Ekim Ayı Kutlamaları


EKİM AYI KUTLAMALARI

H.Yalçın KÖKSAL
Uzman Veteriner Hekim
Veteriner Hekimler Derneği
Genel Sekreteri

Ekim ayı içerisinde kutlanan  4 Ekim Hayvan Hakları ve Hayvanları Koruma Günü  ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü,  anlam ve amaç itibarı ile oldukça önemlidir.Önemleri dünya üzerinde yaşamlarını sürdüren canlıların temel haklarına duyulması gereken saygıyı ve dünya nimetlerinin  eşit olarak paylaşımını hatırlatmasıdır.

XIX yüzyılın son çeyreğinde şehir yaşamına geçiş döneminde, İstanbul sokaklarında yakalanan sahipsiz köpeklerin toplanarak  Hayırsız Ada’da (Sivri Ada) ölüme terk edilişleri, toplumda hayvanlara sahip çıkma bilinci uyandırmış ve  şimdiki adı ”Türkiye Hayvanları Koruma Derneği” olan “İstanbul Himaye-i Hayvanat” derneği Türkiye’de ilk kez kurulmuş ve Birinci Dünya Harbi koşullarında zorlanarak 1914 yılında kapanma zorunda kalmıştır.

Hayvan haklarına ilişkin çalışmalar 1960 yılından itibaren dünya gündeminde yerini almaya başlamış ve yoğun mücadeleler sonucunda 15 Ekim 1978 tarihinde Paris’te UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür) merkezinde yayınlanan “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi” nin kabul edilişi ile resmiyet kazanmıştır.

Ülkemizde ise bu konuda 1995 yılında TBMM ye sunulan kanun tasarısı ancak 9 yıl sonra 1 Temmuz 2004 yılında kanunlaşabilmiştir.

5199 sayılı bu kanunun günümüzde dahi tam olarak uygulanamadığı, özellikle yetki ve sorumluluk bakımından uygulamalarda sorunlar yaşandığı gerçeği ortadadır.

DİĞER HABERLER
Balıkların kutsal yolculuğu başlıyor

Özellikle sahipsiz hayvanların korunması görevinin yerel yönetimlerde olması,pek çoğu mali sıkıntı içinde olan zaman zaman çalışanlarının ücretlerini dahi ödemekte sorun yaşayan belediyeler eli ile  yürütülmesi

Belediyelerin bu konunun sahibi olmalarına hiçbir itirazım olamaz ,ancak belediyelerin halkın güncel yaşamını ilgilendiren alt yapı çalışmalarını ,çevre düzenleme çalışmalarını bir kenara bırakarak bu konuya kaynak aktarmalarını beklemekte bence fazlaca iyi niyetli bir düşünce olacaktır.Zira belediyeler bir sonraki dönemi düşünerek yöre insanının öncelikli tercihlerini yerine getirmeyi ön planda tutacaklardır.

O halde yapılması gereken belediyelere sadece Sahipsiz Hayvanları Korumaları amacı ile kullanabilecekleri mali desteğin şartlı olarak sağlanması ve sonucunda da denetimlerin aksatılmadan yürütülmesi gerekir.

Bu bağlamda toplumda hayvan sevgisi bilincinin geliştirilmesi amacı ile eğitim sağlanması ve yer kabuğu üzerindeki tüm canlıların eşit haklara sahip olduğunun ve her canlının aynı saygıyı hak ettiğinin kural olarak insanlarımıza enjekte edilmesi gerekmektedir.

Bu noktada “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi” oldukça yeterli ve açıktır.

Beyanname,  yaşamın tek olduğu gerçeğinden yola çıkarak evrendeki tüm canlıların eşit doğal haklara sahip olduğu bilincine dayanmaktadır.

Bu beyannamenin uygulanabilirliği, Devlet Örgütleri ile Sivil Toplum Örgütlerinin birlikte hareket etmeleri ve dayanışma içinde olmaları ile sağlanabilir.

DİĞER HABERLER
Çatılara kiremit şeklinde kuş evi

Dünya Gıda Günü Kutlamalarına gelince , böyle bir kutlama insanlık onuru açısından milyonlarca insanın açlıktan öldüğü günümüzde ne denli kutlanabilir?

Bu konuya koşullar el verirse Kasım 2011 de ki yazımda yer vereceğim.
Saygılarımla


28 Eylül 2011. 14:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x