Uzmanlar uyarıyor: “Antibiyotikleri sorumlu kullanın yoksa sonuçlarıyla yüzleşirsiniz” 

Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti’ndeki bir aile süt çiftliği işletmesinde ineğin tedavisi. Fotoğraf: ©FAO/Robert Atanasovski

 

FAO Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası kapsamında WHO, OIE, AB ve diğer uluslararası kuruluşlardan uzmanları Budapeşte’de buluşturuyor

 

 

10 Kasım 2017, Budapeşte, Macaristan – “Antibiyotik kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışın.” Bu, BM Gıda ve Sağlık Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) önderlik ettiği uluslararası kuruluşların çok güçlü bir tavsiyesi.

 

Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası, FAO’nun hayvancılık sektöründe antimikrobiyal direncin ortaya çıkması ve yayılmasını en aza indirmemek amacıyla düzenlediği uzmanlar paneliyle bugün Budapeşte’de başladı.

 

Panelin diğer ortaklar ise şöyle: Avrupa Birliği, İsveç Tarım Kurulu, Macaristan Gıda Zinciri Güvenliği Bürosu.

 

Antimikrobiyal direnç  mikro organizmaların – bakteri, mantar, virüsler ve parazitler – antibiyotik gibi antimikrobiyal varlıklara dirençli hale geldiği zaman oluşur. Son yıllarda dirençli organizmaların sayısı ve türleri antimikrobiyallerin insanlarda, hayvanlarda ve hatta bitki çiftçiliği ve su ürünleri yetiştiriciliğinde aşırı ve yanlış kullanılması sebebiyle artış gösteriyor.

 

FAO Hayvan Sağlığı ve Üretimi Yetkilisi Andriy Rozstalnyy “Antimikrobiyal direnç dünya çapında yıllık yaklaşık 700 bin insan kaybı ile bağlantılı. Antimikrobiyallerin tüm sektörlerde sorumluca kullanılması ve sadece gerektiğinde verilmesi çok önemli.” dedi.

 

Rozstalnyy “Antimikrobiyallerin hayvancılıkta kullanılması bir gerçek. Bundan dolayı hijyen ve biyogüvenlik gibi teşhis-kontrol uygulamalarına odaklanmamız ve antibiyotik kullanma ihtiyacını en az indirgemek için hayvanların bağışıklığını güçlendirmek çok önemli.” diye ekledi.

 

Antimikrobiyal direncin yaygınlaşmasının arkasındaki ilave sebeplerden birisi de bakterilere yol açan zayıf atık suyu yönetimi. Hayvan hastalıklarının yeni bölgelere yayılmasını hızlandıran iklim değişikliği ise başka bir faktör.

 

Rozstalnyy “Meselenin karmaşıklığı sorunun ötesine geçiyor. Bundan dolayı FAO ‘Tek Sağlık’ yaklaşımı kapsamında ortaklarıyla birlikte yakından çalışıyor. ‘Tek Sağlık’ yaklaşımı gıda güvenliği tehlikelerine, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık riskleri ve diğer kamu sağlığı tehditleri ve tüm bu risklerin nasıl düşürüleceğine dair rehberliğe dair çok yönlü sektörel cevapları içeriyor.” şeklinde konuştu.

 

Antimikrobiyallerin veterinerlikten tamamen kaldırılması bir çözüm değil. Uzmanlar bunun virüslü hastalıkların iyice artacağı bir duruma yol açacağı ve dolayısıyla hayvan ve bitki üretimi ile birlikte kamu sağlığını tehlikeye sokacağı uyarısında bulunuyor. Antimikrobiyaller hayvan sağlığını temin etmede gerekli görülüyor.

 

FAO ve ortakları antimikrobiyallerin sorumlu ve ihtiyatlı kullanılmasını teşvik ediyor. Örneğin tedavi edici özelliği olmayanların – büyümeyi hızlandıran – kullanımının en aza indirilmesi gerektiğini söylüyorlar.

 

Birçok Avrupa ülkesinde kamu ve özel ortaklıkları içeren hayvan ve insan sağlığı sektörleri arasında iyi iş birliğinin örnekleri görülüyor. İsveç ve Macaristan örnekleri bugünkü FAO panelinde sunulacak.

 

Küresel seviyede ise FAO antimikrobiyallerin daha sorumlu kullanımına geçişi desteklemek için kılavuzlar geliştiriyor. Örgüt, sürdürülebilir ve yenilikçi tarımsal uygulamalara yatırımların ve antimikrobiyal direnç ile mücadele araçlarının arttırılması için çağrıda bulunuyor.

 

Antimikrobiyal direncin gelecek aylarda sıcak gündem maddesi olmaya devam etmesi bekleniyor. Bir uzmanlar paneli meseleyi 19 Ocak 2018’de Berlin’de gerçekleşecek Gıda ve Tarım Küresel Forumu’nda tartışacak.

 

 

URL: http://www.ciftlikdergisi.com.tr/?p=123088

Yazan - Kas 10 2017. Kategori HAYVANCILIK, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık

Yoruma kapalı

| Designed by Mavikedi internet Hizmetleri |