Çiğ sütün pazarlanması için sektör bir araya geldi


_DSC0294İzmir’de çiğ sütün toplanmasına ve pazarlanmasına yönelik neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere sektör temsilcileri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün koordinatörlüğünde bir araya geldi.

 

 

‘İzmir’de Çiğ Süt Veriminin ve Kalitesinin Arttırılması Projesi’ kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, il genelinde üretilen sütün tamamının soğuk zincire alındığını hatırlatarak. verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik yürütülen çalışmaların da meyve vermeye başladığını söyledi.

 

 

Plastik güğüm yasak, çelik tank şart

 

 

oimg1577165Üretilen çiğ sütün toplanması, muhafazası, nakli ve pazarlanmasının belirli esaslara göre yapıldığını ifade eden Güldal, plastik güğümlerle sütlerin taşınmasının yasaklandığını belirtti. Sütü çelik tanklarla taşıma şartı getirildiğini ifade eden Güldal, “Bakanlığımızda sütte kalitenin arttırılmasına yönelik yürütülen çalışmaları gönülden destekliyor. İzmir’in başı çektiği beş il için 8 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla en az 15 saf ırk ineğe sahip çiftçilerimizin çiğ sütte yaptıracağı yağ, protein ve somatik hücre analizleri için hayvan başına ilave 50 lira ödeme yapıyor” diye konuştu.

 

 

Pilot bölge Küçük Menderes havzası

 

 

Projenin ilk 2 yılı için Ödemiş, Tire, Bayındır, Kiraz, Torbalı ve Beydağ ilçelerinin yer aldığı Küçük Menderes havzasının pilot bölge seçildiğini dile getiren Güldal, 8 bin 476 süt sığırı işletmesi olduğunu bu işletmelerde de toplam 138 bin 944 sağmal inek bulunduğunu söyledi. Havzada bulunan 6 ilçede 2012 yılında süt üretiminin 972 bin 877 ton olduğunu belirten Güldal, İzmir’de faaliyet gösteren 135 süt ve süt ürünleri üretim tesisinden 70’inin havzada yer aldığını vurguladı.

 

 

Proje ile beklenen artış yıllık 73 bin ton

 

 

Yürütülmekte olan proje ile Küçük Menderes Havzasında üretilecek çiğ süt miktarında yıllık 73 bin ton civarında artış beklediklerini belirten Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje ile yıllık çiğ süt üretim miktarıyla birlikte bölgenin ekonomiye olan katkısında da artış olacak. Bu nedenle bu projeyi sonuna kadar götüreceğiz.”

 

 

İl genelinde üretilen sütün tamamının soğuk zincire alınmasının ve kalitenin arttırılmasının ardından pazarlama yöntemlerinin gözden geçirilmesi gerektiğinin üzerinde duran Güldal, İl Müdürlüğü olarak kalite ve fiyat istikrarsızlığının önüne geçmek istediklerini ifade etti.

 

 

Katılımcıların görüşlerinin tek tek dinlendiği toplantıda çiğ sütün toplanmasının üretici örgütleri vasıtasıyla yapılabileceği dile getirilirken, ayrıca çiğ sütün örgütler aracılığıyla ihale usulüyle satılabileceği gündeme getirildi. Çiğ süt satışında referans birim fiyat uygulamasına geçilebileceği kaydedildiği toplantıda hazırlanan sonuç raporuna göre, ön plana çıkan görüşler değerlendirilerek 2014 yılında uygulamaya konulmak üzere İzmir için süt tedarik ve pazarlama yöntemi belirlenecek.


Yazan - 25 Ekim 2013. Kategori GIDA, SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x