Dev ihaleyi Türkler kazandı, Ruslara verdiler!


sputnik_02797982.hr.en

 

Rönesans İnşaat, Şeremetyevo ihalesini kazandı

 

Rusya, küresel ticaret kurallarını altüst eden yeni bir skandala imza attı. Dün sabah Moskova Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Vasilenko, 630 milyon dolarlık terminal ve tünel inşaatı ihalesini Türk inşaat şirketi Rönesans’ın kazandığını açıkladı. Yaklaşık 5 saat sonra kurumun basın açıklamasında ‘İhaleyi Energo-Story kazanmıştır” denildi.

 

Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre, Rusya’nın başkenti Moskova’nın Şeremetyevo havalimanı ‘B’ terminali ihalesine siyaset karıştı ve Rusya küresel ticaret kurallarını hiçe sayarak bir skandala daha imza attı.

 

Sabah saatlerinde hem Reuters hem de Rus ajanslarının terminal inşaatı ihalesini Türk kökenli Renaissance Construction (Rönesans İnşaat) şirketinin kazandığına ilişkin haberler yayınlandı.

 

Yaklaşık 5 saat sonra ise Mosokva Şeremetyevo Havalimanı basın merkezinin resmi ‘basın açıklaması’ geldi. Bu açıklamada ihalenin iptal edildiği ima edilerek, “B terminali inşaatı Energo-Stroy’a verildi” denildi.

 

Genel müdür açıklaması

 

Türkiye’nin 24 Kasım 2015’te, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra Rusya Federasyonu Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar uygulama kararı almıştı. Ancak buna rağmen Ocak 2016’da sözkonusu ihalede iki Türk şirketinin en iyi teklifi verdiği açıklanmış ve ihale iptale dilmemişti.

DİĞER HABERLER
Irak'ın gıda, tarım ve ambalaj fuarı kapılarını açıyor

 

Dün sabah ise Moskova Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko “Geçtiğimiz ay ihalenin son aşamasına gelindiğinde finale Türk ‘Renaissance Construction’ (Rönesans) ile ‘Limak’ firmaları kalmıştı. Bu iki şirket arasında yaptığımız seçim sonuçlandı. Havalimanının ‘B’ terminalini ile tüm terminalleri birbirine pistin altından bağlayacak tünel inşaatı ‘Renaissance Construction’ şirketine verilmesi kararlaştırıldı. İhale onların” demişti.

 

630 milyon dolar

 

2018 yılına kadar tamamlanması gereken ‘B’ terminali restorasyonu için 300 milyon dolar, tüm terminalleri birbirine bağlayacak tünelin de 330 milyon dolar maliyeti olacağını belirten Vasilenko, açıklamasını şöyle sürdürmüştü:

 

“Ülkemiz Türkiye’ye yönelik bir takım müeyyideler uygulanmasına rağmen Türk firmasını seçtik. Bu şirketin sahibi Türk vatandaşı olmasına rağmen şirketinin Rusya topraklarında çalışma izni, akreditasyonu bulunuyor. Dolayısıyla ihale kararında yasalara aykırı hiçbir husus bulunmuyor.”

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı inşa etti

 

Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında kurulan Rönesans Holding, dünyanın 21 farklı ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında 37’nci sırada, Avrupa’da ise 10’uncu en büyük müteahhit olarak yer alıyor.

DİĞER HABERLER
Yunanistanda genel grev

 

Rönesans Holding bugün 40 bin çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor.

 

3 milyar dolar global ciro ve 5 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip Rönesans’ın hedefi, orta vadede inşaat sektöründe dünyanın en büyük ilk 10 kuruluşu arasına girmek. Holdingin lokomotif şirketi olan Rönesans İnşaat, Türkiye’de tartışmalara neden olan Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı da inşa etmişti.

 

Rönesans’a göre tamamlanmamıştı

 

Rönesans Holding, iptal kararından önce yaptığı açıklamada, “Rönesans İnşaat, Moskova Şeremetyevo havalimanı terminal ve tünel inşaatı ihalesinde finale kalan şirketler arasındadır. Ancak, ihale süreci henüz tamamlanmamıştır” denildi ve ihalenin sonucuna ilişkin resmi bir açıklama açıklama yapılması halinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilmişti.

 


20 Mart 2016. 20:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x