Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde Veteriner Hekimler Ankara’da buluştu


Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından, Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nde bir dizi etkinlik düzenledi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Dünya Veteriner Hekimler Günü için önce Anıtkabir’e giderek önlükleriyle Ata’nın huzuruna çıktı. Veteriner Hekimleri Birliği’nce düzenlenen programa 81 ilden veteriner hekim, veteriner hekimliği ögrencileri, akademisyen veteriner, emekli veteriner hekimler dernekler ve Veteriner Hekim-Sen katıldı. 

“Bugün burada hem fidanlarımız hem de çınarlarımızla bir aradayız”

Yoğun katılıma sahne olan Dünya Veteriner Hekimleri Günü’ne özel düzenlenen program, Ulus Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla devam etti.

Basın açıklaması, Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Baskanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın, “Bugün bugün burada hem fidanlarımızla hem de çınarlarımızla bir aradayız.” sözleriyle başladı. Ulus meydanında gerçekleşen basın açıklamasında Veteriner hekimlerin hak kayıplarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Arslan; Her yıl tüm dünyada Nisan ayının son Cumartesi günü Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmakta olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Sorunlarımızı kamuoyuna açık ifade etmekten başka yol kalmamıştır”

Veteriner Hekimler bugün, kutlamayla, hayvan, çevre ve halk sağlığına olan katkıları ve insanlık yararına verdiği hizmetler nedeniyle onurlandırılmaktadır. Ancak üzülerek ifade etmek isteriz ki 1800’lü yıllardan itibaren, yaptıkları çalışmalarla dünya literatürüne girmiş, çığır açan araştırmalar yapmış Türk Veteriner Hekimleri aynı takdiri görmemiş, aksine 1980’li yıllardan itibaren hem çalışma alanları daralmış hem de özlük hakkı kayıpları giderek artmıştır. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi olarak odalarımızla birlikte meslektaşlarımızın  insan onuruna yakışır şartlarda çalışmaları ve yaşamaları için çaba harcıyoruz.  Mesleğimizin uğradığı haksızlıklara karşı yıllardır sürdürdüğümüz diyalog yolları artık tükenmiş, sorunlarımızı kamuoyuna açık ifade etmekten başka bir yol kalmamıştır.”

Geçen geçen yıldan itibaren başlayarak , mesleklerinin yıllardır yaşadığı hak kayıplarını, bunun toplum, hayvan ve çevre sağlığına muhtemel etkilerini kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerin dikkatini çekmek için, kutlama yerine alanlardan sesimizi duyurmaya çalıştıklarını ifade eden TVHB Merkez Konsey Başkanı Murat Arslan:

“Veteriner hekimler olarak çok uzun zamandır, yaşadığımız hak kayıplarına, ötekileştirilmeye ve yok sayılmaya rağmen fedakarca ve sabırla görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Çünkü üstlendiğimiz görevlerin ihmal edilmesi, koruyucu hekimlik, aşı üretimi, güvenilir ve yeterli gıdaya erişim, hayvan , insan ve çevre sağlığı gibi hayati alanlarda ciddi sorunlara sebep olabilecek niteliktedir. Ancak aldığımız risklere ve yıllardır süren sabırlı bekleyişimize rağmen, yaşanan haksızlık ve mesleki değersizleştirme artarak devam etmektedir. Gelinen noktada, insan onuruna yakışır yaşam ve görev yapma şartlarımız tamamen ortadan kalkmış, önlem alınması kaçınılmaz hale gelmiştir.” dedi.

DİĞER HABERLER
'Merdiven altı üretim' uyarısı

“Hak kaybı ile karşı karşıyayız”

Veteriner hekimlerin özellikle son 40 yıldır her geçen gün hak kayıpları yaşadıklarını söyleyen Arslan, artık sorunlar dayanılmaz noktaya geldiğini ifade etti. Ve sorunları şöyle sıraladı:

• 1949 yılından beri her yıl için alınan iki aylık fiili hizmet zammı hakkı, 2006 yılında “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” gerekçesiyle ellerinden alınmıştır. 

• Veteriner hekimler sağlık sınıfında olmalarına rağmen 2018, 2022 ve 2023 yıllarında diğer sağlık mensuplarına emeklilikte ek ilave haklar verilirken kapsam dışı tutulmuşladır.

• Benzer şekilde Tarım ve Orman Bakanlığında görev yapan teknik sınıfın Özel Hizmet Tazminatları arttırılırken Veteriner Hekimler teknik sınıf olmadıkları gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmışlardır..

• 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sağlık hizmetleri sınıfında yer alan uzmanlara 185 ile 200 arasında ek puan verilirken veteriner hekimlere 160 puan verilmesi ile de ayrı bir mağduriyete neden olunmuştur.Ayrıca kanunda uzman veteriner hekimlerden ise hiç söz edilmemektedir.

• Yine teknik sınıflara verilen arazi tazminatı tüm mesaileri sahada geçen veteriner hekimlere verilmemektedir.

Tüm bu hak kayıpları sonucu, sağlık hizmeti sınıfındaki diğer mesleklerle veteriner hekimler arasında maaş uçurumu oluşmuş, 5 yıl eğitim alan veteriner hekimlerle Tarım ve Orman Bakanlığında beraber çalıştığı diğer meslek mensupları arasında da ciddi farklar oluşmuştur.

Prof Dr. Murat Arslan, Kamu veteriner hekimleri için taleplerinin şunlar olduğunu söyledi:

• Fiili hizmet zammı ayrım olmadan bütün veteriner hekimleri kapsayacak şekilde , her yıl için en az iki aylık olmak üzere iade edilmelidir.

DİĞER HABERLER
İstanbul'un 8 ilçesinde elektrik kesintisi

• Emekli veteriner hekimlere her ay emekli aylıklarıyla birlikte ilave ödeme  yapılmalıdır.

• Özel Hizmet Tazminatları ve ek ödemeler arttırılmalıdır.

• Tarım ve Orman Bakanlığında çalışan veteriner hekim ve veteriner hekim kökenli şube müdürleri büyük proje tazminatından yaralanmalıdır.

• Veteriner hekimlerin ek göstergesi  aldıkları eğitimle orantılı

Veterinerlik mesleğinin her alanında benzer sorunlar yaşandığına da dikkat çeken Arslan sözlerini şöyle sıraladı:

• Cenevre veteriner hekimliği sözleşmesine aykırı olarak Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve bağlı birimleri reorganizasyon adı altında kapatılmış, mesleğimize ve hayvancılığa önemli bir darbe vurulmuştur. Zaman geçirilmeden doğrudan Bakana bağlı Veteriner  İşleriGenel Müdürlüğü yeniden açılmalıdır.

• Plansız arttırılan fakültelerle eğitimde nitelik tartışılır hale gelmiş, her yıl mezun olan 3000’in üzerinde genç veteriner istihdam sorunu yaşamaya başlamıştır.

• Hiçbir uygulama dersi almadan iki yıllık uzaktan eğitim bölümlerinden mezun olanların veteriner fakültelerine geçiş yapması bilime aykırı olup, hayvan ve insan sağlığı açısından da risktir.  

• Atanamayan binlerce genç meslektaşımızın umutları kırılmış, geleceklerini yurt dışında aramaya başlamışladır. Son iki yılda yurt dışına gitmek için başvuranların sayısı 20 kat artmıştır. İnsana yapılan yatırım boşa gitmiş, nitelikli beyinler ülkeyi terk etmeye başlamışlardır.

• Serbest çalışan veteriner hekimler orantısız mevzuatın getirdiği ağır ceza ve baskılarla  hastalarına yeterli zaman ayıramaz, işlerini yapamaz hale getirilmişlerdir.

• Belediyelerde çalışan veteriner hekimler, merkezi ve yerel idarecilerin inisiyatif almamaları nedeniyle hedef haline getirilmiş,  mobing, psikolojik ve fiziki şiddet altında çalışmak zorunda kalmışlardır.

• Veteriner hekimler sağlıkta şiddet yasası kapsamı dışında tutulduğundan çalıştıkları her alanda şiddet girişimlerine  açık hale gelmişlerdir.

• Gıda, ilaç ve diğer alanlarda çalışan veteriner hekimler yıllardır iş ve ücret güvencesi olmadan çalıştırılmaktadırlar.

Tüm bunlara ek olarak uzun soluklu hayvancılık politikalarının uygulanmaması ve ithalat nedeniyle yetiştirici zor duruma düştüğünü ifade eden TVHB Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Sürdürülebilir bir hayvancılık maalesef her geçen gün zorlaşmıştır.  Büyükbaş ve küçükbaş alanında çalışan meslektaşlarımız yıllardır çalıştıkları bu alanı bırakmak zorunda kalmaktadırlar. Bu durum önümüzdeki yıllarda bu alanda çalışan veteriner hekim yokluğu nedeniyle hayvancılığa daha çok zarar verecektir.” diye konuştu. 

DİĞER HABERLER
Tavuk eti ve yumurta üretimi azaldı

“Veteriner Hekimler temel sağlık çalışanıdır”

Dünya Veteriner Hekimler Birliği tarafından her yıl bu Dünya Veteriner Hekimleri Günü için bir tema belirlendiğini sözlerine ekleyen Arslan, “Bu yıl belirlenen tema ‘Veteriner hekimler temel sağlık çalışanıdır’ oldu. Ancak ülkemizde yürürlükteki mevzuata rağmen veteriner hekimler kanuna aykırı olarak sağlık sınıfı dışında değerlendirilmektedir.”dedi 

“Mücadelemizi sürdüreceğiz”

Arslan sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, bu alanlarda yaşanan olumsuzluklar esasen, toplum, hayvan ve çevre sağlığı ile hayvansal gıdaya ulaşmada yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir. 

Bir dahaki Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü tüm bu sorunların çözüldüğü bir ortamda kutlamak için mücadelemizi sürdüreceğimizi, sürdürülen ayrımcılığın devam etmesi durumunda da önümüzdeki süreçte, iş bırakma dahil tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızı meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan’ın konuşmasının ardından Veteriner Hekim-Sen Genel Başkanı Veteriner Hekim Elif Budak Mutluer, Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk, VHO Bursa Yönetim Kurulu Başkanı, TVHB Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal, Emekli Veteriner Hekimler adına Veteriner Hekim Uğur Görür, Merzifon Belediye Başkanı Veteriner Hekim Alp Kargı,

CHP Ordu Milletvekili Dr. Veteriner Hekim Mustafa Adıgüzel, Eski Burdur CHP Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ve yeni mezun veteriner hekimler ile veteriner hekimliği öğrencileri konuşmalarını yaptı.

Veteriner hekimlerin, veteriner hekimliği öğrencilerinin, emekli veteriner hekimlerin, serbest veteriner hekimlerin haklarını aradığı basın açıklamasında; Veteriner Hekimliği görevini yerine getirirken can veren veteriner hekimlerde anıldı. “Veteriner hekimler temel sağlık çalışanıdır” teması vurgulanan açıklamada Veteriner Hekimler hak kayıplarını yüksek sesle dile getirdi. 


27 Nisan 2024. 20:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x