1 milyar insan açlık sınırının altında, 1,3 milyarı da obez


1525016_10152193248637780_724148370_n copy

 

 

 

 

 

 

1 milyar insan açlık sınırının altında, 1,3 milyarı da obez

 

  1. Gıda Mühendisliği Kongresi sonuç bildirgesinde , “1 milyar insan açlık sınırının altında yaşam savaşı verirken, 1,3 milyar kişi de aşırı ve yanlış beslenmenin getirdiği obeziteye bağlı sağlık sorunlarıyla uğraşmaktadır” denildi

 

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odasınca gerçekleştirilen “9. Gıda Mühendisliği Kongresi”nin sonuç bildirgesinde, 1 milyar insanın açlık sınırının altında yaşam savaşı verirken, 1,3 milyar kişinin de obeziteye bağlı sağlık sorunlarıyla uğraştığına yer verildi.

 

12246974_522631107903080_3739044243490128751_n

 

12-14 Kasım’da yapılan “9. Gıda Mühendisliği Kongresi”nin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, gıda güvencesi ve gıda güvenliğine ilişkin yaşanan sorunların dünya genelinde artarak devam ettiği belirtildi.

 

Dünyadaki açlık ve yetersiz beslenmenin nedeninin üretim yetersizliği değil, üretim ve tüketim dengesinin sağlanmamasından kaynaklandığı vurgulanan bildirgede, şunlar belirtildi:

 

“Uygulanan neo-liberal politikaların bir sonucu olarak, 1 milyar insan açlık sınırının altında yaşam savaşı verirken, 1,3 milyar kişi de aşırı ve yanlış beslenmenin getirdiği obeziteye bağlı sağlık sorunlarıyla uğraşmaktadır. Adil ve eşit dağıtım ilkesi temelinde dünyada herkese yetecek kadar kaynak ve yiyecek varken, uygulanan piyasacı politikalarla kaynaklar, savurganca tüketilmekte veya gıda egemenleri tarafından üretim fazlası tarım ürünleri biyoyakıt olarak değerlendirilmektedir. Özellikle son 40 yıldır uygulanan ulusal ekonomi politikaları, gelir dağılımı dengesini alt gelir grubu zararına büyük ölçüde değiştirmiş, tüketiciyi kayıt dışı üretilen ve kalitesiz gıdalara yönelmek zorunda bırakmış, sağlık sorunları yoğunlaşmış, kitlesel gıda zehirlenmeleri yaşanmasına neden olmuştur.”

 

Bildirgede, gıda denetim hizmetlerinin etkin biçimde yapılabilmesi için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda mühendisi istihdamını artırması ve bakanlık üst düzey yönetim kadrolarında da gıda mühendislerine yer vermesinin önemine vurgu yapıldı.

 

Gıda mevzuatının katılımcı bir anlayışla hazırlanması, paydaşların sürece katkıda bulunmasının sağlanması gerektiği belirtilen bildirgede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında gıda denetçi sayısının ve gıda mühendisinin son derece az olduğuna yer verildi.

AA


Yazan - 22 Kasım 2015. Kategori MANŞET, GIDA, SAĞLIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x