Çiftlik tipi biyogaz ile çiftlikler enerjilerini ve gübrelerini üretiyor


Biyogaz nedir?

Biyogaz, organik maddenin anaerobik bakteriler tarafından parçalanmasından üretilen önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Esas olarak metan (%60) ve karbondioksitten (%40) oluşur. %99 metan olan doğalgaz ile karşılaştırılabilir. Biyogaz, üretime olanak sağlayan temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.

Biyogaz tesisi ne gibi faydalar ve avantajlar sağlar?

Çiftlikler kurduracakları biyogaz tesisleri ile kendi elektriğini, ısısını veya yenilenebilir doğalgazını üreterek tasarruf ederler. Hayvancılık atıklarından ve enerji tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları azalır. Biyogaz atığından (Digestat) gübre elde edebilirler ve biyogaz atığı mükemmel bir organik gübredir. Yayılması daha kolaydır. Bu atık, zeolit ve leonardit-hümik asit ile karıştırılarak çok daha değerli bir gübre haline getirilebilir.

Biyogaz ile kendi çiftliğinizin atıkları ile kendi elektriğinizi üretebilirsiniz. Tesisinizi 4-5 ay gibi bir sürede işletmeye alabilirsiniz.
⎯ 50-150 Kw arası üretim için lisans almaksızın Yenilenebilir Enerji Kanunu’ndan
faydalanabilirsiniz.
⎯ Fazla elektriğinizi şebekeye satabilirsiniz.
⎯ Proses sonucunda ortaya çıkan fermente gübre ile yem üretiminiz artar.
⎯ Atık ısı ile ahır, sera, konut gibi tesislerinizi ısıtırsınız.
⎯ Kötü kokuları bertaraf edersiniz böylece koku yönetmeliğinden ceza yemezsiniz.
⎯ Kalkınma ajansı, İpard ve Tarımsal Kalkınma hibelerinden yararlanırsınız.
⎯ Yeşil mutabakata hazır olursunuz.
⎯ Hayvan refahını artırırsınız.

⎯ Biyogaz ile aynı anda hem elektrik üretip hem de atık ısıdan faydalanılabildiği gibi, proses  sonucunda geri kalan kompost da organik gübre olarak değerlendirilir. 

⎯ Rüzgar, su ve güneş enerjisinden farklı olarak biyogaz iklimden ve hava şartlarından bağımsız  olarak elde edilebilir ve şebekeye 7/24 elektrik besleme olanağı sağlar.  

⎯ Biyogaz üretiminde yan ürün olarak ortaya çıkan atık ısı, her türlü ısıtma amacıyla kullanılabilir.  Atık ısı ile binalarda merkezi ısıtma yapılabileceği gibi, bu ısı ahırlarda, seralarda da kullanılabilir  ya da tesiste üretim proseslerinde ihtiyaç duyulan sıcak su ihtiyacı bu yolla karşılanabilir. 

⎯ Biyogaz üretimi sonucu hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumları çimlenme özelliğini  kaybeder. 1 ton taze sığır gübresi, hayvanın midesinden geçse bile 10 bine kadar yaban otu tohumu ihtiva etmektedir. Biyogaz santralleri sayesinde yaban otu tohumları çimlenme kapasitelerini %99 oranında kaybederler.  

⎯ Hayvan gübresi salmonellosis, ascariasis, bağırsak hastalıkları gibi insan ve hayvan sağlığı  açısından tehlikeli hastalıklar içerebilir. Biyogaz santralindeki özel arıtma işlemi sayesinde biyo gübreler hemen hiç patojenik mikroflora içermez. 

⎯ Biyogaz üretimi sonucunda hayvan gübresinin kokusu hissedilmeyecek ölçüde yok olmaktadır.  Biyogaz santralindeki tüm prosesler oksijensizdir, bu da kokusuz geri dönüştürme sağlar. Biyogaz  tesisi zehirli organik maddelerin bir çoğunun bertaraf edilmesine olanak verir ve bunun sonucunda  son ürün rahatsız edici kokulara neden olmaz.

⎯ Hayvan gübrelerinden kaynaklanan insan sağlığını ve yeraltı sularını tehdit eden hastalık  etmenlerinin büyük oranda etkinliğinin kaybolmasını sağlanmaktadır.

Örnek bir biyogaz tesisi

Leonardit, Hümik asit ve Zeolit

Leonardit, hümik asit ihtiva eder. Hümik asit; toprak yapısını geliştiren, su ve besin kayıplarını azaltan, toprağın havalandırmasını ve su tutma kapasitesini artıran ve bu şekilde toprağı tarıma çok daha elverişli hale getiren bir maddedir. Ayrıca toprağın PH değerini regüle eder ve bitkilerin gelişimi için gerekli organik ve mineral maddelerce zengindirler.

Zeolit ise:

·         Bitkiler için gerekli suyun daha uzun süre toprakta kalmasını sağlar.
·         Su kullanımı % 10 – 15 azalır.
·         Toprağın katyon değiştirme kabiliyetini artırır .
·         Tarım ilacı kullanım miktarını azaltır .
·         %100 doğal olduğu için çevre ve diğer canlılar için zararlı değildir.
·         Toprağın su ve hava geçirgenliğini artırır ,
·         Fiziksel özelliklerini iyileştirir .
·         Toprağın işlenmesinde kullanılan metalik aletlere kum gibi zarar vermez.
·         Bitki  köklerinin oluşumunu hızlandırır ve iyileştirir .
·         Gübrenin ve besin maddelerinin suyla yıkanıp uzaklaşmasını azaltır.
·         Gübre ve besin maddelerinin su ile yıkanarak yer altı sularına karışmasını azaltır.
·         Gübre kullanımını azaltarak da çevre dostudur.
·         Potasyum ve amonyum kullanım verimini arttırır.
·         Aşırı gübre kullanımı gibi nedenlerle olusan bitki yanmalarını önler.

Hem zeolit hem de leonardit çiftliğinizin kendi kendine ürettiği biyogaz gübresi ile beraber kullanıldığında toprağın ve yetişen ürünlerin kalitesini artırır.


11 Kasım 2013. 08:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x