‘Bunu görmeden rahat etmem!’


basci

 

Merkez Bankası Başkanı Başçı: 5 yıl sonra bakarsınız başkan başarılı mı, başarısız mı?

 

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen konferansta “Para Politikaları” konulu sunum yaptı.

 

Başçı, enflasyonu yüzde 5’e düşürmeden rahat etmeyeceğini ifade etti. MB Başçı, “Türkiye enflasyonu düşürme sürecindedir. Gelecek yıl sonunda enflasyonda yüzde 5’i görmeden rahat edemeyeceğim” dedi.Başçı şu sözlerle devam etti; “Enflasyon ölçülür. Hedef bellidir. Tutturdun mu tutturamadın mı 5 yılın sonunda bakarsınız kaç yıl tutturdunuz kaç yıl tutturamadınız Başkan başarılı mı başarısız mı Belli olur. Neden 5 yıl Çünkü parasal aktarım mekanizması gecikmeli çalışır. Bugün aldığınız bir karar 1,5 -2 – 3 yıl sonra etkisini gösterir. O yüzden sabır gerekir.”

 

MERKEZ VESAYET KURUMU DEĞİLDİR

 

Başçı, son dönemde Başbakan’dan kuruma yönelik gelen eleştiriler karşısında Merkez Bankası’nın herkesten emir olan bir kurum olmadığını söyledi. Başçı, “Merkez Bankası bir vesayet kurumu değildir. Merkez Bankası vasi değildir, bir acentedir. Teknik bir kurumdur, siyasetin dışındadır ve şeffaftır” dedi.

 

Başçı, “2015 sonunda enflasyonu yüzde 5’e indirmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için gereken bütün şartlar var” dedi. MB Başkanı, “Enflasyondaki düşüşü gördükçe ölçülü faiz indirimi olabilir. Ancak burada enflasyonu etkileyen faktörler belirleyici. Verdiğimiz taahhüt enflasyonun 2015 sonunda yüzde 5’e inmesiyle ilgili. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikasında sıkı duruş sürecek, bu faiz indirimini dışlamaz. Ölçülü faiz indiriminden ne anlıyoruz,geçmişte 25,50,75 BP aşağı ve yukarı yönlü adımlar atıldı” diye devam etti. Başçı, son bir yılda döviz kurundan enflasyona üç puan geldiğini söyledi. Başçı döviz kurlarının maliyet kanalından etkisinin faizlerinkinden daha baskın olduğunu belirterek döviz kuru istikrarını daha fazla önemsediklerini belirtti.

DİĞER HABERLER
Türkiye Ulusal Biyogüvenlik Çerçevesi Uygulama Projesi Toplantısı İzmir de yapıldı.

 

FAİZLERİN YÜKSEK OLMASINI BİZ DE İSTEMEYİZ

 

Başçı, “Biz de insanız, bu ülkenin bir vatandaşıyız ve faizlerin yüksek olmasını istemeyiz. Ama bunu yapmak gerekiyor. Bizim için bu bir politika aracıdır, alet edevat takımından bir tanesidir. Bir alet eksik olsa gereken işi yapamayabilirsiniz” dedi.

 

BÜYÜME YÜZDE 4’E YAKIN SEYREDİYOR

 

Başçı, GSYH’de büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini söyledi. Başçı, ekonomi tarafında dünyanın haline bakıldığında işlerin iyi gittiğini belirterek “Mevcut küresel konjonktürde Türkiye yüzde 4 büyürse büyük başarı etmiş olacak ” dedi.İkinci çeyrekte net ihracatın büyümeye olumlu katkı sağlayacağını söyleyen Başçı, “Özellikle Avrupa’daki toparlanma temel belirleyici” dedi.

 

Başçı büyümenin tüketime değil üretime bağlı olması gerektiğini vurguladı. MB Başkanı, “Büyüme tüketime değil üretime bağlı olmalı. Bunu desteklemek üzere kullanmaya başladığımız araçlar sonuç vermeye başladı” dedi. Başçı, tasarruf bilinci ve basiretli borçlanmanın Türkiye’nin daha dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlayabileceğini kaydetti. Başçı, “Çin, Hindistan, Endonezya, Tayland, Peru. Buralarda yatırım oranı Türkiye’nin üzerinde. Biz de daha fazla yatırım yapsak büyüme açısından iyi olmaz mıydı? Kesinlikle evet. Peki yapabilir miyiz? Bunun kaynağı nereden gelecek? Bu yatırımlar kim tarafından finanse edilecek? Bu sorunun cevabını vermezsek, analiz eksik kalır. Değirmenin suyu nereden gelecek kendimize sormamız lazım. Ondan sonra politika tartışmaya devam edebiliriz” dedi.

DİĞER HABERLER
Dış ticaret açığı yüzde 21,6 azaldı

 

Merkez Bankası Başkanı, “Yıllık kredi büyüme hızı yüzde 15 seviyesine yaklaştı. Enflasyondaki düşüşün Haziran ayı verisinden itibaren başlayacağı tahmin ediliyor. Cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin bekleniyor. Bu sene cari açık GSYH’nin yüzde 5’ine doğru hızla ilerleyecek ” dedi. MB Başkanı, 2007’de patlak veren krizden bu yana Türkiye’de istihdam piyasasında işlerin çok iyiye gittiğini de söyledi. Başçı, “Kamuda mali disiplini yüksek ülkelerde işsizlik oranı düşerken, İspanya, Portekiz gibi mali disiplinin olmadığı ülkelerde işsizlik oranı yükseldi” dedi. Başçı, gelişmekte olan ülkelerde Türkiye’nin rekor istihdam yaratma potansiyelinin olduğunu söyledi. MB Başkanı, istihdamdaki artış eğiliminin 2014’te de devam ettiğini sözlerine ekledi ve “Türkiye’de işgücü kıtlığı yok” dedi. Başçı, “İşsizlik oranı yüzde 9’larda. İşsizlik oranı alarm verecek kadar yüksek değil” dedi.

 

“JEOPOLİTİK RİSKLER VAR, AMA ENDİŞEYE GEREK YOK”

 

MB Başkanı, Irak’ın Türkiye’nin ikinci büyük ihracat pazarı olduğunu söyleyerek gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Jeopolitik alanda risklerin olduğunu söyleyen Başçı, şimdilik bu konuyu ‘oynaklık’ olarak gördüklerini ve endişeye gerek olmadığını kaydetti. Başçı, “Para politikasında ihtiyaç olması durumunda dövizi, faiz silahını istikrarı sağlayıcı yönde kullanacağız” dedi. MB Başkanı, “Enflasyonun çift haneye çıkmaması olumlu. Bu ay düşüş olacak, büyük bir şok gelmezse enflasyonda düşüşün devam ettiğini göreceğiz” dedi. Başçı, “Her türlü şoka karşı elimizden geleni yapar, istikrarı sağlarız, elimizde çok güçlü araçlar var” diye devam etti.

DİĞER HABERLER
Torba İle 26 Şarap Fabrikası Kapanmaktan Kurtuldu

 

Merkez Bankası Başkanı, geçen hafta görevden alınan kişilerle ilgili de açıklama yaptı. Başçı normalde MB içindeki görevden almaların ya da atamaların haberleşmediğni ancak son gelişmenin haberleşmesi nedeniyle açıklama gereği doğduğunu söyledi. Başçı, “Görevden alınan beş kişi moral ve motivasyon eksikliği nedeniyle görevlerinden aldık. İçlerinden bazıları bize kendisi geldi. İki tanesinin de moral ve motivasyon eksikliğini kendimiz tespit ettik. Mikro işlerin açıklanmasına alışık değiliz. Ancak bu kez açıklama gereği duyduk. Bu arkadaşlarımızın bankaya katkısı devam edecektir” diye konuştu.

 

‘EN AZ 3 MİLYAR DOLAR SATACAĞIZ’

 

“Bugünden itibaren yıl sonuna kadar her gün en az 450 milyon dolar satıyoruz” diyen Başçı, “Pazartesi-Salı daha da yukarı çıkabilir çünkü o günler ek parasal sıkılaştırma (EPS) günleri. Yani yıl sonuna kadar en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız. Böylece sistemin fonlama ihtiyacı 40-42 milyar liraya çıkacak, Şubat ayında biraz daha artabilir” dedi. Başçı, Ocak ayında da en az 3 milyar dolar sisteme enjekte edeceklerini, Ocak ayı boyunca piyasaya her gün en az 100 milyon dolar döviz süreceklerini söyledi., Merkez Bankası Başkanı, “Gelecek yıl daha az oynak bir döviz kuru öngörüyoruz” dedi.


16 Haziran 2014. 14:32
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x