Azgın Boğalarla Ölümüne Eğlence Başladı


İSPANYA:Pamplona kent merkezindeki meydanda toplanan, festivalin geleneksel kıyafeti beyaz giysili, kırmızı fularlı yaklaşık 12 bin kişi, belediye binasının balkonuna çıkan Belediye Başkanının ateşlediği havai fişek eşliğinde, “Yaşasın San Fermin” diye bağırdı.

9 gün sürecek festival boyunca 342’si müzik olmak üzere toplam 520 kültürel ve sanatsal etkinlik düzenlenecek.

San Fermin’in dünya çapında tanınmasında büyük paya sahip olan Amerikalı yazar Ernest Hemingway de bu yılki etkinlikler kapsamında anılacak. Festivalin en ilgi çeken etkinliği olan, akşam arenaya çıkarılacak 6 boğanın, sabah yerel saatle 08.00’de halkla birlikte 841 metrelik yolu koşmaları ise yarın başlayıp, 14 Temmuz’a kadar sürecek.

Bu arada festival dolayısıyla Pamplona’daki otellerin doluluk oranının yüzde 90 ila 95 arasında olduğu belirtildi. San Fermin’i izlemek için dünyanın dört bir yanından gelen yabancı basın dahil toplam 639 gazetecinin akredite olduğu açıklanırken, bu rakamın önceki yıllara göre düştüğü belirtildi.

Ekonomik krizin San Fermin festivalini de vurduğu, bütçenin geçen yıla oranla yüzde 10 azaltıldığı kaydedildi.

Öte yandan hayvan haklarını koruyan ve boğa güreşlerine karşı olan dernekler, bugün Pamplona’da gösteri düzenledi. Meydanda toplanan yaklaşık 100 kişi kanlar içinde boğa figürü oluşturdu.

DİĞER HABERLER
"Adım Adım Devlete Yerleştiler"

Yapılan açıklamalarda “Tüm dünya San Fermin’i tanıyor, ama sokakta koşturan boğaların, akşam arenada işkence görüp sonunda öldürüldüğünü çok az insan biliyor. İspanya’da her yıl 350 bin boğa öldürülüyor. Gelenekler, etik ve hayvanlara saygı gösterilen bir şekilde değiştirilebilir” denildi.

Pamplona’daki boğa koşusunda 1924 yılından bu yana 13 kişinin öldüğü bildirildi. 
 

San Fermin (Boğa Koşusu Festivali)
 
Her yıl Kuzey İspanya’nın Pamplona şehrinde, Pamplona ve Navarre’nin koruyucu meleği San Fermin onuruna düzenlenen festival kapsamında birçok etkinlik yapılmasına karşın en ünlüsü kırmızı tişörtlü gençlerin boğalarla birlikte dar sokaklarda koşmasıdır. Bu nedenle ülkemizde festival, San Fermin adıyla pek bilinmese de Boğa Koşusu Festivali denilince hemen hatırlanır.

İlk defa orta çağ döneminde ticari fuar olarak başlayan San Fermin Festivali, bölgede yaşayan halkı bir araya getirmeyi amaçlamaktaydı. Köylüler bu sırada boğalarını kente getirip boğa güreşleri yapılana kadar burada bekletiyorlardı. Hayvanları ahırlarlara kapatmak için arkasından koşan insanlar, ilerleyen zamanlarda boğaların önünde koşmaya başlayınca bu gelenek şehirde festival hâline getirildi.

Plaza Ayuntamiento meydanında bulunan kalabalık, festivalin başlamasına şampanya patlatarak eşlik eder. Ve o dakikadan itibaren şehir kendini dokuz gün boyunca eğlenceye bırakır.

DİĞER HABERLER
Veteriner Hekimler Birliği Basın Ödülü Çiftlik Dergisi’nin

Pamplona sokaklarında kırmızı-beyaz giyinmiş binlerce insanın boğalarla birlikte yaklaşık 3 dk boyunca 825 metre uzunluktaki yolu koştuğunu düşünmeniz boğa koşusunu anlamanız için yeterli. 3 dk’lık bu adrenalin yüklü, tehlikeli koşu; sabah saat 08.00’de boğaların binlerce insanı önüne katarak koşmasıyla başlıyor ve dokuz gün boyunca her sabah tekrarlanıyor. Koşuya isteyen herkes katılabiliyor.

Boğa güreşlerinin anavatanı Anadolu mu? 

Roma Dönemi’nin tarihe nam salmış unutulmaz dövüşçüleri gladyatörlerin, Anadolu’nun en büyük stadyumu olan Laodikya’da, İspanya’daki geleneksel boğa güreşlerine benzer şekilde hörgüçlü boğalarla dövüş yaptıkları ve bu dövüşlerin, dönemin vazgeçilmez bir etkinliği olduğu belirlendi.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 285 metre uzunluğunda 70 metre genişliğinde ve yaklaşık 25 bin kişilik kapasitesiyle Laodikya Stadyumu’nun, antik dünyanın ikinci, Anadolu’nun ise en büyük stadyumu olduğunu kaydetti.

Stadyumun Laodikyalı zengin bir aile tarafından yaptırılarak, Roma İmparatoru Titus’a ithaf edildiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, Roma Dönemi yapısı olan stadyumun, büyük güçlükler ve maliyetle yapıldığının görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Şimşek, stadyumun 18 kilometre uzaktan öküz arabalarıyla getirilen mermerlerle inşa edildiğini belirlediklerini ve bugünün parasıyla restorasyonu için 10 milyon liradan fazla kaynağa ihtiyaç duyulan yapının, o dönem maliyetinin ise 20 milyon lirayı bulduğunun hesap edildiğini belirtti. Şimşek, ”Bu da spora verilen önemi gösteriyor” dedi.

DİĞER HABERLER
Hıdırellez UNESCO listesinde

-İSPANYA’DAKİ BOĞA GÜREŞLERİNİN İZLERİ-

Stadyumda gladyatör dövüşlerinin yapıldığını, bu mücadeleler sırasında gladyatörlerin sadece birbirleriyle dövüşmediklerini, aynı zamanda vahşi hayvanlara karşı da savaşlar verdiklerine işaret eden Şimşek, kazılar sırasında bulunan kabartmalar ışığında, Laodikya Stadyumu’nun bugün İspanya ile özdeşleşmiş boğa güreşlerine benzer mücadelelere de sahne olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

Şimşek, kabartmalarda, gladyatörlerin ”hörgüçlü boğalar” ile yaptıkları birçok mücadelenin resmedildiğini belirterek, şunları kaydetti:

”Burada, İspanya’da geleneksel hale gelen boğa güreşlerine benzer gösteriler yapılmış. Yapılan mücadeleler, stadyumdaki mermerlere kabartma heykeller olarak yansımış. Hörgüçlü boğalarla yapılan mücadeleler o kadar fazla ki kabartmalardaki hörgüçlü boğalar, bunun vazgeçilmez olduğunu gösteriyor”

Laodikya’da başarılı dövüşçülerin heykellerinin de dikildiğini dile getiren Şimşek, yeni mücadeleye başlayacak sporcuların hırslarını kamçılamak için görünen yerlere dikilen bu heykellerde, gladyatörlerin yetiştirildiği bir okuldan da bahsedildiğini, ileriki dönemde bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabileceklerini sözlerine ekledi.

 


8 Temmuz 2011. 09:32
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x