“Doktorların, diyetisyenlerin yumurta, tereyağı ve kırmızı ete bir özür borcu var”


Kırşehir heyeti

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırşehir heyetini kabulünde,  hayvansal ürünlerin tüketiminde ve  beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin çok büyük etkisinin olduğunu belirterek  “Doktorların ve diyetisyenlerin yumurta, tereyağı ve kırmızı ete bir özür borcu var” dedi.

 

Bakan Eker, Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ve üretici birlikleri temsilcileri, Ziraat Odası Başkanları, büyük çaplı hayvancılık ve tarım işletmeleri bulunan üreticilerin bulunduğu  heyeti  makamında kabul etti. Kırşehir’in tarım ve hayvancılıkla ilgili sorunlarının ve taleplerinin masaya yatırıldığı toplantıda  Bakan Eker, kendi  dönemlerinde hayvancılıkta sistem değişikliğine giderek hayvansal üretim faaliyetlerini  Türkiye coğrafyasına  uyumlu hale getirdiklerinin altını çizdi. Kırşehir’in de dahil olduğu Orta Anadolu coğrafyasının koyun yetiştirmeye uygun  olduğunu  söyleyen Bakan Eker, bu nedenle kendi dönemlerinde hayvancılığa özel bir önem vererek tarımsal desteklemeler içinde hayvancılığın payını yüzde 4’ten yüzde 31’e çıkardıklarını ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2006 yılından itibaren küçükbaş hayvancılığı destekleme kapsamına aldıklarını anlattı. Ülke genelinde hayvan hastalıkları ile mücadele ve aşı programlarının etkin bir şekilde uygulandığına ve aşının ücretsiz olduğuna  dikkat çeken Bakan Eker, üreticinin ödediği paranın sadece aşı uygulayıcılarının aldığı risk karşılığı olduğunu kaydetti.

DİĞER HABERLER
"Bakkal Amca"'nın ahı tuttu ve AVM'ler tek tek kapanıyor!

 

Büyükbaş hayvancılık yapacak olanların maliyetleri düşürmek için ölçeği büyütmeleri gerektiğini  vurgulayan Bakan Eker, hayvancılık ve bitkisel üretim için makine ekipman desteği ile; süt sağımdan balya makinasına, yem karma makinasından  meyve  hasadına kadar yaklaşık 40 çeşit makinaya  destek verdiklerini ifade etti.

 

Konuşmasında, 1984 yılında yapılan ilk hayvan sayımına göre 12 milyon 400 bin olan büyükbaş hayvanların sadece yüzde 3’nün kültür ırkı olduğunu belirten Bakan Eker,  bugün ise 14 milyon büyükbaş hayvan varlığının yüzde 40’nın kültür ırkı, yüzde 60’nın ise melez olduğunu  kaydetti.  Verimlilik için  “eti etçi ırktan , sütü sütçü ırktan almak gerektiğini hatırlatan Bakan Eker,  bölgesel kalkınma projelerinin  bu  anlamda önemli olduğunun altını çizdi.

 

Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ve heyetteki diğer üyelerin  taleplerine de ayrı ayrı cevap veren Bakan Eker,  Kırşehirde’ki  724 işletmenin çeşitli nedenlerle inceleme geçirdiğini, buna göre destek alamamış olan 61 bin 361 anaç koyun için  1 milyon 227 bin lira ödeneceğini söyledi.  Kırşehir’in (İPARD) Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı  Kırsal Kalkınma Programı  kapsamına alınmasına yönelik talebe  Bakan Eker,  “Kırşehir’in IPARD kapsamına alınmasından memnuniyet duyacağını ve gerekli desteği vereceklerini  ancak konunun tek başına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kontrolünde olmadığını” belirtti.

DİĞER HABERLER
'Kalitesiz hammadde ile çay yapmak mümkün değil'

 

Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği temsilcisinin koyun eti tüketiminin azalmasında, doktorların ve diyetisyenlerin  açıklamalarının çok etkili olduğunu söylemesi üzerine  Bakan Eker, bir dönem doktorların ve  diyetisyenlerin  “Tereyağı yiyenler kalp hastası olur” dediğini söyledi.  Yıllarca kamuoyuna yumurta, tereyağı ve kırmızı et tüketiminin kalp ve damar hastalıklarını artırdığı ve kolesterolü yükselttiği söylenerek, vatandaşın en ucuza ulaştığı yumurta tüketiminin  azaltılmasına neden olunduğunu vurgulayan Bakan Eker,  son yıllarda ise geçmiş yılların aksine bu yiyeceklerin masum olduğunun  açıklandığını ifade etti. Yumurtanın kolesterolü yükseltmediğinin son yıllarda açıklandığını söyleyen Bakan Eker, bu nedenle “Bazı doktorların ve  diyetisyenlerin  sadece yumurtaya  değil   tereyağı ve kırmızı ete de bir özür borcu  var” dedi.  Hayat tarzının ve şehirde yetişen çocukların damak tadının değiştiğini söyleyen Bakan Eker, hayvansal ürünlerin tüketiminde ve beslenme alışkanlıklarının oluşumunda doktorların ve diyetisyenlerin açıklamalarının çok büyük etkisinin olduğunu belirtti.

 


18 Eylül 2014. 10:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x