Anuga Fuarı’na “Helal”Damgası


Alanında dünyanın en büyüğü olan Anuga Gıda Fuarı 8 Ekim’de Almanya’nın Köln kentinde başlıyor.

Alanında dünyanın en büyüğü olan Anuga Gıda Fuarı 8 Ekim’de Almanya’nın Köln kentinde başlıyor. Aralarında Almanya ve Türkiye’den çok sayıda Türk gıda şirketinin de bulunduğu 6 bin 500 gıda firmasının en yeni ürünlerini görücüye çıkaracağı ve 150 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen Anuga 2011’e ‘Helal Gıda’ teması damgasını vuracak. Alman-Türk Yiyecek Forumu (DTFood-Forum) fuarda düzenleyeceği helal konferansında sektör temsilcileri ve uzmanları buluşturarak Almanya’da helal gıda ve helal sertifikası konularını masaya yatıracak.

Dünyanın en büyük gıda fuarı olarak bilinen ve Köln’de iki yılda bir yapılan Anuga Gıda Fuarı, 8 Ekim’de kapılarını ziyaretçilere açacak. Beş gün sürecek olan Anuga 2011 fuarında, aralarında Almanya ve Türkiye’deki çok sayıda Türk gıda firmasının da bulunduğu toplam 6 bin 500 firma en yeni ürünlerini sergileyecek. 300 bin metrekarelik bir alanda, gıda sektöründeki yeni keşif, fikir ve yeniliklerin görücüye çıkacağı Anuga fuarını dünyanın dört bir yanından 150 binin üzerinde ziyaretçinin gezmesi, firmalarla yeni ticari ilişkilerin temelini atması bekleniyor.

Ancak Anuga 2011 sadece firmaların en yeni gıda ürünlerini sergilemeleriyle sınırlı kalmayacak, fuarda sektörle ilgili bir çok program ve etkinlik de düzenlenecek. Bunların başında ise gıda sektörünü, son yıllardaki gelişmeleri mercek altına alacak konferanslar geliyor.

DİĞER HABERLER
Gıda Kaynaklı Listeria

Anuga 2011 Gıda Fuarı’nda, Avrupa’da yaşayan Müslümanların başlıca meselelerinden olan “helal gıda” teması da mercek altına alınacak. Anuga’da, DTFood-Forum (Alman Türk Yiyecek Forumu) kapsamlı bir “helal gıda” konferansı düzenleyecek. Konferansta, “Almanya ne kadar helal gıdaya ihtiyaç duyuyor? Hangi adımlar atılmalı?” sorularına cevap aranacak.

Anuga’da düzenlenecek olan Helal Gıda Konferansı, DTFood-Forum şirketinin, Almanya’da helal sertifikası çıkarmak için başlattığı ve beş yıl sürmesi planlanan çalışmanın ikinci adımını oluşturuyor. DTFood-Forum ilk olarak geçen yıl Düsseldorf’ta helal konferansı düzenlemiş, konferansa katılan gıda sanayisi temsilcileri, gıda uzmanları ve din adamları konuyu masaya yatırmıştı.

DTFood-Forum’un organize edeceği ve 9 Ekim’de Köln Fuar Merkezi’deki (Kölnmesse) Kristallsaal salonunda düzenlenecek olan konferansın çok önemli konuşmacıları, katılımcıları olacak. Helal Konferansı’na, ihracatının yüzde 80’ini ‘Helal sertifikalı’ şekilde yapan Brezilya’nın Tarım Bakanı da katılacak.

DİTİB’in de davet edildiği konferansta, DİTİB’in desteğiyle 2007 yılında kurulan ve bağımsız şekilde çalışmalarını sürdüren Din ve Toplum Araştırma Merkezi (FOREGE) Başkanı Dr. Hasan Karaca’da bir sunum yapacak. FOREGE’den yapılan basın açıklamasında, FOREGE’nin konuyla ilgili alışılmışın dışında bir pozisyon aldığı bildirildi. Açıklamada, “Alan, tüketici, satın alma istediği ve piyasa yerine FOREGE daha çok tüketicinin korunmasına önem veriyor. Almanya’nın ne kadar helale ihtiyacı var? Ve helalin ne kadar yasağa ihtiyacı var? FOREGE Başkanı sosyolog Dr. Hasan Karaca konferansta bir sunum yapacak” denildi.

DİĞER HABERLER
Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi

Konferans ve yapacağı konuşma hakkında Cihan Haber Ajansı’na bilgi veren FOREGE Başkanı Dr. Hasan Karaca, DTFood-Forum’un ilk olarak geçen yıl düzenlenen 1. Avrupa Helal Konferansı’nda ciddi bir çalışma başlatarak, helal gıdanın değişik alanları konusunda çalışma grupları oluşturduğunu bildirdi. Karaca, “Olayın dini boyutu, sanayi boyutu, hukuki boyutu gibi çalışma grubu oluşturdular. Beş yıllık bir süre içinde bir sonuca varmak istiyorlar. Muhtelif sertifikaları tek başlık altında toplama çabalarından biri bu. Bu konferansı da 1. Avrupa Helal Konferansı’nın devamı, bir ayağı gibi düşünebiliriz.” dedi.


8 Ekim 2011. 17:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x