Simav’da jeotermal enerjiyle domates üretimine ilgi

Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde, jeotermal seralarda yetiştirilen domatesler iç pazarda büyük ilgi görüyor. ( Zekeriya Türkel - Anadolu Ajansı )

Türkiye’nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya’nın Simav ilçesinde, jeotermal seralarda yetiştirilen domatesler iç pazarda büyük ilgi görüyor. ( Zekeriya Türkel – Anadolu Ajansı )

 

 

 

Kütahya’nın Simav ilçesinde jeotermal enerjinin kullanıldığı seralarda yılda 7 bin ton
domates üretiliyor

 

 

Türkiye’nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya’nın Simav ilçesinde,
jeotermal seralarda yetiştirilen domatesler iç pazarda büyük ilgi görüyor.

 

 

Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bekir Kurt, AA muhabirine yaptığı
açıklamada, ilçede bireysel olarak başlayan seracılığın, daha sonra
kooperatifleşerek kurumsallaştığını söyledi.

 

 

İlçede seracılığın önemli gelir kaynakları arasında olduğunu bildiren Kurt, şöyle
konuştu:

“Simav’da seracılık ilk olarak 1996 yılında ‘klasik seracılık’ olarak başladı. 1998 yılında
ise seralarda jeotermal enerjiyi kullanmaya başladık. Eynal kaplıcaları bölgesinde
yaklaşık 400 dekar alanda kurulan seralarda jeotermal enerjiyle yılın 12 ayında
domates üretimi yapıyoruz. Kooperatifimizin 108 ortağı var. 120 civarında da
jeotermal enerjiyle üretim yapan seralarımız bulunuyor.”

 

 

Kurt, ilçedeki seralarda yılda yaklaşık 7 bin ton domates üretildiğine işaret ederek,
domateslerin iç pazara ancak yettiğini belirtti.

 

 

Jeotermal seralarda üretilen domateslerin farklı olduğunu dile getiren Kurt,
“Ürettiğimiz domateslerde kesinlikle hormon kullanmıyoruz. Ürünlerimiz iriliği, rengi,
aroması, yola dayanıklılığı ve kendine özgü lezzetiyle ülkemizde üretilen
domateslerden çok farklıdır” dedi.

 

 

“Pazar sıkıntısı yok”

 

 

Kurt, ürettikleri domateslerde pazar sıkıntısı olmadığına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Ürünler İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük illere gönderiliyor.
Buralardaki talepleri ancak karşılayabiliyoruz. Topraklı seracılıkta verim düştüğü için
topraksız üretime geçmeye başladık. Bundan sonraki süreçte modern seracılığa
geçmeyi hedefliyoruz. Devlet bu konuda gerekli desteği sağlarsa kısa sürede üretimi
artırarak hem iç pazara hem de dış pazara ürün gönderebiliriz. Jeotermal enerji
nedeniyle Simav seracılık alanında büyük bir potansiyele sahip bir bölge.”

 

Toptancıların domateslere büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Kurt, ürettikleri
domateslerin toptancıya 2,70 ile 3 lira arasında satıldığını da sözlerine ekledi.

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=85549

Yazan - Oca 31 2016. Kategori EKONOMİ, MANŞET, TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |