Gıda atığı kanatlı üretiminde değerlendirilmelidir


Küresel gıda atığı sorunuyla mücadele eden Avustralyalı bir start-up şirketi olan Food Recycle, gıda atıklarının kanatlı eti üretiminde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor ve patentine sahip oldukları yöntemin gıda atıklarını yüksek performanslı hayvan yemine dönüştürdüğünü belirtiyor.

Food Recycle‘ın Yönetim Kurulu Başkanı Norm Boyle, üretilen gıdanın %30’u asla tüketilmediğini belirterek, “Bu nedenle, atıkları alıp tavuk yemi ve sıvı gübre gibi değerli ürünlere dönüştürmek fikri ortaya çıkmıştı.” dedi. Boyle, “Bu büyük bir küresel bir sorun. Her yerde gıda atığı var ve her yerde tavuklar var,” diye ekledi.

Avustralya tavuk eti ve yumurta endüstrileri büyük ölçüde bağımsız endüstriler ve yem malzemesi için de aralarında büyük bir rekabet var. Burada üreticiler yılda 664 milyon broiler tavuk üretirken, yaklaşık 3 milyon ton yem kullanıyorlar. Yumurta endüstrisi yaklaşık 27 milyon tavuk barındırırken, yılda yaklaşık 850.000 ton yem tüketmekte ve 516 milyon düzine yumurta üretmekte.

Sürdürülebilir Hayvancılık

Hayvancılıkta sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak, politikacılar, çiftçiler ve tüketiciler arasında işbirliği gerektiren bir çaba gerektirdiğini belirten Boyle,

İstatisitkler Avustralya’nın 2050’ye kadar mevcut kanatlı üretimini iki katına çıkarması gerektiğini gösterirken Food Recycle’dan Norm Boyle kendimize “Bizi besleyen hayvanların yemini nereden ve nasıl temin edeceğimizi sormalıyız.” sorusunu düşünmemizi istiyor ve ekliyor: “Bu konuda daha akıllı olmalıyız. Dünyadaki tüm gıda atığını toplasak bile yeterli miktarda tavuk yemi üretemeyiz.”

DİĞER HABERLER
Yunanistanda genel grev

Boyle gıda atıklarından yem üretimi işlemini şöyle özetliyor: Food Recycle sürecinin ilk adımı, mikropları öldürmek için doğrudan buhar kullanılarak ısıtma işlemidir. Ardından öğütme ve suyun alınması, ardından kurutma ve biriktirme ve karıştırma gelir. Son olarak, peletleme yapılır. Süreç, gıda atığını aslında orijinal amacı için kullanarak, sadece besin zincirinde daha aşağıda bir çözüm sunar ve çevresel ve ekonomik olarak da sürdürülebilirdir.

Ayrıca, bu süreç son derece temizdir ve herhangi bir türden minimal emisyon içerir ve yalnızca sıvı gübre adı verilen bir yan ürünü vardır. Bu da tesis için başka bir gelir kaynağı sağlar. Ayrıca yeni gıdaların yetiştirilmesinde kullanılabilen saf su da oluşturur.


31 Mayıs 2023. 11:26
5 1 Oy
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x