Aç çocukların gölgesinde dünya gıda günü kutlanıyor


Dünya Gıda Günü, yılda 5 milyon çocuğun açlıktan öldüğü bir dönemde kutlanıyor.

Dünya Gıda Günü, yılda 5 milyon çocuğun açlık ve yetersiz beslenmeden öldüğü dünyada gıdaya ulaşım konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir dönemde, ”Dünya gıda fiyatları: Krizden istikrara” temasıyla kutlanacak.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açlık, güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşım, üretim ve tüketim gibi konuların incelenmesi, gündeme taşınması amacıyla 16 Ekimin ”Dünya Gıda Günü” olarak belirlendiğini söyledi.

-”925 milyon insan yatağa aç giriyor”-

Türkiye’de gıdayla ilgili alanda çalışan temsilciler olarak her yıl etkinlik yaptıklarını ifade eden Ataman, şöyle konuştu:

”Bu etkinliğe ne yazık ki, ‘kutlama’ diyemiyoruz. Çünkü gıdaya ulaşım konusunda çok ciddi sıkıntılar var. Gıda güvenliği anlamında da sıkıntılar var. Her yıl ‘Dünya Gıda Günü’ sebebiyle bu sorunları irdeliyoruz ancak dünyaya bakıldığında çözüm adına atılmış somut adım bulmak zor. Gerçek açlık rakamları bilinmemekle birlikte, son tahminlere göre 925 milyon insan yatağa aç giriyor. Bu, dünya nüfusunun yüzde 13.6’sı ve önemli çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 7 insandan biri anlamına geliyor. Çocuklar, açlığın en görünür kurbanları. Yetersiz beslenme dünyadaki yılda 10.9 milyon çocuk ölümünün en az yarısından sorumlu. Yani 5 milyondan fazla çocuk, açlıktan yaşamını yitiriyor.”

DİĞER HABERLER
Günaşırı Bir Yumurta Doktor Bana Dokunma

Kötü-yetersiz beslenmenin gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların 3’te 1’ini etkilediğini vurgulayan Ataman, şöyle devam etti:

”Açlık her geçen yıl daha yakıcı bir biçimde gündemde yerini aldığından bu sene ağırlıkla açlığı tartışmak istedik. Son dönem Somali’de yaşananlar, sorunun boyutları açısından son derece çarpıcı. Açlık en çok çocukları vuruyor. Aç çocukların yüzde 70’i Asya, yüzde 26’sı Afrika kıtasında. Yetersiz beslenen ya da aç annelerden doğan çocuklar, açlıkla mücadele ediyorlar.”

-”Yeterli gıda üretimi yapılıyor, açlık neden?”-

Ataman, nüfus artış hızı, çevre sorunları, iklim değişikliği gibi tüm olumsuzluklara rağmen halen dünyada gıda ve yem üretiminin, yeterli boyutta olduğunu dile getirerek, ”Dünyadaki tarımsal üretim, 30 yıl öncesine göre kişi başına yüzde 17 daha fazla. Peki o zaman sorun nerede? Ne yapmalıyız ki, açlığı engelleyelim? Fazla üretim açlık olan bölgelere yönlendirilebilir mi?” dedi.

Açlığın nedenleri arasında iklim değişiklikleri, çevresel etkiler, gıda fiyatlarındaki artışların da olduğunu belirten Ataman, şunları kaydetti:

”Ancak temel neden yoksulluk, adaletsiz dağılım ve en önemlisi var olan ekonomik ve politik sistem. Gıdaya ulaşım bir insanlık hakkı, ancak gıda para ile hem de gittikçe artan paralara satılan bir meta. Üstelik bu meta insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaç. Beslenmek zorundasınız. Bu ihtiyacı erteleyemez veya ihmal edemezsiniz. İşte bunun için yaygın üretimin önemini vurguladık. Ülkeler üretmek zorunda. Bu nedenle de tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanacağı politikalar gerekli, kısa ve uzun vadedeki tarımsal üretim öncelikleri belirlenmeli.”

DİĞER HABERLER
Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu

Petek Ataman, tüm bunları Dünya Gıda Günü’nde masaya yatıracaklarını ifade ederek, ”Düzenleyeceğimiz sempozyumda, geleceğimiz olan öğrenciler, açlığı tartışacaklar. Gıda ve tarımın geleceğini konuşacağız. Öğrenciler de bunlarla bağlantılı olan kendi geleceklerini, beklentilerini tartışacaklar. Yaşananlardan ders alınması ve yeni yol haritalarının belirlenmesi üzerinde yoğunlaşacağız. Bu yıl düzenlenecek sempozyumun adını ‘Açlığa Karşı: Yaygın Üretim, Hakça Bölüşüm’ olarak belirledik” diye konuştu.


14 Ekim 2011. 18:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x