Beyaz et, ramazanda umduğunu bulamadı


4136176350_a887b5b3ec_o
Beyaz et sektörünün bu yıl ramazan ayında sıcak havaların etkisiyle umduğunu bulamadığı
bildirildi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel
Müdürü Sait Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ramazanda fiyatların geçen yıla oranla
yüzde 4-5 oranında düşük olmasına karşın satışların beklenen düzeyde olmadığını belirtti.

 

Koca, Türkiye’deki piliç eti üretiminin geçen yıl 1 milyon 707 bin ton olduğunu, bu yılki rakamların
ise geçen yıla göre yüzde 5 oranında artmasının beklendiğini söyledi.

 

Sektörde geçen yıl yapılan üretimin 2011’e göre yüzde 10 artış gösterdiğini bildiren Koca, bu
ramazan döneminde bir önceki döneme göre fiyatların yüzde 4-5 oranında düşük olmasına karşın,
talebin istendiği gibi seyretmediğini, bu durumun ise sektör temsilcilerini üzdüğünü ifade etti.

 

Beyaz et fiyatının geçen yıl nisan ve mayıs aylarına göre de düşük kaldığını vurgulayan Koca, “Yaz
ayları sektör açısından en hareketli ve önemli dönemdir. Piknikçiler ve tatilcilerin bu dönemde
kırmızı et pahalı olduğu için ağırlıklı olarak beyaz eti tercih etmesi, sektörde canlılık yaratır. Ancak,
hem yaz döneminde olmamız hem de fiyatların geçen yıla göre düşük olmasına rağmen durum iç
açıcı değil” dedi.

DİĞER HABERLER
Yağmur geri geliyor

 

Sektörde geçen yıl ramazan dönemindeki canlılığı bu yıl aradıklarını anlatan Koca, şöyle konuştu:
“Bu ramazan dönemi beklediğimiz gibi olmadı. Bunun sebebi sıcakların etkisiyle iftarda hafif
yiyeceklerin tercih edilmesi. İftarda hazmı daha da kolay olan yiyecekler tercih ediliyor. Bu durum da
maliyetin altında satış yapmak zorunda kalan beyaz et üreticileri ve satıcılarını vuruyor. Sektör
olarak zaten ramazan dönemlerinde girdi maliyetlleri artmasına karşın özellikle dar gelirli
vatandaşlar ucuz ve kaliteli ürüne ulaşabilsinler diye zam yapmıyor, hatta zararına mal satıyoruz.
Ramazan sonrası sektör açısından inşallah daha iyi olacak diye bekliyoruz.”

 

– Tüketim oranları

 

DSC_1443Koca, ABD’de kişi başına yıllık 109 kilogram kırmızı ve beyaz et tüketilirken, AB ülkelerinde bu
rakamın 77, Rusya’da 62, Çin’de 55, Türkiye’de ise 31,5 kilogram olduğunu bildirdi.

 

ABD’deki kişi başı yıllık beyaz et tüketiminin 43, AB ülkelerinde 18, Rusya’da 23, Çin’de 10,
Türkiye’de ise 19,3 kilogram olduğunu dile getiren Koca, sektör olarak tüketiciye çok uygun fiyatla
ve kaliteli besin maddesi sağladıklarını, sağlamaya da devam edeceklerini anlattı.

 

Koca, son teknolojiye sahip sektörde üretim yapmaya ve Türkiye’deki hayvansal protein açığını
kapatma noktasındaki özelliklerini sürdüreceklerini ifade ederek, “Üretim tesislerimizin hepsi de
güzel ve modern. Örneğin Brezilya ile rekabet edemememizin nedenlerinden biri de tesislerimizin
modern ve üretimimizin kaliteli olması. Tesislerimizin modern ve güzel olmasından dolayı maliyet
artsa da, insanlarımız ucuz ve kaliteli et bulmaya devam edecekler” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
'İzmir kumrusu' coğrafi işaret olarak tescillendi

3 Ağustos 2013. 12:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x