ABD ve AB’nin yerini Türkiye alacak


beşiktaş
Rusya, ABD ve AB’den tarım ve gıda ürünleri ithalatına yasak koydu. Kararın ardından Türkiye’nin bu alanda Moskova ile işbirliğini arttıracağı yönündeki haberler ön plana çıktı.
Rusya Bitki Koruma ve Karantina Federal Servisi Rosselhoznadzor Başkanı Sergey Dankvert,Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Pakdil ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rus yetkililerden yapılan açıklamaya göre, Dankvert ve Pakdil, Türkiye’den Rusya’ya meyve ve sebze sevkiyatının arttırılmasını konuştular.
Rusya, Türkiye’den süt ürünleri de ithal edecek
Öte yandan Sergey Dankvert, Türkiye’den süt ürünleri alacaklarını da ifade etti. Dankvert, “Daha önce Türkiye süt ürünlerinin Rusya’ya ithalatından yanaydı. Ama biz bu konuya hazır değildik. Bugün ise Rusya piyasasını Türk süt ürünlerine açıyoruz” dedi.
Moskova merkezli Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan ise Türkiye’nin açığı kapatacak önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, Ankara’nın bu şansı iyi kullanması gerektiğini vurguladı.
Brezilya, Rusya’ya ihracatı arttırmaya hazır
Brezilya Hayvansal Protein Birliği Başkanı Francisco Turra, Brezilya te sanayiinin Rus pazarındaki ABD’li ihracatçıların yerini almaya hazır olduğunu açıkladı. Brezilya’nın Rusya’ya yılda 60 bin ton tavuk eti ihraç ettiğini belirten Turra, bu rakamı 210 bin tona çıkarabileceklerini ifade etti.
Rusya, et konusunda sıkıntı yaşamamak için geçtiğimiz günlerde Brezilya’da 5 şirkete ihracat izni vermişti. Brezilyalı şirketler Rusya’ya geçen sene toplam 1,2 milyar dolarlık et ihracatı gerçekleştirmişti.
Arjantin, Rusya’ya ihracat için çözüm arayacak
Arjantinli et üreticileri, Rusya’ya ihracatı arttırmak istediklerini belirterek, Moskova’yı Buenos Aires yönetimi ile masaya oturmaya çağırdı. Arjantin Et Sanayii Odası Başkanı Miguel Sciariti, “Arjantin yönetiminin et ihracatına yasak koymasına rağmen, Rusya ile işbirliğini geliştirmek istediklerini belirterek, “Bunun için Arjantin yönetimi kararını gözden geçirmeli. Ayrıca Rusya ve Arjantin arasında diplomatik çalışmalar yürütülmeli” dedi.
Arjantin hükümeti, daha önce aldığı kararla et ve et ürünlerinin yurtdışına ihraç edilmesini yasaklamıştı.
 Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinden Irak’a gıda ihracatı azaldı
Irak’ın bazı bölgeleri Irak-Şam İslam Devleti örgütünün militanları tarafından denetim altına alındıktan sonra Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinden Irak’a mal ihracatı üçte bir azaldı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Ahmed Şayar’ın “Rusya’nın Sesi “ Radyosuna söylediği,Irak’a mal ihracatının daha da azalacağı tahmin ediliyor.
Irak-Şam İslam Devleti örgütünün terorist eylemleri başlamadan önce Türkiye Irak Kürdistanına mal ihracatında Almanya’dan sonra ikinc i sırayı alıyordu. Ancak son ay içinde Türkiye’den Irak’a mal ihracatı en azından üçte bir azaldı. Ürünlerini Irak Kürdistanına, Bağdat, Musul,Kerkük’e ihrac eden işletmelerin birçoğu üretime ara verdi. Bu işletmeler genellikle üç ay önce kendisine verilen siparişleri yerine getiriyor. Çoğunlukla gıda maddeleri ve mermer siparişleri söz konusudur. Bölgedeki gerginlik artmaya devam ederse Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinin ekonomisi üzerine olumsuz etkisi artacak.
Türkiye’nin bu bölgesinden mal ihracatının tümüyle durdurulacağını iddia edecek değilim. Mal ihracatı önemli derecede azalacaksa da devam edecek. Krizin yenilmesi için acil tedbirler alınmalı. Örneğin Diyarbakır’la Erbil arasında direkt hava yolu ulaşımına başlanmalı. Şüphesizdir bu, ticari ve ekonomik ilişkilerin canlanmasını teşvik edecek.Irak-Şam İslam Devleti örgütü teroristlerinin eylemleri ticari ve ekonomi ilişkiler üzerindeki olumsuz etkileri açısından olduğu gibi başka açıdan da bizi endişelendiriyor. Radikal İslamcıların Suriye’deki ve Irak Kürdistanındaki eylemlerinin etkinleştirilmesi de bizi kaygılandırıyor. Halkımızın büyük bir kısmı Müslümandır . Tarihi yurdumuz olan topraklarda yaşıyoruz. Ve değişik ülkelerden cihatçıların Allah namına halkımızı korku içinde tutmak çabalarına boğun eğmeyeceğiz.
Moskova “Rus masasına” geçiyor: Batı’nın yaptırımlarına Rusya’nın yanıtı
Rusya hükümeti, Avrupa Birliği, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç’ten et, balık, süt ve meyve-sebze ürünlerine bir yıllık yasak getirdi.
İlgili açıklamayı, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev hükümet toplantısında yaptı.
Böylece bakanlar kabinesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz günlerde imzaladığı kararı hayata geçirmeye başladı. Gıda ithalatının egemenliğinden yorulan Rusyalı üreticiler bu kararı büyük bir memnuniyetle karşıladı. Aslında AB ve ABD, Rusya’yı Ukrayna bağlamındaki haksız baskılarına yanıt vermeye zorladılar.
Moskova’nın “yaptırım karşıtı” gıda yasakları, Rusya’ya karşı ayrımcı yaptırımlar uygulayan ülkelerin ürünlerini kapsıyor. Rusya’yı bu yasaklara zorladılar. Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, ülkesinin bu yasaklara can atmadığını açıkladı:
“Tüm yanıt tedbirlerimiz, sanayimiz için koruyucu nitelik taşıyacak. Rusya kesinlikle Batılı işletmelerin ve Batı medeniyetinin hayatını kötüleştirmek istemiyor. Bu bizim ilgimizi çekmiyor ve kimse böyle bir hedef koymuyor.
Rusya’nın karşı saldırısı, başta Avrupalı meyve ve sebze, salam, peynir, yağ ve diğer süt ürünlerinin ihracatçılarını vuracak. AB Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre Rusya’nın ithal ettiği meyvelerin yüzde 30 ve sebzenin yüzde 20’si AB’nin payına düşüyor. Toplamda Rusya her yıl yaklaşık 30 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünlerini ithal ediyor. Bunun sadece yüzde 2’si ABD’nin payına düşüyor.
Siyaset uzmanı Semyon Bagdasarov, tamamen gayri meşru ekonomik yasaklar ve sınırlandırmalar adı altında yapılan politik darbe ve iğnelere Rusya’nın oldukça uzun süre dayandığını söyledi:
“Avrupa Birliği ve ABD, Rusya’ya karşı ekonomik savaş ilan etti. Biz sadece yanıt adımlar attık. Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına işaret ediyor. Ancak Rusya, daha önce AB’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların bu örgütün kurallarına aykırı olduğu konusunda uyarmıştı”
Yeni yaptırımlar, Rusya’nın (yaptırımlara katılmayan) yakın ve uzak komşularının moralini yükseltti. Rusya’nın perakende ağları şimdiden Avrupa ve Amerikan sığır etinin, meyve ve sebzelerin ikame edilmesi konusunda Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Şili, Çin ve Asya’nın diğer ülkeleriyle görüşmelere başladı.
Belarus Tarım Bakan Yardımcısı Leonid Mariniç, açık bir şekilde Rusya’nın şimdi ülkesi için “altın madeni” niteliğinde olduğunu söyledi. Belarus yetkili, ülkesinin çoğu kategorilerde Polonya ve Baltık ülkelerinden Rusya’ya gıda ihracatını ikame etmeye hazır olduğunu belirtti. Kazakistan, Özbekistan, Türkiye ve Mısır da Rusya’nın bu adımını benzer şekilde yorumladı.
Rusyalı uzmanlar, Moskova’nın tüm yeni Rusya karşıtı yaptırımlara yanıt vermeye hazır olduğuna işaret ediyor. Teorik olarak yaptırımlar, kimya, ilaç, inşaat makineleri ve otomobil sektörünü etkileyebilecek. Rusyalı üreticiyi desteklemeye değer birçok alan var.
Kaynak:Rusyanınsesi

DİĞER HABERLER
'Sosyal Güvenlik Destek Primi' kaldırıldı
8 Ağustos 2014. 12:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x