‘Bankaların da ciddi kusurları var’


Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, Uludağ Grand Yazıcı Otel'de gerçekleşti. Toplantı kapsamında düzenlenen "Bankacılık ve Reel Sektörü" başlıklı oturumda Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali bir konuşma yaptı. ( Bülent Doruk - Anadolu Ajansı )

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi, Uludağ Grand Yazıcı Otel’de gerçekleşti. Toplantı kapsamında düzenlenen “Bankacılık ve Reel Sektörü” başlıklı oturumda Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali bir konuşma yaptı. ( Bülent Doruk – Anadolu Ajansı )

 

 

İş Bankası Genel Müdürü Bali, bankaların ciddi kusurlarının bulunduğunu anlatarak, paranın bol olduğu zamanlarda olmayan fizibiliteleri ‘var’ kıldıklarını söyledi.

 

 

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Bankacılık sektörü, izlediği kredi politikalarıyla doğrudan ülkedeki kaynak tahsisinden sorumludur. Doğru yerde kullanılmayan bir kredi ekonomide kaynak tahsisini bozmak anlamına gelir.” ve bankaların kimi zaman bu noktada kusurlu davrandıklarını belirtti.

 

Bali, Uludağ Ekonomi Zirvesinin “Bankacılık ve Reel Sektör” oturumunda yaptığı konuşmada, bankalarla ilgili şikayette bulunmanın cazip bir şey olduğunu, bankaların da bu konuda iyi malzeme verdiğini söyledi.

 

Bankacılık sektörünü eleştirirken doğru ile yanlışın da ayırt edilmesi gerektiğini vurgulayan Bali, “Bizim Antep’te bir söz vardır; ‘Kalledeki parayı senin sanma.’ Kalle, kasa… Yani o çekmecedeki paraları senin sanma. Onu senin sanıp da işin dışındaki yerlere, gelene gidene harçlık ya da başka bir şey yaparsan yarın senin olmadığı ortaya çıkar.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Üzüm fiyatlarındaki artış üreticiyi sevindirdi

 

Bali, bankaların da ciddi kusurlarının bulunduğunu anlatarak, paranın bol olduğu zamanlarda olmayan fizibiliteleri ‘var’ kıldıklarını ifade etti.

 

‘Denizle alakası olmayan adam gemi almaya kalktı’

 

Bazı müşterilerinin de aldıkları kredileri verimli kullanamadığını dile getiren Bali şunları kaydetti:

 

“Denizle alakası olmayan adam gemi almaya kalktı. ‘Sen dünya ticaret yollarını biliyor musun? İşletmeciliğini biliyor musun? Kimyasal tanker mi kuru yük mü?’ diye sorduğumuzda, ‘Müdürüm bunların hiçbirine gerek yok. Siparişi veriyorsun, daha gemi tamamlanıncaya kadar fiyat katlanıyor. Biz ona oynuyoruz’ yanıtını aldık. Yıllarca 4-5 nesil tekstille uğraşmış olan döndü, alakasız ilgisiz inşaat işine girdi. Memleketime yakın yerde bir girişimci çıktı dedi ki ‘Rüzgar enerjisi için yatırım yapacağım.’ ‘Peki, geriye dönük rüzgar ölçümünü yaptırdın mı? Fizibilitesine baktın mı?’ diye sordum. Dedi ki ‘Müdürüm ben orada askerlik yaptım, rüzgar nedeniyle çakmakla sigarayı bile yakamıyorsun.’ Zatın fizibilitesi bu. Yani bunlar tutar hale geldi.”

 

‘Bankaların sermaye yeterliliğine ihtiyacı var’

 

Adnan Bali, bankaların agresif, yıkıcı rekabetle zaman içinde doğru olmayan şeyler yapabildiğini ancak bunların sürdürülebilir olmadığını gördüklerini belirtti.

 

Bankaların işini yapabilmesi için sermaye yeterliliğine ihtiyaçlarının bulunduğuna işaret eden Bali, şöyle konuştu:

DİĞER HABERLER
Zenginliğiyle meşhur yaylada 'küresel ısınma' göçü

 

“Sermaye yönetimi, sermayenin doğru kullanımı çok daha fazla önemli hale gelmiştir. Bankacılık sektörü, izlediği kredi politikalarıyla doğrudan ülkedeki kaynak tahsisinden sorumludur. Doğru yerde kullanılmayan bir kredi, bir ekonomide kaynak tahsisini bozmak anlamına gelir. Onun için fonksiyonumuz sadece kuruluşlarımızın imkanlarını doğru değerlendirmekle sınırlı değil. Genel ekonomi içerisinde bir yerimiz var. Bunu doğru yapabilmemiz lazım. Bunu doğru yapabilmek için de şu sermaye yeterliliğimizi muhafaza etmemiz yani öz kaynaklarımızı güçlü tutmamız lazım.

 

2008 krizi sırasında reel sektöre yaşatılan sıkıntıları yansıtmamayı başarabildiysek bunu sermaye, öz kaynak gücümüzle yaptık. Bu olmasaydı inanın 2001 krizindeki benzer tabloları yine yaşamak zorunda kalabilirdik. Her banka, kendi içinde sıkıntıya giren müşterilerini yeniden yapılandırmalar suretiyle ödemesiz dönemler vermek, düzenli düzensiz takvimler yaratarak sorunlarını çözdü.”AA


26 Mart 2016. 20:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x