Besici Bakanlığı Dinlemiyor!


Hayvan sayısını kontrol altına almak için dişi hayvan kesimine 3 aylık yasak getirildi.

 

Ancak besiciler yasağa uymuyor. Matraş Deri Yönetim Kurulu Üyesi Matraş, “Bize gelen dişi deri oranı yüzde 7’den yüzde 30’a çıktı” dedi.   Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvan varlığını korumak amacıyla dişi hayvan kesimini aralık ayı itibariyle 3 ay süreyle yasakladı. Ancak sektör temsilcileri besicilerin bu yasağa uymadığını söylüyor.   Matraş Deri Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Matraş, et fiyatlarının tekrar yükselmesi ve deri ihtiyacından dolayı dişi hayvan kesimlerinde artış yaşandığını söyledi.   Hayvan ırkı risk altında Hükümetin 2002 yılında 80 milyon lira olan hayvancılık teşvikini 2009-2010 arasında 1,5 milyar liraya çıkarması nedeniyle ülkede et sıkıntısı çekildiğine ancak süt bolluğu yaşandığına vurgu yapan Matraş, “Bugün saklanan, sütünden faydalanmak üzere beslenen inekler artık sütün para etmemesinden sebep kesilmeye başlandı. Bu ilerde hayvan ırkı için risk “ dedi.

 

Bunu ispat ederim

 

Büyükbaş deri işleyen bir fabrikaya bir ayda gelen derinin genelde yüzde 5-7’sinin dişiyken bugün bu oranın yüzde 30 seviyesine kadar çıktığını ifade eden Matraş, bakanlığın kesim yasağına uyulmadığını vurguladı.   Matraş, “Ben bu yasağa uyulmadığını iddia ediyorum, bunu ispat da edebilirim. Ben hayvanı ya da etini görmüyorum, derisini görüyorum. Benim gördüğümde dişi hayvan derilerinin arttığı” diye konuştu.   Yaşları doldu bu yüzden kesiliyor   Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Volkan Çandar, bakanlığın dişi hayvan kesimine getirdiği yasağın hayvancılığın gelişmesi açısından mantıklı olduğunu söyledi.   Hayvan sayısının artması için kesimlerin kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizen Çandar, “Bu yasağa uyulup uyulmadığı konusunda da denetimler yapılmalı” dedi.   İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İTKİB) ve Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkanı Lemi Tolunay da, okullarda 2 yıldır süt dağıtıldığını hatırlattı.   Tolunay, “Bu sütler dişi hayvanlardan temin ediliyor. Ancak dişi hayvanların da yaş süresi dolunca kesilmesi gerekiyor. Kesimler bu nedenle yapılıyor. Bakanlığın sınırlamasına uyulmuyor” diye konuştu.   Müdahale beklentisi   Bakanlığın kesilen hayvan sayılarını sıklıkla kontrol ettiğini söyleyen Erdal Matraş, dişi hayvan sayısındaki azalmanın bakanlık tarafından da fark edildiğini düşündüğünü ifade etti.   Matraş, “Her ilin il sağlık müdürlükleri var. Kesimhanelerde ve mezbahalarda da denetçileri var. Tahmin ediyorum bu bilgiler onlara da ulaştırılıyordur. Bakanlık bu konuya her an büyük bir müdahalede bulunabilir” dedi.

DİĞER HABERLER
Uçak şirketini sattı parayı tarım sektörüne yatırdı

ZEYNEP CEYLAN – BUGÜN GAZETESİ


21 Ocak 2013. 12:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Mevcut Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Dişi Hayvan ithal izni vereceğinden dolayı bir şeycik olmaz
Türk Tarım ve Hayvancılığını bitirmek ve çok uluslu dev şirketlerin pazarı haline getirmek görevini başarı ile yerine getiren besicilerimizi, Bakanlık yetkilileini, Taşra teşkilatlarımızı, çiftçi ve köylümüzün elindeki traktörden tarlasına, ve donuna kadar soyan BANKALARIMIZI, Tarım arazilerini ve Meraları iskana açan ve buraya TOKİ yapacağız diyen Çevre Bakanlığımızı, alternatif enerji üreteceğiz, “su akar Türk bakar” olmayacak deyip 100 milyon yıllık ekosistemi bir çırpıda yok edip, Fırtına deresi gibi güzelliklere tahammül edemeyen Sayın Büyüklerimizi,
Tebrik eder,
Allah onları başımızdan eksik etmesin deriz.
Biz bunu hakettik.

Kendi düşen ağlamazmış.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x