti, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün görüşünün ÇED raporunda yansıtılmadığını, belirterek “santral arazisinin doğusunda hali hazırda turistik tesisler bulunmaktadır. Söz konusu çevrim santralinin devreye alınması bu bölgenin turistik amaçlı kullanımını olumsuz yönde etkileyecek, ayrıca kıyı şeridinin turistik amaçla kesintisiz kullanımını engelleyecektir” ifadesine de yer verildi.

Denize 200 metre mesafede yapılmak istenilen santralin deniz canlılarını, flora ve faunayı da etkileyeceği belirtilerek, raporun sonuç bölümünde “Bilirkişi Heyeti olarak mevcut ÇED raporunun Olumlu Kararının iptal edilmesi ve kıyıdan 1,5-2 km daha kuzeye çekilecek şekilde yeniden ÇED raporunun hazırlanmasının daha uygun olacağı kanaatindeyiz.” İfadesine yer verildi.

ÇED Raporunun iptali istemiyle, Şarköy Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği adına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine dava açan Avukat Ongun Mızrak, Bilirkişi Heyeti’nin verdiği kararı memnuniyet verici bulduğunu ifade etti.

Avukat Mızrak, Tekirdağ İdari Mahkemesi’ne yaptıkları ÇED Olumlu Kararı’nın iptal davasıyla ilgili, mahkeme heyeti ile beş kişiden oluşan Bilirkişi Heyeti’nin olumsuz doğa koşullarına rağmen, santralin kurulmak istenilen arazisine gelerek keşif yaptığını belirterek “Bilirkişi Heyeti, ÇED Olumlu Kararının verildiği raporda pek çok teknik eksiklikler olduğu sonucuna vararak, iptal edilmesi yönünde görüş beyan etti. Bundan sonra, muhtemelen, İdari Mahkeme, rapor doğrultusunda talebimizin de bulunduğu şekilde, öncelikle yürütmenin durdurulması yönünde bir karar vererek, yargılamaya devam edecektir. Duruşma aşamasından sonra da, mahkemenin nihai bir karara varacağını düşünüyorum. Bilirkişi raporu, santralin yapılmaması konusunda, talebimizi karşılar durumda karar verdi. Mahkemenin de bu hususu değerlendireceğini düşünüyorum” dedi.

DİĞER HABERLER
Taksim'de 'Lüks İftar' Protestosu

İHA


10 Mart 2013. 12:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x