GDO Yaramız Daha da Büyüyor…!


gdo-lu-urunler

 

Ahmet ATALIK / ZMO İstanbul Şube Başkanı

 

İçerdiği ceza hükümleri nedeniyle belki de dünyanın en sıkı Biyogüvenlik Yasası’na sahibiz.

 

Yasa’da 12 yıla kadar hapis cezası içeren hükümler bulunuyor. Ancak, yapılan yönetmelik değişiklikleri ile yasa gevşetilmeye çalışılıyor.

 

GDO’lar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte yapılan ve 29 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile yasada yer almayan “GDO Bulaşanı” ibaresi ortaya çıkmıştır.

 

GDO’lu olan ya da olmayan bir üründe teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen ya da tesadüfi olarak bulaşan GDO’lara “GDO bulaşanı” denecek. Analiz sonucunda üründe binde 9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilecek.

 

Bulaşan GDO, Biyogüvenlik Kurulu tarafından onay verilmiş GDO’lardan ise bu ürünler onay amacına uygun kullanılabilecek.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gelen kamuoyu tepkisi karşısında, sadece yem amaçlı ithal edilen ürünlerle ilgili bulaşmadan kaynaklı tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yönetmelik değişikliği yapıldığını, bunun GDO’nun gıdada kullanımına izin vermeye yönelik olmadığı belirtilmiştir. Ancak, yönetmelik değişikliğinde yer alan “ürün” tabiri gıdayı da içerisine almaktadır. Üstelik “GDO Bulaşanı” tanımlanmasında GDO’lu olmayan ürünler de konuya dahil edilmiştir.

DİĞER HABERLER
AB İle Yeni Sayfa

 

Yönetmelikteki mevcut değişiklikler kapsamında GDO’lu olmayan bir gıdaya izin verilen bir GDO binde 9 ve altında bir oranda bulaşmışsa bu gıda maddesi evveliyatında GDO’lu olmasa bile bulaşma sonrasında istenirse GDO’lu gıda olarak izinlendirilebilecek. Henüz onay verilmiş GDO’lu gıda maddesi bulunmamasına karşın, GDO bulaşması çerçevesinde izin verilmesi halinde GDO bulaşanlı gıdalarımız olacaktır.

10409434_631191696997608_3175986460966320003_n

Biyogüvenlik Yasası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na istenmeyen GDO bulaşıklıklarının engellenmesi görevini vermiştir. Oysa yapılan yönetmelik değişikliği ile istenmeyen GDO bulaşmalarına eşik değer getirilerek bir tolerans sağlanmıştır. Bununla halkımızın değil, firmaların tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır.

 

Diğer yandan GDO’ya Hayır Platformu bileşenlerinden Greenpeace Akdeniz’in bir araştırması GDO’nun diğer bir skandal boyutunu daha ortaya çıkardı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çeşitli konularda akredite olmuş 41 adet laboratuvarı var. Bunlardan sadece 10 tanesi var/yok testi ile GDO tespiti yapabiliyor. Bu akreditasyona 2 üniversite ve 2 Tübitak laboratuvarı ile 26 adet özel laboratuvar da sahip. Var/yok testi sadece sıfır toleransta işe yarıyor. Ürünün içinde sadece GDO olup olmadığını saptıyor. Miktar belirlemesi yapamıyor.

Miktar belirlemesini ise sadece 4 Bakanlık laboratuvarı yapabiliyor. Yönetmelikteki tanımlamalara göre bulaşanın izin verilen GDO’lardan olup olmadığının taranması gerekiyor. Şayet öyle ise muhtemelen bu 4 laboratuvar tespit yapabilecektir. Peki, ya bulaşan izin verilen GDO’lardan değilse? Çünkü bu laboratuvarlar izin verilmemiş ya da dünyada olup da ülkemizde olmayan GDO’ları analiz edebilecek akreditasyona sahip değiller. Bu durumda ya bu GDO’ların miktar analizleri hiç yapılamıyor ve izinsiz GDO ve bulaşanına sahip ürünler ülkemizde cirit atıyor ya da bir şekilde bazıları belki analiz edilmeye çalışılıyor olabilir. Ancak, izinsiz GDO’lar için bu laboratuarlar akredite olmadıklarından yaptıkları analizlerin hiçbir geçerliliği ve güvenilirliliği yok!
Getirilen eşik değer ile işin içine miktar tespit analizlerinin girmesi, bu duruma ülkemizdeki GDO laboratuvarlarının altyapılarının henüz uygun olmadığını göstermektedir.
Biyogüvenlik Yasası’na göre Biyogüvenlik Kurulu’na izleme raporlarına dayanarak GDO onayları ile ilgili kararların kısmen veya tamamen iptali ile yasaklama, toplatma, imha ve benzeri yaptırımlara ilişkin kararlarını Bakanlığa sunmakla mükelleftir.
Biyogüvenlik Kurulu derhal harekete geçmeli ve Bakanlık da bulaşma kapsamında getirdiği imtiyaza derhal son vermelidir.
Aksi taktirde halkımızın değil, Bakanlığın açıklamasında da açık bir şekilde belirttiği üzere sadece firmaların tereddüt, eksiklik ve mağduriyetleri gerçekten giderilmiş olacaktır.

 

DİĞER HABERLER
Hamsi balıkçıyı üzüyor

11 Haziran 2014. 09:34
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x