Bayramda Demirciler “Kelleci” Oldu


Denizli’de demircilik yapan birçok esnaf, Kurban Bayramı dolayısıyla atölyelerini, halk dilinde “kelle ütmek” olarak adlandırılan, kurban kellelerinin ateşte dağlanarak temizlenmesinde kullandı.

Denizli’de demircilik yapan birçok esnaf, Kurban Bayramı dolayısıyla atölyelerini, halk dilinde “kelle ütmek” olarak adlandırılan, kurban kellelerinin ateşte dağlanarak temizlenmesinde kullandı.

Türk mutfağının gözde yemeklerinden kelle paçayı sevenler, kurbanlıkların kelle ve paçalarını (bacak) yenebilir duruma getirilmesi için bu bayrama özel “kelleci” olarak hizmet veren demirci atölyelerine akın etti.

Denizli’de “kelle ütücülüğü” yapan demirci ustalarından Erdal Us, yaptığı açıklamada, halk arasında “kelle ütme” olarak bilinen kurban kellelerinin ateşte dağlanarak temizlenmesi işinde her Kurban Bayramı vatandaşa hizmet verdiklerini söyledi.

“Kelle ütme” işini 15 liraya yaptıklarını ve çok sayıda vatandaşın bu işlem için kendilerine başvurduğunu dile getiren Us, “Sabah 07.00’den akşam 24.00’e kadar atölyemizde ocakların başında bu işle uğraşıyoruz. Biz günde ortalama 100 tane kelle ütebiliyoruz. Talebe yetişemediğimiz için bir çok kişi, geri dönmek zorunda kalıyor.” diye konuştu.

Us, kelle ve paçanın derisi yüzülerek değil de “ütülerek” temizlenmesinin, yemeğe ayrı bir lezzet kattığını ifade ederek, “kelle ütme” işleminin nasıl yapıldığını şöyle anlattı:

DİĞER HABERLER
"Tuzu Kuru"ların Bile İsyan Ettiği 95 Liralık Mantı Fiyatı

“Hava ve oksijenli ateşle kellelerin tüylerini döküyoruz. Daha sonra ocakta ısıttığımız demirlerle kellelere defalarca basarak dağlıyoruz. Kıl kalmaması için aynı işlemi art arda defalarca tekrarlıyoruz. Kelle tüylerden arındırıldıktan sonra suyla ıslatarak siyahlığını gideriyoruz. Kelle ütme işlemi yaklaşık yarım saat sürüyor. Ütülmüş haldeki kellenin bölümlerini farklı yemeklerde kullanmak için ayırabiliyoruz ve bu parçalardan çok farklı yemekler yapılabiliyor.”

51 YAŞINDAKİ KADIN,KELLE ÜTEREK EVİNE KATKI SAĞLIYOR

Konya’nın Seydişehir ilçesinde, 51 yaşındaki kadın, kocasından öğrendiği ve günümüzde yok olmaya yüz tutan kelle ütme mesleğini yaşatmaya ve aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyor. 16 yıldır bu işi yaptığını belirten 51 yaşındaki Dursun Çalışkaner, kendilerinin üttüğü kellelerin sağlıklı olduğunu ve özelliğini yitirmediğini söyledi.

Konya’nın Seydişehir ilçesinde, 51 yaşındaki kadın, kocasından öğrendiği ve günümüzde yok olmaya yüz tutan kelle ütme mesleğini yaşatmaya ve aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışıyor.
16 yıldır bu işi yaptığını belirten 51 yaşındaki Dursun Çalışkaner, kendilerinin üttüğü kellelerin sağlıklı olduğunu ve özelliğini yitirmediğini söyledi. Çalışkaner; “Bu mesleği yapan günümüzde kalmadı. Evde kendi imkanları ile ütülen kelleler pişirilince hem tat vermiyor, hem de sağlıklı olmuyor. Bizim ateşte üttüğümüz kellerin üzerine diyecek yoktur. Ama günümüzde bu meslek zahmetli olduğu için öğrenmek isteyen yok” dedi.

DİĞER HABERLER
Gürcistan meyveleri 7 yıl sonra yeniden Rusya’da

Üretmeyi sevdiğini söyleyen Dursun Çalışkaner, “Beyim kalaycılık yapıyor, hem de kelle ütüyor. Ben de kelle ütmeyi ondan öğrendim. Kalaycılığı pek bilmem. Evde oturmak yerine hem eşime yardım ediyorum, hem de aile bütçesine katkı sağlıyorum” dedi.

Bayan olarak bu mesleği yapmaktan mutlu olduğunu ifade eden Çalışkaner; “Çalışarak birşeyler ürettiğim için kendimi mutlu hissediyorum” şeklinde konuştu. İHA


12 Kasım 2011. 13:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x