”Bayat Ekmeği Getir Tazesini Götür”


İstanbullular bayat ekmeklerini fırınlardan tazesiyle değiştirebilecek.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ın başlattığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca düzenlenen ”Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”na bir katkı da Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’ndan geldi. Buna göre, İstanbullular bayat ekmeklerini çöpe atmak yerine fırınlardan tazesiyle değiştirebilecek.

 

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’na destek vermek istediklerini ve bu yönde çalışmalara başladıklarını söyledi.

 

Fırıncılar olarak ”Bayat Ekmeği Getir, Taze Ekmeği Götür” kampanyasıyla bu harekete destek vereceklerini aktaran Kolivar, ekmek israfının önüne geçilmesi yönündeki hareketlerin yerinde olduğunu, israfın Türkiye ekonomisine büyük zarar verdiğini kaydetti.

 

”Ekmekler 2 bin 200 fırından ücretsiz değiştirilebilecek”  

 

İstanbul genelinde ruhsatlı 2 bin 200 fırın bulunduğunu ve bunların sendikaya bağlı olduğunu dile getiren Kolivar, kampanyanın 20 Şubat’ta başlayacağı bilgisini verdi.

 

”Vatandaşlarımız, bayata ekmeklerini yarın dahi olsa tazesini aldığı fırından ücretsiz değiştirebilecek” diyen Kolivar, vatandaşların bayat ekmekleri değiştirmek için taze olarak aldıkları fırına götürmelerinin çok önemli olduğunu, burada fırıncıların sadık müşterilerinin de ortaya çıkacağını vurguladı.   Kolivar, vatandaşların yarım veya dilimlenmiş ekmek getirmeleri halinde bile tazesini alabileceklerini, ekmek 250 gram olduğu için dilimler veya yarımlar 250 gramı bulduğunda vatandaşa bir taze ekmek verileceğini ifade etti.

DİĞER HABERLER
FİSKOBİRLİK'te hedef 20 bin ton alım

 

”Bayat ekmeği değiştirmeyen fırından ekmek almayın”  

 

İstanbul genelindeki 2 bin 200 fırından kampanyaya karşı çıkan olmadığını, çok az sayıdaki fırınların bu işe girişmeyebileceğini belirten Kolivar, vatandaşın ekmeğini değiştirmeyen fırından alışveriş yapmamasını istedi.

Kolivar, ”Mesela en küçük ilçelerden biri Bayrampaşa’da 52 fırın var. Her mahalleye 5-6 fırın düşüyor. Birisi almazsa diğerine gitsin vatandaş. Böyle olunca o fırıncı da mutlaka müşteri kaybetmemek için bu kampanyamıza destek verecektir” diye konuştu.

 

Geri alınan ekmeklerin galeta unu yapılarak değerlendirildiğini belirten Kolivar, bu konuda daha hassas olunması ve dikkat edilmesi gereken yerler olduğunu aktardı.

 

Kolivar, toplu tüketim yapılan kebapçı, restoran, otel, hastane ve kamu kuruluşları gibi yerlerin ”ekmek israfı” konusunda bilinçli olması gerektiğinin altını çizdi.

 

 ”Ev hanımları bilinçlenmede ilk aşama”  

 

Bayat ekmeği geri alarak ev hanımlarının bilinçlenmesi yolunda bir farkındalık oluşturacaklarını bildiren Kolivar, bir neslin bu konuda eksik büyüdüğünü, artık ilköğretim çocuklarına ekmek israfının zararlarının anlatılması gerektiğini vurguladı.

 

Kolivar, çocuklara bu bilincin verilmesi halinde yetişen nesillerin ekmek israfı yapmayacaklarını, bunun dini yönden önemli olduğu kadar ülke ekonomisine de büyük katkısı olacağını kaydetti.

DİĞER HABERLER
Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık fuarı

 

Bayat ekmeğin iadesi israfı daha da artırır      

 

SAKARYA – Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’nın 20 Şubat’ta başlatacağı “Bayat Ekmeği Getir, Taze Ekmeği Götür” kampanyasına ilişkin, “Günde 2 milyon ekmek zaten fırınlarda israf ediliyor. Bayat ekmeklerin fırınlara iadesi buralardaki israfı daha da artıracaktır” dedi.

 

Balcı, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası’nca başlatılması planlanan uygulamanın ekmek israfını önleme kampanyasına zarar vereceğini öne sürdü.

 

“Bu kampanya, kesinlikle ekmek israfını önleyecek bir çalışma değildir” diyen Balcı, “Günde 2 milyon ekmek zaten fırınlarda israf ediliyor. Bayat ekmeklerin fırınlara iadesi buralardaki israfı daha da artıracaktır. Fırınlardaki israf rakamları artacaktır bu şekilde” ifadelerini kullandı.   Balcı, ekmek israfının büyük bölümünün fırınlarda gerçekleştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:   “Fırınlardaki israfın azaltılmasına çalışılırken, bu kampanya dolayısıyla çalışmalarımız sonuç vermeyecektir. Bayat ekmeklerin geri iadesiyle oluşacak yükün altından esnafımızın kalkması da mümkün değildir. Burada doğru olan, halkımızın tüketeceği kadar ekmek alması ve kalan ekmeği de iyi muhafaza etmesidir.”

 

 “Bayat ekmekler, fırına geri getirilince dönüşümü yapılamaz”  

 

Balcı, fırınlara iade edilecek bayat ekmeklerin hiçbir şekilde taze ekmeğe dönüştürülemeyeceğini söyledi.   Ekmeğin bir günde bayatlamayacağını vurgulayan Balcı, “Hiçbir zaman bir günlük ekmek bayat ekmek değildir. Halkımızın tüketeceği kadar ekmek almasıyla israfı azaltmış oluruz. Bu kampanya 1 yıl sürecek ve çok fazla kurum destekliyor. İsraf rakamlarının kampanya sonunda azalacağını umuyorum” şeklinde konuştu.   Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:   “Bayat ekmekler, fırına geri getirilince dönüşümü yapılamaz. Zaten bayat ekmeğin tekrar fırına getirilip dönüşümü sağlansa bu israf rakamı ortaya çıkmaz. Bu, mümkün değil. Fırıncı esnafımızın bu uygulamadan haberi yok. Bundan dolayı fırıncı esnafımızla müşterilerimiz karşı karşıya gelmiş durumda.   Bu kampanya israfı azaltmaz, aksine artırır. Fırıncı esnafımız ekonomik açıdan zor duruma düşer. Uygulanabilecek bir kampanya değil bu.”

DİĞER HABERLER
Kabotaj Bayramı törenlerle kutlandı

 


16 Şubat 2013. 12:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x