Bamya Yetiştiricileri Çandarlı’da Yarıştı…


İzmir ilinde bu sene birincisi düzenlenen “En İyi Bamya Yetiştiriciliği Yarışması” Dikili İlçesi Çandarlı Beldesinde düzenlendi.

 

 

16.sı düzenlenen Geleneksel Çandarlı festivali bu yıl ilginç bir etkinliğe sahne oldu. Dikili Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen “En İyi Bamya Yetiştiriciliği Yarışması”nda çoğunlukla Deliktaş ve Yaylayurt Köyü üreticilerinin katıldığı toplam 48 bamya yetiştiricisi birbiriyle yarıştı.

 

Festival katılımcılarının ilgisini çeken yarışma öncesinde konuşan Dikili Kaymakamı Zafer KARAMEHMETOĞLU, yarışmanın Dikili bamyasının tanıtımı için yararlı olacağını söyledi ve yoğun ilgi gösteren bamya üreticilerine ve organizasyon düzenleyenlere, özellikle genç danışmanlar Özlem ÖZOKTAY ve Hatice TUTUŞ’a teşekkür etti.

 

Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet DAĞDELEN ise yaptığı konuşmada böyle bir yarışma düzenleyeceklerini söylediklerinde İlçe Müdürlüğünün talebini hemen kabul ettiğini ve bu kararında ne kadar haklı olduğunu şimdi daha iyi anladığını ifade etti.

 

“Çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için çalışıyoruz.” diye konuşan Dikili İlçe Müdürü Ali ATEŞ ise hazırladığı çeşitli projelerden örnekler verdi ve en iyi bamya yetiştiriciliği yarışmasının da bu çalışmalarından bir tanesi olduğunu söyledi. ATEŞ, Katkılarından dolayı İzmir İl Müdürlüğüne, Belediye Başkanlığına ve Ziraat Odasına teşekkür etti.

 

Yarışmada jüri başkanı olarak görev yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim üyesi Prof. Dr. Eftal DÜZYAMAN yaptığı konuşmada, “Bu yarışmayla bamyanın daha geniş çevrelere ve alıcılara tanıtılması amaçlanıyor. Yetiştiriciliği zor ve zahmetli olan bamyadan çiftçinin elde ettiği gelir artmalıdır.” dedi. Tohum alma ve gübre kullanımı konusunda teknik bilgiler veren DÜZYAMAN, pazarlama aşamasında çiftçilerin eksiklikleri olduğunu belirtti ve çözüm yollarından bahsetti.

 

Yarışmaya katılan bütün çiftçilerin yarışmadan günler önce arazileri ayrı ayrı gezilerek hastalık-zararlı, yabancı ot ve bahçe düzeni konusunda kontroller yapıldı. Yarışma esnasında bamyanın renk, standart, sunum ve zararlılar yönünden özelliklerini inceleyen jüri üyeleri birinciliğe Yaylayurt köyünden Alper USLU’yu layık gördü. İkinciliği Deliktaş köyünden Gülhan ÇETİN’in aldığı yarışmada üçüncü ise Deliktaş köyünden Ersin ÇELEBİ oldu.

 

Dikili Kaymakamı Zafer KARAMEHMETOĞLU, dereceye giren bamya yetiştiricilerine ödüllerini verirken, gelecek yıllarda da yarışmanın devam etmesini umut ettiğini belirtti.

 


DİĞER HABERLER
TSE’den Eker Ürünlerine ‘Helal gıda’ Sertifikası
4 Eylül 2012. 15:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x