Bilim adamlarından “inci kefali” uyarısı


images
Bilim adamlarından “inci kefali” uyarısıGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üreme döneminde inci kefalinin korunmasında alınacak önlemlerde kullanılması amacıyla ilk kez maddi kaynak aktardı. Prof. Dr. Sarı, “275 gün balık yemek serbest. Lütfen 90 günlük süre içinde inci kefali orucu tutun” dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “275 gün balık yemek serbest. Lütfen 90 günlük süre içinde inci kefali orucu tutun. İnci kefalini yemeyin, almayın, satmayın” dedi.
Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde uygulanan avlanma yasağı başladı.
3 bin 713 kilometrekare yüz ölçümüyle Türkiye’nin en büyük gölünün tuzlu ve sodalı suyunda neslini sürdüren inci kefali, üreme döneminde tatlı su ağızlarına göç ediyor.
Göç sırasında suyun tersine doğru yüzen ve karşılarına çıkan engelleri aşmak için verdiği mücadeleyle eşsiz görüntülerin ortaya çıkmasını sağlayan inci kefalinin neslinin yok olmaması için Van Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından yapılan çalışmalarla kaçak avcılık engellenmeye çalışılıyor.
YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü’nün tuzlu suları üremesine izin vermediği için büyük sürüler halinde akarsulara göç eden inci kefalinin bu yolculuğunda insanlara muhteşem bir görsel şölen sunduğunu söyledi.
Balıkların akarsularda karşılarına çıkan engelleri aşmak için adeta uçtuğunu ve yoğun balık sürülerinin suda inanılmaz bir görüntü oluşturduğunu dile getiren Sarı, bu sezonda tatlı su kenarlarında yaşayan kaplumbağa, yılan, martı gibi canlıların da hasretle balıkların göçünü beklediğini ifade etti.
Bakanlıktan para yardımı
Sarı, her yıl üreme dönemi öncesinde Van ve Bitlis valilikleri öncülüğünde koordinasyon kurulu toplantıları gerçekleştirerek alınması gereken önlemlerle ilgili kararlar aldıklarını anımsatarak, bu yıl çalışmalara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da ayırdığı bütçe ile katkı sunduğunu dile getirdi.
Bakanlığa katkılarından dolayı teşekkür eden Sarı, şunları kaydetti:
“Gelen parayla kaçak avcılıkla mücadele için birtakım tedbirler alındı. Jandarmanın yerinde tedbir alması için jandarma birimlerine sivil araçlar kiralandı. Ayrıca ilgili tüm kurumların da kaçak avcılığın önlenmesi, kaçak avlanan balıkların sevki, satılması, saklanması gibi konularda alacakları önlemler belirlendi. Ancak balıkların korunması için vatandaşların da gereken duyarlılığı göstermesi ve inci kefalini sahiplenmesi gerekiyor. Vatandaşların da tepkisini ortaya koymasıyla kaçak avcılık istediğimiz seviyeye inecektir.”
“90 gün inci kefali orucu tutun”
İnci kefalinin yavrulamak için derelere göç ettiğini, yavrulamak üzere olan bir hayvanı katletmenin de dini inançlarda, örf ve adetlerde yeri olmadığını belirterek, “Onun için kaçak avcılığa niyet eden insanlara sesleniyorum, 90 gün balık avlamayın. 275 gün balık yemek serbest. Lütfen, 90 günlük süre içinde inci kefali orucu tutun. İnci kefalini yemeyin, almayın, satmayın” ifadelerini kullandı.
http://www.tarimtv.gov.tr/HD4581_bilim-adamlarindan-inci-kefali-uyarisi.html

DİĞER HABERLER
Adıyaman Gevender Balı markalaşıyor
5 Mayıs 2014. 15:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x