Dünyada Tarımsal Ormancılık


Dünyada Tarımsal Ormancılık

Berrak Birgili, MSc

İklim Değişikliği etkisinin şiddetle hissedildiği yeni dünya düzeninde artık kimyasal kullanmak ve monokültür tarımda ısrar etmenin üretimi sadece kısıtlayacağı kabul edilmek zorunda kalındı. Ekosistemdeki tür ve çeşitliliğin azalması , tarımda kimyasalların yoğun kullanımı ve derin toprak işleme C emisyonunu arttırmaktadır. Biyoçeşitliliğin azalması ,ekosistemde ve agro-ekosistemde besin zincirinin kırılması , her bireyin hayatta kalma yeteneğini azaltmaktadır. İklim değişikliğinin sebeplerinden biri olan bu durum artık insanlığın varlık nedenini sorgulamaya yöneltmektedir.

Ekosistemin tarımsal üretim içinde rehabilite edilerek yükseltildiği üretim sistemleri 1970’lerde organik tarımla birlikte tarımsal ormancılık da bilinen yerel bir üretim sistemi olarak gündeme geldi.

Binlerce yıldır uygulanan bir tarımsal üretim sistemi olan Tarımsal Ormancılık, dünyanın farklı yerlerindeki tarım arazilerinde bulunan ürün ve ağaç kompozisyonunda tespit edilir, bölgenin yerel bilgisi doğrultusunda yüzlerce yıllık bilgi birikimi ile oluşturulmuştur. Anadolu yaylarından Brezilya dağlarına kadar bölgenin iklimine ve coğrafi özelliklerine uygun tarımsal ormancılık modellerini  görmek mümkündür. Günümüz iklim değişikliği koşullarında bilim adamları, tarımsal üretimin devamı için doğru karar verebilmek yerel çiftçinin bilgisine önem vermeleri  gerektiğini fark etmişlerdir. Artık tarlasında üretim yapan çiftçinin değişen yağış, sıcaklık, nem ve rüzgar koşullarına ait bilgisini bilimsel olarak  değerlendirebilmek için modern tarım tekniklerini kullanmaktadırlar.

DİĞER HABERLER
Ölüleriyle yaşayan halkın hafızası: Osmanlı mezar taşları

Tarımsal ormancılık, tarımsal arazide ağaç+ürün birlikteliğiini sağlayan bir arazi yönetim tekniğidir. Temel olarak biyoçeşitliliği desteklediği için agro-ekosistemde  biyoçeşitliliğin getirdiği 3 temel fayda:

  1. Toprak korunması
  2. Tür zenginliği, bolluk, denge, sağlık
  3. Bitki hastalık ve zararlılarından koruma

Bunun sonunda sistemin öne sürdüğü ağaç varlığının tarımsal üretim arazisinde zorunlu olması, iklim değişikliği ve ormancılığın desteklenmesi kapsamında

  1. Toprak altı kökler vasıtasıyla ve toprak yüzeyinde ağaç döküntüleri ve artan biyoçeşitlilik sayesinde C bağlama kapasitesinin yükselmesi 
  2. Ağaçların gövdeleri ile tarımsal ürüne “Ağabeylik” yapması, bu şekilde iklimin setleşen koşullarında fiziksel olarak ve kökleri ile koruması
  3. Ağaçların gölgelik yaparak toprak nemini koruması
  4. Kökler vasıtası ile aküferlerin dolmasına yardımcı olması
  5. Tarımsal arazide biyoçeşitliliğin artması ve ağaç varlığı toprakta karbon bağlanma oranının yükselmesini sağlar. Toprakta organik madde artışı, fiziksel ve kimyasal özelliklerinde olumlu değişimi sağlar. Bu aynı zamanda toprak rehabilitasyonu demek olur ki bir sonraki sonucu kırsal kalkınma ve refah düzeyinin yükselmesidir
  6. Sadece üründen değil ürün ve ağaçlardan da gelir elde ederek araziden ayni dönemde en az 2 defa gelir elde etmek
  7. Tarımsal ormancılık ağaçları çok amaçlıdır (multipurpose). Büyük çoğunluğu baklagil olan  bu ağaçlardan sadece meyve değil, yaprak, kabuk, reçine, sürgün vb.lerden tıbbı, gıda, dekorasyon, yakacak vb elde edilir.
  8. Ağaçlar erozyonu önler ve yüzey akışının şiddetli olmasını önler
DİĞER HABERLER
Erpiliç,Türkiye'nin En Güçlü 93.Markası

Bütün bu faydanın iklim değişikliği koşullarında ortaya çıkması için tarımsal  arazinin genişliği, hakim rüzgarlar, su potansiyeli, yağış rejimindeki değişimler, toprak analizi gibi teknik koşullar dikkate alınarak ürün planlaması yapılır. Arazide ağaç ve ürünün birbirine olan uzaklığı, devamlılığı, ağaç türü, varsa ortama eklenecek odunsu ağaç tur yada türleri ile hayvan varlığı ile birlikte tasarım yapılmaktadır.Tasarımla amaçlanan 5 yıl içinde iklim değişikliği koşullarında arazi ve ürün yönetiminin sağlanması, verim artışı ile birlikte agro-eksistemin rehabilitasyonu, toprak fauna ve florasının dengeye gelmesi, biyoçeşitliliğin zenginleşmesi ile bolluk ve refah sağlanmasıdır.


9 Eylül 2021. 18:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x