Bakan Eker ’26 Liraya Kıyma Satmak Fahiş Kâr Demek’


Bakan Eker ’26 Liraya Kıyma Satmak Fahiş Kâr Demek’

Bakan Mehdi Eker, kırsal kalkınma projelerinin sonuçlarını ile et fiyatlarındaki gelişmelere yönelik soruları gazetecilere yanıtladı:

“Et ve Balık Kurumu kıymayı 16 liradan satıyor. Depoları şu anda et dolu, keseceği binlerce hayvan var. Et fiyatları düşüyor. Her gün Türkiye’nin en çok hayvan kesilen 13 vilayetinden kesilen hayvan sayısını, fiyatları ‘cep’ten günlük takip ediyorum. Dün (önceki gün) itibariyle kilogram başına kemikli et 14,5 lira. Bu fiyat geçen nisan ayında 17-18 liraya kadar çıkmıştı.

Perakende fiyatları ise 9 büyük market zincirinin marketleri üzerinden takip ediyorum. Normalde, bugün fiyatı 14.5 lira olan yerli ırk hayvandan elde edilen eti yüzde 30 kârla 20 liraya kıyma olarak satmak mümkün. Eğer 25.90 liraya bunu satıyorlarsa, bu fahiş bir kârdır.”

Yine sorular üzerine geçtiğimiz aylarda yaş sebze-meyvedeki yüksek fiyatlara değinen Eker, Mart 2010’da yürürlüğe girecek yeni hal yasasının bu konuda önemli bir çözüm olacağını söyledi
 
 3 bin 200 tarım KOBİ’si kuruldu

Tarım Bakanı Mehdi Eker, kırsal kalkınma projelerinin sonuçlarını açıkladı.
 
Kırsal kalkınma projelerinin sonuçlarını anlatan Tarım Bakanı Eker, tarım-sanayi entegrasyonu kapsamında 2010 sonu itibariyle  500 milyon lira destekle 3 bin 200 yeni işletme kurulduğunu söyledi. Eker bu işletmelerde 40 bin kişiye de istihdam sağlandığını belirtti

DİĞER HABERLER
Mevsimlik işçilerin buruk bayramı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker,bir basın toplantısı düzenleyerek hem çalışmalarının sonuçları hakkında bilgi verdi hem güncel soruları yanıtladı.
Aldıkları önlemler ve yeni uygulamaları sayesinde 2002 yılından buyana tarım sektörünün önemli bir ivme kazandığını belirten Eker, bu konularda özetle şunları söyledi:

Dünyada 8’inciyiz

* Tarımsal milli gelir 2002’de 24 milyar dolardı. Bugün 56 milyar dolara çıktı. Bu bizi dünyada 11’inci sıradan 8’inci sıraya çıkardı. Ayrıca net ihracatçı konuma geldik.
* Tarım sektöründe sabit sermaye yatırımları 2010’da 9,5 milyar dolara çıktı.
* Sektörün geleceğini yatırım için Tohum Gen Bankası, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı, Kuraklık Test Merkezi, Tıbbi ve Aromatik Bilgiler Araştırma Merkezi açtık.

2 bin 500 kişi alacak

* Tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamak için Ocak 2006’da başlatılan proje kapsamında, bugüne kadar 2 bin 960 tane işletme açıldı. Bunların sayısı yıl sonunda 3 bin 200 olacak.
* Bu işletmelere bugüne kadar 500 milyon lira destek sağladık. 40 bin kişi de buralarda çalışıyor. İşletmeler arasında bitkisel ürün işleme-paketleme tesisleri ilk sırada.
* Sadece köylerde istihdam edilen, özel eğitimli ziraat mühendisi veya veteriner hekim olarak 5 bin personelimiz var. 2011’in ilk aylarında 2 bin 500 kişi daha alacağız.

DİĞER HABERLER
Ne Yersek Oyuz...

Toprak bölünmesin

* Alo 174 hattı denetimi çalışmalarımıza büyük kaktı yaptı. Şubat 2009’dan buyana 50 bin başvuru incelendi ve 5 bini için ceza işlem yapıldı. Ayrıca 2010’da toplam 350 bin denetim yaptık.
* Cumhuriyet tarihinin en büyük toplulaştırma projesi kapsamında bugüne kadar 566 bin hektar alanın işlemi tamamlandı. 400 bin hektar alan da bitmek üzere.
* Ayrıca miras hukukumuz toprakların bölünmesine yol açıyor. Avrupa’da ortalama tarım toprağı büyüklüğü 17 hektar bizde 6 hektar. Bunu önlemek için 2011’de hızlanacağız.


26 Aralık 2010. 10:21
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x