En büyük çiftlik Ceylanpınar’da


ceylanpinar2

 

Ceylanpınar’daki çiftliğin büyüklüğü tam 1 milyon 761 bin 111 dekar. TİGEM’e ait işletme, yöre halkının da en büyük geçim kaynağı.

 
Şanlıurfa’nın sınır ilçelerinden Ceylanpınar son yıllarda daha çok savaş haberleri ile gündeme geliyor. Yanı başındaki Suriye’de yaşanan iç savaşın etkileri, bu ilçeyi gerilim ve şiddet haberleri ile özdeşleştirdi. Şiddet sarmalını araladığınızda ise, karşınıza çok farklı bir tablo çıkıyor. Ceylanpınar, dünyanın en büyük çiftliğine ev sahipliği yapıyor. Kuzeyden güneye 40, doğudan batıya uzunluğu 80 kilometreyi bulan bu dev arazinin büyüklüğü tam bir milyon 761 bin 111 dekar. Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait bütün arazilerin yüzde 55’ine tekabül ediyor. Bu büyüklük aynı zamanda Şanlıurfa yüzölçümünün yüzde 10’una, GAP ile sulanacak arazilerin ise yüze 4.5’ine denk geliyor. İşletme yöre halkının da en büyük geçim kaynağı.

 

TOHUMUN MERKEZİ

 

Ceylanpınar TİGEM tesisleri aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tohum üretim tesislerinden biri. Buğday, mercimek, pamuk, mısır ve ayçiçeğinin yanı sıra Antep fıstığı ile diğer meyvelerin üretimi de yapılıyor. İşletmenin idari müdür yardımcısı Metin Yurtdakal’ın verdiği bilgilere göre; tarım ürünlerinin artırılması için son yıllarda çok büyük yatırımlar gerçekleştirilmiş. 2009’a kadar 110 bin dekarlık alanı sulanabilen tarım arazisi miktarı 2013 itibariyle 610 bin dekara çıkarılmış. Önümüzdeki iki yılda 920 bin dekara çıkarılması hedefleniyor. TİGEM işletmesi, yöre halkının en önemli geçim kaynağı. Yaklaşık 1500 kişinin devamlı olarak çalıştığı işletmede, yaz döneminde bu sayı bir iki katına çıkabiliyor. Çalışanların çoğunun da babaları buradan emekli. Suriye’deki şiddet şüphesiz bu önemli işletmeyi de etkilemiş. Geçen yıl Esad güçleri tarafından Suriye topraklarında yapılan bombardıman yüzünden işletme binalarından birinin çatısının çöktüğünü aktardı yetkililer. Onların da en büyük beklentisi, şiddetin sona ermesi.

DİĞER HABERLER
İnterneti ucuzlatacak uydu teslim alındı

 
HER ŞEY VAR

 

ceyCeylan üretiminden nitelikli tohuma, hububattan meyve ağaçlarına kadar tarım ve hayvancılık adına her şey var bu işletmede. Çiftlikte Türkiye koyun varlığının yüzde 2’si olan tam 46 bin koyun bulunuyor. Burası “ivesi” türünde dünyanın en büyük koyun nüfusuna sahip.

 

 

 
3 yıldır kâr edebiliyor

 

TİGEM’e ait Ceylanpınar çiftliği, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgeyi yöneten isimlerden İbrahim Paşa’ya verilen “Has” arazileri üzerine kurulmuş. İşletmenin kuruluş tarihi 1937. Şanlıurfa Grup Amirliği olarak kurulan işletme, 1950’de Devlet Üretme Çiftlikleri’ne devredilmiş. Bir dönem Kamu İktisadi Kuruluşu olarak hizmet veren çiftlik, 1994’ten itibaren kâr amacı güden İktisadi Devlet Teşekkülü’ne dönüştürülse de kâr etmesi o kadar kolay olmamış. Kurum yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, bu dev çiftlik son 3 yıldır kâr edebiliyor.

Ceylanın çifti 4500 TL

 

Ceylanpınar adından anlaşılacağı üzere bu yöreye özgü ceylan türü, TİGEM arazilerinde koruma altına alınmış. Yanlış avlama sebebiyle soyu tükenmeyle karşı karşıya kalınca 1977’den itibaren koruma altına alınan 23 baş ceylan, bugün 500’e ulaşmış durumda. Hayvancılık biriminden sorumlu müdür yardımcısı Ahmet Tuncer’in verdiği bilgilere göre; her yıl hayvanat bahçeleri ve büyük işletmelere 50-80 baş civarında satış gerçekleştiriliyor. Ceylanlar bir erkek, bir dişi olmak üzere çift satılıyor ve fiyatı da KDV hariç 4 bin 500 lira.

DİĞER HABERLER
KKYDP 11. Etap Başvuru Dönemi Başladı

Türkiye


29 Temmuz 2013. 18:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x