Tarım Bayramı Etkinliklerle Kutlanıyor


2416168-81ea6247d16d42a9

10 Ocak Türkiye’de “Tarımsal Eğitim’in 168. Yıl dönümü olarak kutlanıyor.

 
15 Haziran 1945 tarihinde çıkarılan 4760 sayılı “Toprak Bayramı Kanunu”na göre her yıl 10 Haziran tarihini takip eden Pazar günü Toprak Bayramı olarak kutlanmaktadır. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı son yıllarda bu bayram içinde bulunduğu haftayı kapsayacak şekilde “Toprak Bayramı Haftası” olarak türlü etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

 
Ziraat Mühendisleri Odası bu yıldönümlerini, Türk Tarımı’nın sorunlarını ciddi bir şekilde irdeleyerek kutlar.
Amerikalı düşünür Emerson’un dediği gibi “Bir insan toprak sahibiyse toprak da o insanın sahibidir.”

 

 

MEHDİ EKER’İN TARIMSAL ÖĞRETİM
BAŞLANGICININ 168. YILDÖNÜMÜ MESAJI

 

​Bugün tarımsal öğretim faaliyetlerinin başlangıcının 168’inci yılına ulaşmış bulunuyoruz. 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla tarımsal eğitim-öğretim alanında atılan ilk adım, tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla günümüzdeki düzeyine ulaşmıştır. Bu yolda üreticilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, üniversitelerimiz, meslek odalarımız ve özel sektörün her biri ayrı ayrı katkı sağlamıştır.
Tarımın iktisadi bir faaliyet olduğu anlayışından hareketle, stratejik bir plan dahilinde Bakanlığımızın son 11 yıldır yaptığı çalışmalar da; sektörün köklü sorunlarına çözüm olurken gerek gıda güvenilirliği, gerek üretim, gerekse ihracat bakımından ülkemizi ön sıralara taşımıştır.
Her geçen gün değişen ve gelişen bilimsel ve teknolojik imkanlarla birlikte, dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişmektedir. Sektörde rekabetçilik ve sürdürülebilirlik ön plana çıkan kavramlar haline gelirken, küresel iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış, yaşanan finans krizinin etkileri, artan nüfus baskısı ve uluslararası ticari organizasyonların etkinliğinin artması da sektöre yön veren temel faktörlerdendir. Bu şartlar altında; tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek, tarımsal geliri istikrarlı bir şekilde artırarak hayat standardını yükseltecek, kaynakların daha etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasına imkan sağlayacak tarım politikalarının başarıyla uygulanması gerekmektedir. Bunun için de iyi yetişmiş akademik kadro ile sektörün talebine cevap verecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımdaki insan kaynağına ihtiyaç vardır.
Bu nedenle tarımsal öğretime başladığımız 1846 yılından bugüne kadar çok yol kat etmiş olabiliriz. Ancak insanlık tarihi boyunca hayatın kaynağı olan tarım sektörünü, daha iyi noktalara taşıyabilmek için, geldiğimiz noktayı bir son değil, aksine bir başlangıç olarak değerlendirerek tarımsal öğretime de aynı derecede ağırlık vermek zorundayız.
Tarımda ulusal bir milat kabul ettiğimiz bu tarihi günün, insan unsurunun ve öğretimin önemine dikkat çekmek açısından farklı bir anlamı olduğunu düşünüyorum.
Kaliteli ve güvenli gıda arzının sağlanması hedefi başta olmak üzere, tarımsal kalkınmanın sağlanması adına eğitim çalışmalarına önem veriyoruz. Bu kapsamda, istihdam ettiğimiz 10.000 tarım danışmanı, sertifikalı tarım danışmanlığı uygulamaları ve sektörde yer alan diğer paydaşlara (STK’lar, özel teşebbüsler, tüketiciler) yönelik kapasite geliştirme ve farkındalık yaratma konularında yürüttüğümüz çalışmalar ile tarımsal eğitim ve yayım alanında aktif rol oynuyoruz.
Bilginin en değerli sermaye olduğu çağımızda; bu alanda çalışan bilim adamlarımıza, teknik elemanlarımıza, çeşitli faaliyetlerle bizlerin ve sektörün yanında olan tüm paydaşlara, Bakanlığım ve bir veteriner hekim olarak şahsım adına teşekkür ediyorum.
Bu vesile ile özünde “sofradan çatala” kadar meşakkatli bir sürece yön veren tarımsal öğretimin başlangıç yıl dönümünü ve Tarım Haftasını kutlarken, geçimini tarımla sağlayan, direk veya dolaylı olarak tarımla ilgisi olan herkese bereketli bir yıl diliyorum.

DİĞER HABERLER
Erken terhis tarihi belli oldu!

 

 

Tüm halkımızın Toprak Bayramını kutlar, çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu geçirmelerini temenni ederiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


9 Ocak 2014. 22:46
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x