Domates Üreticilerine Uyarı


Resims

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri domates üreticilerini Mildiyö hastalığı konusunda uyardı. Hastalığın mevsim ve iklim koşulları sebebiyle yoğun bir şekilde görülebileceğini vurgulayan yetkililer, doğru mücadele yapılmadığı zamanlarda ürün kayıplarının %100’e kadar ulaşabileceğine dikkat çekti.

 

İzmir ili ve çevresinde sanayi ve sofralık çeşitlerin yetiştiriciliği açısından ekonomik değeri yüksek ürünlerden biri olan domateste verim kayıplarına neden olan en önemli hastalıklardan biri Domates Mildiyösü Hastalığı. Domates Mildiyösü, şartlar oluştuğunda epidemi yaparak geniş alanlarda kısa sürede büyük zararlar verebiliyor.

 

Zarar %100’e Kadar Yükselebilir

 

Dal, yaprak ve meyvede zarar yapan mildiyö ne kadar erken  epidemi yaparsa ürün kaybı da o oranda büyük olabiliyor. Hasat zamanında hastalığın meyvelerdeki izleri, hem ürünün miktarını hem de ticari değerini düşüyor. Bu devrede epidemi oluşursa zarar %100 ‘e kadar yükselebiliyor.

 

Bu hastalık başta domates ve patlıcan olmak üzere genellikle patlıcangiller(domates, biber, patlıcan vb.) familyasına ait kültür ve yabani bitkilerde görülüyor.

 

​Hastalıklı Bitki Artıkları Tarladan Uzaklaştırılmalı

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Tekalmaz, basit ve önemsiz gibi görünen bazı uygulamaların hastalığın seyrini değiştirebileceğini söyledi. Domates tarımının sabah ve akşam çiğ tutmayan, güneşe bakan tarlalarda yapılmasını ve sık dikimden kaçınılması gerektiğini belirten Tekalmaz, “Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler kesinlikle tarladan uzaklaştırılmalıdır” dedi.

DİĞER HABERLER
Irak'a bin tır yumurta

 

Hastalığın Bu Sene Görülme Olasılığı Yüksek

 

Tekalmaz: “Geçtiğimiz yıllarda hastalık görülen alanlarda bu sene hastalık görülme olasılığı daha yüksek. Takibin daha iyi yapılması ve koruyucu bir ilaçlamanın yapılmasında fayda var.

Yaprakların Alt Yüzeyi de İlaçlanmalı

Enfeksiyonlar yaprakların altında olur. Bu nedenle ilaçlamalarda mutlaka yaprak alt yüzlerinde ve bitkinin her tarafında bir ilaç tabakası meydana getirilmelidir.  İlaçlamadan sonra 24 saat içinde ilacı yıkayacak bir yağış olması durumunda ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlamamalar 7-10 gün arayla, hastalığın şiddetine ve iklim koşullarına 3-8 kez uygulanmalıdır. Ancak ilaçlamalarda; ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme süresine mutlaka uyulmalı, zamanından önce hasat edilmemelidir. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda bakırlı preparatların kullanımı önermiyoruz” diye konuştu.

 

“Hastalığın yayılma riskinin yüksek olduğu bölgeleri ziyaret ederek üreticileri bilgilendiren İl Müdürlüğü teknik elemanları, zamanında ve doğru ilaçlama yapılması için üreticileri yönlendiriyor. Ayrıca kısa mesaj ve yerel anonslarla da uyarılar yapılıyor” diye konuşan Tekalmaz, hastalığın seyri hakkında da şunları söyledi.

 

Hastalığın başında yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler belirir. Hastalık ilerledikçe renkleri kahverengi veya siyah olur. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına kadar ilerler. Nemli havalarda ve 16-22 ˚̊C ler arasında lekelerin alt yüzlerinde beyaz veya kül rengi bir örtü meydana gelir. Bunlar mantar hastalığının konidi örtüsüdür.  Mildiyönün yayılması bunlarla olur.  İleri safhasında lekeler yırtılır, kurur ve bazen çürürler.  Epidemi ise 19-22 ˚̊C lerde ve orantılı nem %80 ‘in üstünde bulunduğu koşullarda gerçekleşir.

DİĞER HABERLER
Türk Tavukçuluk Sektörü Büyük Organize Peşinde Savaş Verecek

 

Hastalık meyvelere de geçebilir. Meyvelerdeki lekeler yapraklardakine benzer ve domates kızardığı zaman yeşil bir çerçeve ile normal kırmızı kısımdan ayırt edilir.

 

Not: Domates Mildiyösü hastalığı ve mücadelesi hakkında daha fazla bilgi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile irtibata geçiniz.


12 Mayıs 2016. 09:58
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x