Bakan Eker,Keskinoğlu’nun Pastörize Yumurta Tesisi Açtı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker. Türkiye’nin 9 yıl önce 24 milyon dekar alanda gerçekleştirdiği tarımsal üretimden 23 milyar dolar hasıla elde ederken, bugün üretim ve verimlilikte sağlanan artışla aynı miktardaki araziden 62 milyar dolar hasıla elde eder hale geldiğini söyledi.

 

Bakan Eker, Manisa’nın Akhisar ilçesinde Keskinoğlu Şirketler Grubu tarafından kurulan pastörize yumurta tesisi ve soğuk hava deposunun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’de kanatlı hayvan sektörünün önemli bir yere sahip bulunduğunu, 4,5 milyar dolarlık ciroya sahip sektörün, 2 milyon civarında kişiye istihdam sağladığını kaydetti. Sektörün, tarımsal üretimin çok kısa bir şekilde nitelikli ürüne, katma değeri yüksek bir ürüne dönüştüğü bir faaliyet alanı olduğuna işaret eden Bakan Eker, şunları söyledi: “Kanatlı hayvan, hem ucuz olması, hem tüketici tercihi, tüketim kolaylığı hem de kıymetli bir protein olması açısından hızla büyüyen bir sektör. Bizim uyguladığımız politikalarla, desteklerle Türkiye’de kanatlı eti üretimi. 700 bin tondan, 1,6 milyon tona ulaşmış durumda. Yani son 9 yıl içerisinde yüzde 120’lik bir artış söz konusu. Cumhuriyetin 100 yıl vizyonumuz ve bizim bakanlığımızın hedefleri açısından 2 milyon 750 bin tona ulaşmasını planlıyor ve öngörüyoruz.” Bakan Eker, sektörün önemli bir üretim alanı olan yumurtada da benzer bir gelişim kaydedildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2009 verilerine göre Türkiye tavuk eti ve yumurta üretiminde 11. sırada. Aslında şu anda bizim hesaplarımıza göre daha iyi düzeye gelmiş durumda. AB ülkeleri arasında ikinci sırada. İşletmelerimiz önemli miktarda artıyor. Ama daha önemli husus şu, eskiden bu üretimin hemen hemen tamamı, cüzi bir ihracat dışında içerde tüketiliyordu. Şimdi bunun önemli bir kısmı ihraç edilir hale geldi. Kanatlı eti ve sakatat ihracatımız 9 sene önce 20 bin ton civarındaydı, 2011 yılında 247 bin ton. Önemli bir artış oranı. 11 kattan daha fazla bir artış demek. Yumurta ihracatımız 9 sene önce sadece 32 milyon yumurtaydı, 2011’de 3,8 milyar yumurta ihracatı gerçekleştirdi ki burada da çok ciddi bir artış var.”

DİĞER HABERLER
Kanatlı üretiminde Artış devam Ediyor

 

Şirketin pastörize yumurta üretim tesisi ve soğuk hava deposundan oluşan 30 milyon liralık yatırımı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla açıldı. 2012 için 1 milyar lira ciro hedefleyen Keskinoğlu’nun yeni tesisleri, 15 bin metrekarelik araziye kuruldu. Tesislerde üretimin başlamasıyla Keskinoğlu’nun istihdam sağladığı kişi sayısı 4 bine yaklaştı.

 

Açılış töreninde yatırımlar hakkında bilgi veren Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Keskin Keskinoğlu, tesisler sayesinde tüketicilerin sofralarına çok daha taze ve sağlıklı besinler ulaştırabilmeyi hedeflerken, ülke ekonomisine de ciddi katkı sağladıklarını söyledi. Türkiye’yi 75 ülkede temsil etmekten büyük mutluluk ve gurur duyduklarını vurgulayan Keskinoğlu, “Bugün burada günlük 1 milyon adet yumurta kırma kapasitesine sahip pastörize yumurta tesisimiz, saatte 15,5 ton kapasiteli kontinü şoklama tesisimiz ve 10 bin ton kapasiteli piliç eti soğuk hava depomuzun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

 

49 yıldır entegre tesisleriyle faaliyet gösteren Keskinoğlu, pastörize sektöründe ilk yıl yüzde 20 pazar payı hedefliyor. Akhisar’daki 3 bin metrekarelik tesiste üretilecek pastörize yumurtalar 2, 5, 10 ve 20 litrelik aseptik dolum torbalarla ve bir aylık raf ömrüyle pazara sunulacak. Yıllık bin 200 ton pastörize yumurta üretecek olan Keskinoğlu, yüksek kapasiteli ihtiyaçlı endüstriyel kullanım alanları içinse pazara 1 tonluk aseptik dolum torbalarının yanı sıra 1 tonluk paslanmaz krom tanklarda ürün sunacak. Katkı ve koruyucu madde kullanılmadan, günlük taze kırılmış yumurtalarla üretilen ürünleriyle sektörde en uzun raf ömrünü sağlayan şirket, sarı, ak ve bütün olmak üzere üç şekilde piyasaya sunacağı yumurtaları, müşteri taleplerine göre şekerli ve tuzlu olarak üretecek.

DİĞER HABERLER
Kesimhanecilerin Abant Piknik Heyecanı

 

 Tarımda üretim ve verimlilik arttı  

 

Tüm bunların gerek verilen destekler, gerekse sektörün bu desteklerden dolayı dünyaya açılmasıyla elde edilen bir başarı olduğunu ifade eden Bakan Eker, Türkiye’nin tarımsal alanda genel olarak önemli başarıya imza attığını ifade etti. Bakan Eker, tarımın, her zaman politik tartışmalara, popülizme çok açık bir alan olduğunu ve gündelik sorunların zaman zaman uzun vadeli ve ülkesel sorunlarmış gibi yansıtılabildiğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Bu alanda yapılanlar başarıdır, bu Türkiye’nin başarısıdır, çiftçinin, sanayinin ihracatının herkesin payı ve katkısı var. Türkiye, 9 sene önce 24 milyon hektar arazide tarım yapıyordu, 7 milyon insan bu arazileri işliyor, 23 milyar dolar bir hasıla elde ediyordu. Türkiye’nin tarım ve hayvancılık hasılası buydu. Türkiye, Avrupa’nın 4. ülkesi, dünyada 11. sıradaydı. Türkiye’nin çiftçisi bugün yine 24 milyon hektarda üretim yapıyor ama bugünkü hasıla 62 milyar dolar. Niye, üretim ve verimlilik arttı ve bununla Türkiye AB’de üç ülkeyi geçti ve bu alanda birinci büyük ekonomiye sahip ülkesi haline geldi. Dünyada da önümüzde sadece büyük kıta ülkeleri kaldı. Türkiye tarım sektöründen her gün biraz daha ekonomik katkı alınan ve daha verimli üretim gerçekleştiren ülke haline geldi. Ülkemizin tarımsal ihracatı da 4 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktı.”

DİĞER HABERLER
"Türkiye kümes hayvancılığı güçlü büyüyecek"

 

Bakan Eker, konuşmaların ardından tesisin açılışını gerçekleştirerek, tesiste incelemelerde bulundu.   Açılışın ardından Keskinoğlu ailesinin Yunanistan’dan göç ettikleri köyle bire bir aynı şeklinde tasarlanan ve aynı ismi taşıyan Ravika köyünü ziyaret eden Bakan Eker, köyde kurulu zeytinyağı atölyesini ve diğer yapıları inceledi. Bakan Eker, köy meydanında bulunan taş fırında pişirilen ekmeğin tadına baktı ve gazetecilere ikram etti.

 

Akhisar Belediyesini de ziyaret eden Bakan Eker’e Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisarspor forması hediye etti.


8 Ekim 2012. 17:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

2012 yılının ilk bölümünde bir önceki yıla göre üretim miktarlarında tahıl ürünlerinde %5,2 oranında azalış, sebzelerde %1,4 ve meyvelerde %6,4 oranında artış beklenmektedir. 2012 yılında üretim miktarları yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 33,4 milyon ton, sebzelerde 27,9 milyon ton ve meyvelerde 18,3 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. DEVLETİN İSTATİSTİK KURUMU.. Arpa Üretimi(Ton) 2012 7 100 000 Ayçiceği Üretimi(Ton) 2012 1 370 000 Buğday Üretimi(Ton) 2012 20 100 000 Meyve Ürünleri,İçecek ve Baharat Bitkileri (%) 2012 6.4 Mısır Üretimi(Ton) 2012 4 600 000 Sebze Ürünleri (%) 2012 1.4 Şeker Pancarı Üretimi(Ton) 2012 15 570 000 Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler (%)… Read more »

İslam
İslam
11 yıl önce

ÇOK GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR. YİNE DE TEBRİKLER: Allah yollarını açık etsin. Rakipleri sağlam. “Meşhur Kemal Ağabeyin oğlu Abdullah Unakıtan” Unutanlara hatırlatalım; AKP nin meşhur maliye bakanı UNAKITAN’ın ” ticaret dehası” oğlunun yumurta fabrikası vardı, o zaman sizin dergide de yayınlanmıştı. “Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, oğlu Abdullah Unakıtan’ın, “ucuz, hijyenik, taşınması kolay, kırılma zahmeti olmayan, mutfağı kirletmeyen” sloganıyla üretmeye başladığı likit yumurtanın market raflarında tutmadığını, tüketiciden yeterli ilgiyi görmediğini ” söylemişti. Hemen arkasından , müşterilerinin pastaneler ve bisküvi fabrikaları olduğunu söylemişti. Şu anda market raflarında “Lick” markasıyla pastörize yumurta akından çilek ve muz aromalı sporcu içeceği sunan dahi UNAKITAN’a… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x