Dereler kurudu, kadınlar buğdayı barajda yıkadı


Muş’ta kışlık ihtiyaçları için her yıl hasat edilen buğdayları yıkayan vatandaşlar, il genelindeki irili ufaklı birçok derenin kuruması sebebiyle Alparslan 1 Barajı’na akın ediyor. Bulanık ilçesine bağlı Erentepe beldesinde çiftçiler, daha çok ekmek yapımında kullanmak üzere ekimini yaptıkları buğdayın hasadını tamamladı. Hasadı yapılan buğday, daha sonra kaliteli un elde etmek amacıyla akarsularda yıkanmaya başlandı. İlçeye bağlı Hoşgeldi ve Bingöldek köylerinde su olmadığı için çiftçiler buğdaylarını Alparslan 1 Baraj gölü kıyısında yıkıyor.

MUŞ – İHA – Muş’ta kışlık ihtiyaçları için her yıl hasat edilen buğdayları yıkayan vatandaşlar, il genelindeki irili ufaklı birçok derenin kuruması sebebiyle Alparslan 1 Barajı’na akın ediyor.

Bulanık ilçesine bağlı Erentepe beldesinde çiftçiler, daha çok ekmek yapımında kullanmak üzere ekimini yaptıkları buğdayın hasadını tamamladı. Hasadı yapılan buğday, daha sonra kaliteli un elde etmek amacıyla akarsularda yıkanmaya başlandı. İlçeye bağlı Hoşgeldi ve Bingöldek köylerinde su olmadığı için çiftçiler buğdaylarını Alparslan 1 Baraj gölü kıyısında yıkıyor. Erentepe beldesindeki baraj gölü kıyısında ailece buğday yıkadıklarını ifade eden Mehmet Kaya isimli çiftçi, “Yıllık un ihtiyacımızı karşılamak için tarladan topladığımız buğdayın bir kısmını yıkıyoruz. Yıkama işleminin ardından buğdayı güneşte kurutmamız gerekiyor” dedi.

Buğday yıkamak için 15 kilometre uzaklıktaki Hoşgeldi köyünden Erentepe beldesine geldiklerini vurgulayan Kaya, “Köyümüzde buğday yıkamak için suyumuz yok. Bu nedenle traktörle buğdayımızı buraya getirdik ve ailece yıkıyoruz. Bizim gibi birçok vatandaş buğdaylarını yıkamak için buraya geliyorlar. Çünkü akarsu olduğu için buğdaylar iyi temizleniyor”

Bingöldek köyünden Erentepe beldesine gelen Gıyasettin Polat ise, “Daha kaliteli un elde etmek için elde ettiğimiz buğdayın yıkanması gerekiyor. Köyümüzde buğdayları temiz yıkayacak kadar akarsu olmadığı için Erentepe’ye geliyoruz. Değirmenlerde buğday temizliği istediğimiz gibi olmuyor. Bu yüzden ekmek yapımı için özel bir temizlik yapıyoruz. Hiç kimse ekmek yapımı için kullanacağı buğdayını yıkamadan değirmene götürmüyor” diye konuştu. NEJDET ARMAĞAN


Yazan - 6 Eylül 2011. Kategori TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x