Alkolsüz şaraba Türkiye vizesi


Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü’nün ‘Şarapta alkolsüzleştirme’ çalışmasıyla başlayan dünya çapındaki tartışmaya Türkiyeli şarap üreticileri hızlı girdi.

OIV, dünyada yeni bir trend haline gelen ’Şarapta dealkolizasyon’ (alkolsüzleştirme) konusunda ortak karara varılması için üye ülkelerin görüşlerine başvurmaya başladı. Dünya şarap ticaretinde söz sahibi ülkeler şarapta alkolsüzleştirmeye karşı çıkarken, şarapçılıkta aşama kaydetmeye başlayan ülkeler ise bu yeni alana ilgi duyuyor. Türkiye şaraplarını dünya ligine taşıyan şarap üreticileri ve sektör uzmanları ise yeni pazarlar kazanmak ve ürün çeşitliliğini artırmak için bu yeni trende uyum sağlanması görüşünü paylaşıyor.

LİMİT KONUSUNDA İKİ FARKLI GÖRÜŞ

OIV’in Sofralık Üzüm ve Fermente Edilmiş Bağ Ürünleri Alt Komitesi’nin Bilimsel Sekreterliği görevini yürüten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, OIV’in düşük alkollü şarap üretilmesini amaçlayan çalışmasında üye ülkelerin şarapta ne kadar alkol kalması gerektiği konusunda fikir birliğine varamadığını söyledi. Bu doğrultuda şarapta alkolün en fazla yüzde 20’sinin düşürülmesi görüşünün karşısına ’limit konmaması gerektiği’ görüşünün çıktığını dile getiren Altındişli, OIV’in bu konuda Türkiye’nin görüşünü de sorduğunu belirtti.

’ALKOL SINIRI OLMAKSIZIN DEALKOLİZASYON’

Ülkeler arasında uzlaşma sağlanamamasının temelinde ticari kaygıların etkili olduğuna işaret eden Altındişli, şarap ticaretinde güçlü olan bazı ülkelerin ’düşük alkollü şarap’ tipinin resmi olarak tanınmasının ticari sorunlar yaratacağından endişe duyduğunu anlattı. Altındişli şöyle konuştu:

DİĞER HABERLER
Çiftçiye 1 yıl afet ertelemesi

“Buna karşın şarap ihracatında pazarları zorlayan, yeni ve güçlü ihracatçı ülkeler bu tekniği desteklemektedirler. Yeni trendler nedeniyle dealkolize şarapların uzun vadede yeni pazarlar bulacağı beklenmektedir. Türkiye bu yeni gelişecek pazarlarda yerini rahatlıkla alabilir. Bu nedenlerle Türkiye’nin sahip olduğu kaliteli şarap çeşitliliğine yeni ürünler ekleyebilmek ve yeni ihraç pazarlarını yakalayabilmek için ’şaraplarda alkol sınırı olmaksızın dealkolizasyon’ önerisini desteklemesi yararlı olacaktır.”
Altındişli, konunun ilgili bakanlıklara sorulması gerektiğini sözlerine ekledi.

GÜNER: MADEM TREND BU FARKIMIZI KOYALIM

Türkiye Şarap Sanayicileri Derneği ile Sevilen Şarapları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, uzun süredir dünyada şarapta dealkolizasyonun tartışıldığını belirterek şunları söyledi:

“Bizim ülkemizdeki hava koşullarından kaynaklı şarap üretiminde de alkol bakımından verimlilik var. Türkiye’de yüzde 13- 14 alkollü şarap üretilebiliyor. Ancak güneş görmeyen ülkelerde bu oran düşük oluyor. Dünyada madem böyle bir trend var, Türkiye de kaliteli dealkolize şaraplar üreterek farkını ortaya koyabilir. Kesinlikle karşı değiliz. Böylece şarap çeşitliliğimiz de artar.”
Güner ayrıca, “Ancak insanların alıştığı bir alkol miktarı var. Bu da göz önünde bulundurulmalı” diyerek bu konudaki çekincelerini de ortaya koydu.

ORTABAŞ: KATMA DEĞER YARATIYORSA KAPIMIZI AÇMALIYIZ

Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş ise, dealkolizasyon konusunun bira için de tartışıldığını, sıfır alkole yakın biralar üretildiğini ve aynı lezzetin yakalanmaya çalışıldığını hatırlatarak şöyle dedi:

DİĞER HABERLER
Sera girimci ve üreticilerine verilecek 100 bin TL'lik faizsiz destek, yürürlüğe girdi...

“Bu çok katı dini kuralları olan ülke pazarlarına girmekte fayda sağlıyor. Diğer yandan sağlık açısından alkol almaması gereken insanlar için de bir alternatif oluşturuyor. Şarapta da aynı şey olabilir. Türkiye’de yetişen ürünlere katma değer sağlayacak her girişime kapımızı açmalıyız. Dealkolizasyon şarabın geleceğinin bitmesi, bir daha alkollü şarap üretilmeyeceği anlamına gelmiyor.”

Kendisinin henüz bu tür bir şarap tatmadığını da ifade eden Ortabaş, “Türkiye, son yıllarda şarapçılık sektöründeki yeni yatırımcılarıyla dünyada hakettiği yeri almaya başladı. Bu başarılar sürerken, dealkolize şaraplar gibi yeni trendler de sıkı takip edilmeli ve Türkiye bu konuda dünyaya öncü olmalı” diye konuştu. (dha)

 

 


4 Eylül 2011. 15:28
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x