“Beyaz et fiyatlarındaki yükselişin sorumlusu üreticiler değildir”


Son dönemlerde fiyat artışlarıyla gündeme gelen beyaz et ile ilgili konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, beyaz et üreticilerinin fiyat artışının 2023 yılında yüzde 50,2 seviyesinde olduğunu, bu rakamın TÜİK’in açıkladığı yüzde 65 enflasyonun yüzde 15 altında kaldığına dikkati çekti.

“Beyaz ette tüketici fiyatını biz belirlemiyoruz”

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2023 yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısında konuşan Girit, “Geçmişte nihai tüketicinin alacağı beyaz etin fiyatını beyaz et üreticileri belirliyordu. Rekabet Kurulu kararıyla bu piyasa aktörlerinin eline bırakıldı. Beyaz et üreticilerinin 2023 yılındaki fiyat artışı yüzde 50,2’de kaldı. Tüketici daha pahalıya beyaz et tükettiyse bunun sorumlusu beyaz et üreticileri değil” şeklinde konuştu.

İç piyasada gıda ürünlerinde fiyatların enflasyonun altında kalmasının yolunun üretimden geçtiğine işaret eden Girit sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz ürettiğimiz takdirde fiyatlar daha dengeli oluşur. Biz üretmek yerine ithalata yönelirsek, ithal ettiğimiz ülkelerin enflasyonunu da satın almış oluyoruz. Bizim işçimizin istihdamı yerine yabancı işçinin istihdamına katkı sağlamış oluyoruz. İthalat yaptığımız zaman sadece ürün ithal etmiş olmuyoruz, onun sorunlarını da ithal etmiş oluyoruz. Biz, uzun soluklu sözleşmeler yapabileceğimiz, sözleşme yaparken “Bu ihraç ettiğimiz ürünü yükleyebilir miyiz?” diye endişe duymadığımız serbest piyasa kurallarının tam işlediği, üreticilerimizin ürettiği ürünlerin sigortasının ihracat olduğunu peşin olarak kabul eden bir anlayışla sürdürülebilir bir ihracat yapabileceğimize inanıyoruz.”

DİĞER HABERLER
TÜBİTAK’tan 5 dakikada helal et testi

2023 yılında ihracatımız yüzde 14 düştü

2023 yılında Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 14 gerilediği bilgisini veren Girit, “Su ürünleri sektörümüz ihracatını yüzde 3’lük artışla 1 milyar 680 milyon dolara çıkardı. Kanatlı sektörümüz kuş gribi ve Brezilyalı iki firmanın rekabeti nedeniyle ihracatta yüzde 24’lük kan kaybı yaşadı ve ihracatta 1 milyar 185 milyon dolardan 917 milyon dolara geriledi. Yumurta ihracatında damızlık yumurta ihracatçılarımız ihracatı toparladılar ve yüzde 4’lük artışla 415 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdılar. Süt ürünleri ihracatında tereyağı ve süt tozunda teknik engeller nedeniyle yüzde 47’lik kan kaybı yaşadık ve 509 milyon dolardan 268 milyon dolara indik. Bal ihracatındaki yüzde 31’lik kaybımızın altındaki nedenlerde, orman yangınları ve tağşiş oldu. Sektör olarak 2026 yılı için Türkiye genelinde 4,3 milyar dolar, Ege Bölgesi’nden de 2 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Bu hedeflere ulaşmak için serbest piyasa koşullarında ticaret yapmamızın şart olduğunu ön koşul olarak herkesin kabul etmesi gerekiyor” diyerek görüşlerini özetledi.


30 Nisan 2024. 09:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x